„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2012 m. kovo 16 d., Nr. 1 (45)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Laikas ir žmonės

Vargonininkui – Popiežiaus palaiminimas

Audronė Misiukaitė

Klebonas kun. Povilas Klezys
ir vargonininkas Antanas Mozūras –
jau dvidešimt penkerius metus
kartu darbuojasi Spitrėnų parapijoje

Spitrėnų Švč. Mergelės Marijos, Taikos Karalienės parapijos (Utenos r.) tikintieji tapo gražaus ir įsimintino įvykio liudininkais – po Trijų Karalių šventadienio šv. Mišių Spitrėnų bažnyčios vargonininkui Antanui Mozūrui buvo įteikti Šventojo Tėvo Benedikto XVI Palaiminimo bei Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko Padėkos ir Palaiminimo raštai. Šventojo Tėvo rašte sakoma: „Jo Šventenybė Popiežius Benediktas XVI suteikia Apaštalinį Palaiminimą Antanui Mozūrui, melsdamas gausių Dievo malonių bei Švč. Mergelės Marijos motiniško užtarimo“.


Laikas ir žmonės

Gyventi šviesoje ir santarvėje su Dievu ir žmonėmis

Birutė STEPONAVIČIENĖ

Sofija Šviesaitė su popiežiaus
Benedikto XVI Apaštaliniu palaiminimu

„Gyventi šviesoje ir santarvėje su Dievu ir žmonėmis“ – tokia turėtų būti šio straipsnio idėja. Tokiomis mintimis palikau mažeikiškės Sofijos Šviesaitės namus. Kiekvienąkart susitikdama su pašnekovu atrandi kažką sau ir kitiems. Šiandien pasisekė, nes ką tik atšventusi gimtadienį mus pasitiko ir mielai atvėrė savo prisiminimų skrynią poetė, laisvės kovų dalyvė, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė, Šatrijos Raganos bei Vinco Kudirkos premijų laureatė, eilėraščių rinktinių „Mano žemė“, „Dienų kryžkelėse“, „Aušrų regėjimai“, „Beržų laukimas“, „Alyvmedžio šakelė“, vaikų maldynėlio Pirmajai Komunijai „Jėzau, ateik“ bei knygos „Šaknys“ apie Popiežių Joną Paulių II autorė.


Penktadienio pokalbiai

Pagarba žmogui, idėjoms ir pamatinėms vertybėms

Lietuvos valstybinės premijos
laureatas dailininkas
ir fotomenininkas
Rimantas Dichavičius
Autorės nuotrauka

Kovo 1-ąją savo 75-erių metų jubiliejų paminėjęs žymus dailininkas ir fotomenininkas, Lietuvos valstybinės premijos laureatas Rimantas Dichavičius ką tik pristatė monumentalaus leidinio – fotoalbumo „Laisvės paženklinti“ – pirmąją dalį. Leidinys pasakoja apie Lietuvos dailininkus, tapytojus, grafikus, monumentalistus, keramikus ir dizainerius, sukūrusius valstybingumo ženklus: heraldiką, pinigų banknotus ir monetas, pašto, kariuomenės, policijos, muitinės, pasienio ir kitų tarnybų ženklus, uniformas, valstybės apdovanojimus, paminklus, liturginius reikmenis.


Laikas ir žmonės

Ilgaamžiškumo paslaptis – gyvenimas vienatvėje

Gintarė Martinaitienė

Antanas Kuršaitis gyvena vienas
ir sako neįsivaizduojantis,
kad jam kas nors gyvenimą
reguliuotų, tik susimąsto,
kad galėjo geriau namą įsirengti,
bet nepagalvojo, kad tiek
laiko šioje žemėje teks praleisti

Vasario viduryje Šakių rajone šimtąsias sukaktis pasitiko sudargietis Antanas Kuršaitis ir naumiestietė Adelė Vosyliūtė. Abu senoliai visą gyvenimą gyveno vieni, šeimų nesukūrė ir mano, kad galbūt tai ir yra ilgaamžiškumo paslaptis. Be to, abu sukaktuvininkai sveikintojus stebino išskirtiniu iškalbingumu, atmintimi, sąmoningumu.

„Savo kontingentą jau įvykdžiau“, – priimdamas jubiliejinius sveikinimus tikino šimtametis Antanas. Jis sakė, kad nugyventi tokį amžių nebuvo sunku ir praėjusias dienas prisimena tik gerai. „O kad Dievas davė, tai ir gyvenu, nesulysi gyvas į žemę. Visą gyvenimą mane supo geri žmonės, daug draugų ir draugių turėjau“, – prisiminimais dalijosi A. Kuršaitis. Tad kodėl tos vienintelės nesurado, šeimos nesukūrė? Sudargietis sakė nemėgstąs, kad jam kas gyvenimą reguliuotų ir dabar retai patarimo klauso, tad ir gyvena savo suvargusiame namelyje vienas. „Kada noriu gulu, kada noriu keliu ir ką noriu veikiu“, – gyvenimo vienatvėje privalumus dėstė jubiliatas.


Garsios giminės ainė vienmetė su Lietuvos nepriklausomybe

Barbora Vileišytė Pasvalyje
Petro Vileišio gimnazijoje 2001 metais

Barbora Vileišytė, vienintelė Petro Vileišio anūkė, nesėkmingai skinasi kelią Lietuvon – tebesitiki iš Romos parvažiuoti į išsvajotąjį Vilnių. Jos biografija prasidėjo tolimajame Tbilisyje prieš 94 metus – 1918 m. vasario 1 dieną. Barbora didžiuojasi gimusi kartu su Nepriklausoma Lietuva. Barboros senelis Petras Vileišis – didysis Lietuvos žadintojas – 1910–1920 metais Kaukaze vadovavo sudėtingų tiltų statyboms. Su juo kartu gyveno sūnaus Jono šeima, todėl pirmoji anūkė ir gimė tolimojoje Gruzijoje.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija