„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2015 m. rugsėjo 4 d., Nr. 3 (57)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Rašytojo ir poeto dešimtmečiai

Paulius Lemežis

Poetas ir rašytojas
Robertas Keturakis
Jono Ivaškevičiaus nuotrauka

Poetas ir rašytojas
Robertas Keturakis
Ričardo Šakno nuotrauka

Maironio lietuvių literatūros muziejuje vyko žymaus rašytojo, poeto, žurnalisto, prozininko Roberto Keturakio 80-mečio vakaras. Renginio metu pristatyta naujausia eilėraščių knyga „Tiktai akimirkos“, atidaryta paroda „Eikime veidu į saulę... (Robertui Keturakiui – 80)“.

R. Keturakis gimė 1935 m. kovo 12 d. Garliavos valsčiuje, 1963 metais baigė lietuvių kalbos ir literatūros mokslus Vilniaus universitete, 1966 metais tapo Lietuvos rašytojų sąjungos nariu, 1967–1991 metais dirbo žurnale „Nemunas“, paskui iki 1997-ųjų – žurnalo „Santara“ redakcijose, vėliau laikraščio „Kauno žinios“ ir Vytauto Didžiojo universiteto leidyklos redaktoriumi. Nuo 1961 metų R. Keturakis yra išleidęs net 20 savo kūrybos arba verstų tekstų.

1988 metais R. Keturakis tapo festivalio „Poezijos pavasaris“ laureatu, 2001 metais laikraščio „Lietuvių balsas“ konkurse jam suteikta antroji premija už knygą „Kulka Dievo širdy“, 2003 metais Kauno savivaldybės mero už gerus darbus visuomenės labui jis apdovanotas Gerumo plyta, 2005 metais suteiktas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius, 2006 metais suteikta Jono Aisčio literatūrinė premija už poezijos knygas „Trys lelijos šventam Kazimierui“, „Ir niekad vėlai“.

Naujausias poeto eilėraščių rinkinys „Tiktai akimirkos“ pristatytas Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Jubiliejiniame vakare dalyvavo pats autorius, rašytoja, muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė, Pasaulio lietuvių centro vadovas, leidėjas Valdas Kubilius, doc. dr. Inga Stepukonienė, Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidmantas Kiaušas-Elmiškis, kiti Kauno visuomenininkai bei rašytojai, aktoriai Doloresa Kazragytė ir Saulius Bagaliūnas.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus šeimininkė A. Ruseckaitė pasveikino R. Keturakį, o literatūrologė doc. dr. I. Stepukonienė pakomentavo R.  Keturakio kūrybą, jos bruožus bei naujausią jo eilėraščių rinkinį „Tiktai akimirkos“. Ji teigė: „Rinkinyje tarsi apibendrinama per visą poeto R. Keturakio kūrybą besitęsusi kelionė į save. Rinkinys neabejotinai yra vienas šviesiausių ir giedriausių visoje poeto kūryboje. Kaip ir ankstesniuose rinkiniuose vienu ryškiausių vertybinių centrų tebeišlieka žemė, organiškas artimumas laukams, žemdirbiškai pasaulėjautai, iš žemės lauko ateinančiam gerumui, bet prie žemės priglundama jau išsinėrus iš anksčiau slėgusios kančios ir nerimo, ir pasiduodant jos teikiamai ramaus šventumo magijai“.

Svečiai, sveikindami R. Keturakį 80-mečio proga, ne tik dalinosi įspūdžiais apie jį, bet ir skaitė jo poeziją. Bene jausmingiausiai jo kūrybą skaitė aktoriai D. Kazragytė bei S. Bagaliūnas. D. Kazragytė pasakojo, jog teatre ji vaidina vieną iš žymiausių vaikų literatūros rašytojų Astridą Lindgren. Esą ji, net sulaukusi garbingo amžiaus, visad grįžusi į gimtąjį kaimą įsilipdavo į medį. Tad D. Kazragytė poetui R. Keturakiui šią vasarą palinkėjo bent kelis kartus įsiropšti į kokį nors medį kartu su anūkais.

Vieni iš įspūdingiausių buvo Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko V. Kiaušo-Elmiškio įteikti „R. Keturakio memuarai“: rašytojų sąjungos pirmininkas pasakojo, jog vienąsyk, kai R. Keturakis buvo užsukęs į skyrių (o tai būna retai), šis paklausė žymaus poeto, kada gi jis išleis savo memuarų knygą. R. Keturakis gūžtelėjo pečiais, mįslingai šyptelėjo, tačiau V. Kiaušas-Elmiškis nesuprato, ar R. Keturakis ruošiasi išleisti savo memuarų knygą, ar ne. Prisimindamas seną pokalbį Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas poetui įteikė tris išleistus „R. Keturakio memuarų“ tomus. Tiesa, nors knygos viršeliai atrodo daug žadantys, tačiau knygą sudaro tik tušti lapai. Dovanodamas knygos tomus jų savininkui, V. Kiaušas-Elmiškis linkėjo kuo greičiau tuos lapus užpildyti.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, humanitarinių mokslų daktaras Jonas Vaičenonis perdavė Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo direktorės sveikinimą ir dovaną – Botanikos sode jo 80-mečio proga paskirtą medį. Už literatūrinius ir žurnalistinius nuopelnus R. Keturakis apdovanotas žurnalo „Nemunas“ redaktoriaus Viktoro Rudžiansko „Garbės Nemuniečio“ titulu. R. Keturakį sveikino kiti visuomenės veikėjai, rašytojai, mokyklų atstovai, menininkai.

Maironio lietuvių literatūros muziejuje pristatytoje parodoje „Eikime veidu į saulę... (R. Keturakiui – 80)“, parengtoje Maironio lietuvių literatūros muziejaus Šiuolaikinės literatūros skyriaus muziejininkės Albinos Protienės ir dailininkės Ingos Zamulskienės, buvo gausu R. Keturakio biografijos momentų: vaikystę, tėviškės vaizdus atspindi tėvų Onos Matildos Mockevičiūtės-Keturakienės ir tėvo Kazimiero Keturakio fotografijos ir faktai, liudijantys apie karo persmelktą aplinką. Vėlesniais metais darytose fotografijose apžvelgta, kaip keitėsi R. Keturakis kartu su laiko tėkme. Eksponuoti jo laiškai, rašyti dailia kaligrafine rašysena ant firminio „Nemuno“ popieriaus, visos knygos.

Vakaro pabaigoje rašytojas dėkojo susirinkusiems ir jį sveikinusiems renginio dalyviams: „Aš be galo Jums dėkingas, kad atvykote, greta Jūsų aš daug stipresnis ir jautresnis“.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija