„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2008-iųjų kovo 19 d., Nr.3 (14)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai

Kas ir kodėl bandė nužudyti savanorį Paulių Vaitiekūną?

Gintaras VISOCKAS

Nuotraukos centre – buvęs SKAT
informacijos skyriaus specialistas
Paulius Vaitiekūnas, prieš kurį
1996-ųjų spalį nežinomi asmenys
surengė pasikėsinimą – bandė
susprogdinti automobilį, kuriuo
jis gabeno kompiuterį su slapta
informacija. Nei sprogdinimo
užsakovai, nei vykdytojai
iki šiol neišaiškinti
Autoriaus nuotrauka

Paulius Vaitiekūnas – laimės kūdikis. 1996-ųjų spalio 4-ąją jis turėjo būti nužudytas. Beje, į jo gyvybę kėsintasi tais laikais įprastu metodu. Automobilyje, kurį vairavo tuomet savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos (SKAT) Kauno rinktinės informacijos skyriaus specialisto pareigas ėjęs P. Vaitiekūnas, sprogo galinga bomba. Tiksliau sakant, sprogmuo buvo įmontuotas į kompiuterį, kurį jis vėlai vakare vežėsi namo. Nuo mirties tuometinį SKAT darbuotoją išgelbėjo atsitiktinumas – mat kompiuterį, kuriame, be kita ko, būta slaptos bei konfidencialios informacijos, jis padėjo į automobilio galą. Taigi sprogimas sumaitojo tik vadinamojo mažųjų gabaritų autobusiuko užpakalinę dalį, o vairuotojo sėdynės nepasiekė. Jei P. Vaitiekūnas kompiuterį būtų pasidėjęs greta savęs ant priekinės sėdynės, pasekmės galėjo būti kur kas skaudesnės. P. Vaitiekūnas greičiausiai būtų žuvęs. Dabar gi jis nebuvo net sužeistas. Atsipirko išgąsčiu ir lengvu apsvaigimu. Sprogimo banga jį tik prispaudė prie vairo. Trumpam netekęs sąmonės P. Vaitiekūnas kurį laiką nieko nesuvokdamas sėdėjo prie vairo, paskui iššoko iš lėtai važiuojančio ir pradedančio degti automobilio. Netrukus atskubėjo policijos ekipažas...


Dingusio premjero paslaptis

Veikalas, apie kurį kalbėsime, Lietuvos knygynuose pasirodys vėliausiai gegužės mėnesį. Tačiau diskutuoti dėl jo būtina jau dabar, mat ši knyga negali nesukelti visuomenės susidomėjimo. Knygos, apie kurią kalbu, autorius – Kovo 11-osios akto signataras Gediminas Ilgūnas ir ji vadinasi „Antroji Vyriausybė. Premjero paslaptis“.


Kam priklauso Latvijos kurortas Jūrmala?

Gunaras EINARAS

Jūrmala – gražus kurortas. 
Jo ir kitas Latvijos žemes
bei nekilnojamąjį turtą pirmiausiai
supirkinėja Rusijos kriminalinės
struktūros, siekdamos įsitvirtinti
Europos Sąjungos rinkoje

Jūrmala, kaip ir visa Latvija, Sovietų Sąjungai nebepriklauso jau keliolika metų. Iš pradžių Jūrmala skurdo, kadangi į šį nuostabų Latvijos kurortą nustojo masiškai plūsti turistai iš Rusijos. Pasiekti Jūrmalą jiems trukdė vizos bei kiti barjerai. Pasak Maskvos, turistų antplūdžio sumažėjimas ir lėmė tai, kad Jūrmala tapo kurortu – vaiduokliu: be poilsiautojų ir be pajamų iš turizmo. Prabangūs sovietinių laikų viešbučiai ir poilsio namai buvo apleisti, sumenko, neteko patrauklios išvaizdos. Rusijos spaudoje nuolat pasirodydavo straipsniai apie tai, kokia puiki Jūrmala buvo sovietmečiu ir kokia niūri tapo Latvijai paskelbus nepriklausomybę. Suprask, kad Jūrmala klestėjo tik rusų poilsiautojų pinigų dėka.


Permaininga čečėnų pasipriešinimo istorija

Imantas Melianas,

politikos apžvalgininkas,asociacijos
„Lietuva – Ičkerija“ tarybos narys

Maždaug penkis pastaruosius mėnesius besidominčius čečėnų tautos kova už nepriklausomybę pasiekia prieštaringa informacija apie gilius nesutarimus pasipriešinimo judėjimo vadovybėje ir jos diferenciaciją. Vakarų (jau nekalbant apie Lietuvą) šaltiniai nepateikia apie tai jokios nuodugnios informacijos, rusų šaltiniai yra tendencingi ir nepatikimi, o pagrindiniai pačių čečėnų interneto tinklalapiai „Chechenpress“ ir „Kavkazcenter“ pateikia diametraliai priešingą nuomonę šiuo klausimu. Kas iš tikrųjų ten vyksta? Prieš atsakydamas į šį klausimą, pabandysiu trumpai apžvelgti šios už laisvę kovojančios Šiaurės Kaukazo respublikos politinę raidą.


Terorizmas – eserų ir revoliucionierių išradimas

Terorizmas – ne XXI amžiaus produktas ir ne musulmonai pirmieji ėmėsi teroro aktų. Už šį išradimą turime dėkoti Rusijai. Žvilgtelėkime į mūsų didžiosios kaimynės poros šimtmečių terorizmo faktus (čia pateikiame tik kai kuriuos faktus iš carinės Rusijos bei Sovietų Sąjungos laikų).

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija