„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2008 m. gruodžio 17 d., Nr.12 (23)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Klausimai dėl VSD

Piliečių Santalkos viešas laiškas Prezidentui Valdui Adamkui

Gerbiamasis Pone Prezidente, Mūsų Konstitucija skelbia: Piliečiams laiduojama teisė kritikuoti valstybės įstaigų ar pareigūnų darbą, apskųsti jų sprendimus. Draudžiama persekioti už kritiką. Neseniai politikos apžvalgininkas dr. Kęstutis Girnius viename iš savo komentarų papasakojo apie Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą, prasilenkiančią su Lietuvos Respublikos Konstitucija. Jis paminėjo atvejus, kai VSD neleistinai kišosi į viešąjį Lietuvos gyvenimą, rūpinosi Jūsų, Prezidente, ir Konstitucinio Teismo neva nederama kritika. K. Girnių už šį komentarą nedelsiant pasmerkė Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir darbą baigiantis premjeras Gediminas Kirkilas. K. Girniui pasmerkti buvo skirta speciali Lietuvos televizijos laida, o buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas viešai paragino žinomą politikos apžvalgininką dėl psichikos sutrikimų kreiptis į medicinos specialistus. Tokia aukštųjų valstybės pareigūnų ir viešųjų asmenų reakcija į iškeltą opią valstybės problemą nemaloniai primena Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos tikrovę.

Gerbiamasis Prezidente, Jūs, Seimui pritarus, skiriate ir atleidžiate VSD generalinį direktorių. Jūs vienas skiriate ir atleidžiate jo pavaduotojus. Jūsų politinė komanda prižiūri VSD veiklą. Todėl kreipiamės į Jus kaip į demokratinės valstybės vadovą, prisiekusį Tautai būti ištikimam Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, bei kviečiame sąžiningai, viešai atsakyti į visuomenei rūpimus ir mūsų krašto demokratijai svarbius klausimus:

Ar Jums ir Seimui atskaitingas Valstybės saugumo departamentas slapta seka Lietuvos žurnalistus ir politikos apžvalgininkus, vykdo jų atžvilgiu operatyvinę veiklą?

Kiek kartų per pastaruosius trejus metus VSD prašymu teismas leido slapta klausytis Lietuvos žurnalistų ir politikos apžvalgininkų telefoninių pokalbių?

Kurių žurnalistų ir politikos apžvalgininkų telefoninių pokalbių buvo ar yra slapta klausomasi? Dėl kokių priežasčių tai daroma? Ar VSD vykdo Lietuvos žurnalistams skirtą operatyvinį tyrimą ir tvarko operatyvinio tyrimo bylą, sąlygiškai vadinamą „Vanagai“?

Jei taip, kokių tikslų šiuo tyrimu siekiama? Ar VSD turi apmokamų slaptų bendradarbių tarp Lietuvos žurnalistų, aukštųjų mokyklų dėstytojų, valstybės politikų? Jei taip, kaip šiems apmokamiems slaptiems bendradarbiams skiriamos VSD užduotys dera su Konstitucija ir įstatymais?

Ar VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas, jo pavaduotojai, Jūsų patarėjas Mindaugas Ladiga yra Jums asmeniškai teikę slapta įrašytų Lietuvos žurnalistų ir politikos apžvalgininkų telefoninių pokalbių išklotines bei kitą žurnalistų atžvilgiu VSD vykdytos operatyvinės veiklos metu surinktą medžiagą?

Jei taip, kokiu teisiniu pagrindu remiantis tokia medžiaga buvo surinkta ir Jums teikiama?

Kokių priemonių imsitės, kad Jums atskaitingas VSD griežtai laikytųsi Konstitucijos bei įstatymų ir nesikištų į Lietuvos viešąją politiką?

Pagarbiai,
Piliečių Santalka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija