„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2009 m. balandžio 22 d., Nr.4 (27)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai

Azerbaidžanietis Ibrahimas Gulijevas – Lietuvos policijos informatorius?

Gintaras VISOCKAS

Lietuvos azerbaidžaniečių
bendrijos pirmininkas
Mahiras Gamzajevas

Tikriausiai dar prisimename Ibrahimo Gulijevo pavardę. Tai tas pats azerbaidžanietis, kurį Lietuvos valstybės saugumo departamentas kadaise nusprendė deportuoti iš Lietuvos kaip asmenį, „keliantį grėsmę šalies saugumui ir viešajai tvarkai“. Ši istorija prasidėjo 2002 metais ir tęsiasi iki šių dienų. „Slaptųjų takų“ žiniomis, I. Gulijevas – vis dar Lietuvoje ir jo įtaka Lietuvoje nuolat stiprėja. Kas pasikeitė per pastaruosius kelerius metus? Kodėl grėsmę šaliai kėlęs asmuo staiga tampa dideliu šalies draugu? Kodėl azerbaidžanietišką renginį, kuriame vos ne pirmuoju smuiku groja I. Gulijevas, pagerbia Lietuvos valstybės saugumo departamento direktorius Povilas Malakauskas? Netikėtas P. Malakausko vizitas – tarsi viešas ženklas, į ką privalo lygiuotis Lietuvoje gyvenantys azerbaidžaniečiai. „Slaptųjų takų“ manymu, šitaip pasielgdamas P.Malakauskas padarė didelę klaidą. I. Gulijevas – ne tas žmogus, kuriuo derėtų aklai pasitikėti.


Saugokimės „Libertas“

„Liberty“, „liberate“, „liberal“ – tai anglų kalbos žodžiai, reiškiantys laisvę, laisvumą, išlaisvinimą, dosnumą, tolerantiškumą... Tačiau šios reikšmės užfiksuotos tik žodynuose. Gyvenimiška patirtis primena, kad ir po pačiais gražiausiais pavadinimais gali slypėti nesąžiningi sandoriai bei ketinimai. Rusijos slaptųjų tarnybų įkurtos priedangos organizacijos taip pat gali būti pasivadinusios skambiu žodžiu „Libertas“.


Kada Lietuvos kariuomenę pradėjo kontroliuoti GRU?

Stasys GUSČIUS

Kas iš tikrųjų šiuo metu vyksta Lietuvos kariuomenėje? Ar atėjus naujai ministrei Rasai Juknevičienei vyksta kokie nors pozityvūs pokyčiai?

Kiek teko kalbėtis su pažįstamais karininkais, praėjus trims mėnesiams nuo naujosios Vyriausybės veiklos pradžios ir nuo to laiko, kai ministrė perėmė pareigas iš J. Oleko, jokių esminių pokyčių nėra. O Lietuvos kariuomenėje yra daug problemų, kurios kaip votys ant nusilpusio kūno sekina ir silpnina visą organizmą, t. y. krašto gynybą ir saugumą. Pagrindinės mūsų kariuomenės problemos yra keturios: kovinis rengimas, ginkluotė, logistika ir aprūpinimas bei personalas.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija