„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2009 m. lapkričio 18 d., Nr.11 (34)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mįslingas susitikimas

Gintaras Visockas

„Slaptieji takai“ sulaukė mįslingo skambučio. Iš telefono-automato skambinęs lietuviškai su akcentu kalbėjęs vyriškis paprašė susitikti ne itin triukšmingoje Vilniaus vietoje. Vyriškis tvirtino turįs mus dominančios ir vertos dėmesio informacijos. Sutartu laiku atvykau į nurodytą kavinę, tačiau netrukus sulaukiau to paties žmogaus skambučio – šįsyk jis prašė po pusvalandžio atvykti į netoliese esančią užeigą. Tvirtino, jog susitikimo vietą neva būtina pakeisti. Paskui susitikimo vietą dar sykį pakeitė. Toks slapukavimas sukėlė įtarimų. Ilgametė žurnalistinė patirtis byloja, jog itin didelės konspiracijos mėgėjų turima informacijos dažniausiai būna menkavertė. Tačiau šį sykį atsitiko kiek kitaip. Nuvykęs į nurodytą barą Vilniaus centre netrukus sulaukiau paslaptingojo vyriškio. Nepažįstamasis neprisistatė, neparodė savo asmens dokumentų. Tiesiog pasakė norįs perduoti keletą videoreportažų, su sąlyga, jei vaizdo medžiagą paskelbsiu tik tuomet, kai jis ar kažkas iš jo aplinkos duos ženklą. Taip pat paprašė, kad vieną videoreportažo kopiją perduočiau patikimam parlamentarui ar pareigūnui. Nors susitikimas buvo keistas, nugalėjo žurnalistinis smalsumas. Diskelį su vaizdo įrašais kitą dieną radau savo pašto dėžutėje. Nufilmuotas veido neslepiantis vyriškis pasakoja, kaip viename užsieniečiams bei lietuviams priklausančiame Vilniaus viešbutyje dar visai neseniai veikė viešnamis, kuriame buvo tvirkinami mažamečiai. Pasak parodymus duodančio vyriškio, nepilnamečius greičiausiai tvirkino keli aukšto rango Lietuvos specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos organų darbuotojai, nes jie pasirodydavę būtent tomis dienomis, kai į viešbutį būdavo atvežami ir nepilnamečiai – tuo metu kitų svečių ten nebūdavę. Į viešbutį Lietuvos slaptųjų tarnybų atstovai įeidavę iš kiemo pusės. Prie nepažįstamojo liudijimų buvo sumontuoti ir stebėjimo kamerų užfiksuoti vaizdai, kuriuos peržvelgus galima identifikuoti, kas ir kada iš tiesų ten vyko. Kai kurie veidai – lengvai atpažįstami. Interviu pabaigoje – prašymas skelbti šią medžiagą tik tada, kai bus duotas ženklas.


Skrydis 447: ar mįslės bus įmintos?

Mindaugas PELECKIS

Aviakatastrofos, nors ir nėra labai dažnas reiškinys, vis dėlto jau tapo įprastu įvykiu. Tačiau ir visko matę skrydžių ekspertai skėsčioja rankomis dėl „Air France“ skrydžio 447 – dingęs lėktuvas užminė daug mįslių. Ar kada nors žinosime atsakymus į mums rūpimus klausimus dėl šio incidento – nežinia, tačiau svarbiausia viešumon iškelti pačius klausimus. O istorija verta rašytojo plunksnos...


Paslaptingas gaisras Rusijos karinėje bazėje

Gintaras VISOCKAS

2009-ųjų metų rugsėjo 14-ąją spaudoje pasirodė pranešimų, jog Rusijos mieste Tambove vos ne iki pamatų sudegė slaptoji 16-osios GRU brigados specialiųjų pajėgų (vadinamojo specnazo) štabo dalis. Pasak į spaudą patekusios skurdžios informacijos, per incidentą supleškėjo itin slapti Rusijos vyriausiosios žvalgybos valdybos (rusiškai – GRU) žinioje buvę dokumentai.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija