„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. kovo 17 d., Nr.4 (39)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Mečio Laurinkaus kaukė

Gintaras Visockas

Mečys Laurinkus

Nė kiek nenustebau dienraštyje „Lietuvos rytas“ aptikęs pirmuosius buvusio ilgamečio VSD direktoriaus Mečio Laurinkaus samprotavimus. Atšauktas iš ambasadoriaus pareigų Gruzijoje buvęs pagrindinės Lietuvos slaptosios tarnybos vadovas šiandien lyg ir bedarbis, intensyviai ieškantis politinės nišos tolimesnei veiklai. O tokiais atvejais sėkmingai kopti į viršų padeda viešos publikacijos, ypač jei jas skelbia didelį tiražą ir nemažą įtaką turintys leidiniai. Tad buvusio ilgamečio vyriausiojo žvalgybininko M. Laurinkaus sprendimas kiekvieną šeštadienį Gedvydo Vainausko redaguojamame leidinyje skelbti savas įžvalgas, – natūralus. Juolab kad netekę politinių ar tarnybinių krėslų daug kas Lietuvoje elgiasi panašiai: pradeda viešai skelbti savus komentarus, pastabas. Beje, panašiai elgiasi viso pasaulio žvalgybininkai. Ambicingiausieji, drąsiausieji, atkakliausieji pradeda rašyti memuarus, prisiminimus, esė.


Latvijos politikus baugina mįslinga organizacija

Gintaras Visockas

Vasario mėnesį kaimyninėje Latvijoje nutiko keistas skandalas – Valstybės pajamų tarnyba neteko apie 120 gigabaitų konfidencialios informacijos apie politikų, verslininkų, valstybės tarnautojų tikrąsias pajamas, sumokėtus ir nesumokėtus mokesčius, gautas premijas, finansinius interesus. Iš pradžių Latvijos valdžia į šį informacijos nutekėjimą rimtai nepažvelgė. Tiksliau sakant, neišsigando, jog visuomenė sužinos apie jų ne itin gražius sandorius, neteisėtai išsimokėtus priedus ar nuslėptus turtus.


Rusija neturi kur dėti tankų

Gintaras Aukštuolis

Rusija prisigamino tiek tankų,
kad neturi kur jų dėti

Igorio Prokopenkos laidoje „Karinė paslaptis“ („Vojennaja taina“) buvo pasakojama apie Uralo miškuose be priežiūros paliktus rusiškus tankus T-72 ir T-80. Jei teisingai supratau, tos kelios dešimtys ar net šimtai beveik naujutėlaičių, važiuoti bei šaudyti galinčių tankų buvo tiesiog išmesti. Traukiniais nuvežusi į už 100 kilometrų nuo Jekaterinburgo esantį mišką, Pavolgio-Uralsko karinės apygardos vadovybė, matyt, tikėjosi, jog šių užtektinai modernių šarvuotų kovinių mašinų niekas neaptiks bei nepasiges. Tačiau atsitiko priešingai. Tankus surado Kalinovskojės kaimo berniūkščiai. Jie tuos tankus nufotografavo, o nuotraukas išplatino internete. Netrukus visas pasaulis sužinojo, kaip Kalinovskojės vaikai laipioja ant niekieno nesaugomų tankų, kurių bakuose netgi yra pakankamai degalų. Imk ir važiuok. Laimei, kad tankai palikti be sviedinių ir šovinių. Tačiau laidos vedėjas I. Prokopenko visiškai pagrįstai teiravosi, kas būtų atsitikę, jei kas nors iš Kalinovskojės kaimo žmonių būtų sumanę padegti kovines mašinas – juk žmonės tokia „draugyste“ labai nepatenkinti. Norėdami patekti į Jelansko geležinkelio stotį, žmonės dėl tankų turi daryti vos ne kelių kilometrų lankstą. Taigi jų kelionė iki geležinkelio stoties tampa ir ilgesnė, ir sunkesnė.


Mįslinga palestiniečių lyderio Mahmudo al Mabhouho mirtis

Dabartinis Izraelio slaptosios tarnybos
„Mossad“ vadovas Meiras Daganas

Tikriausiai visi žvalgybų intrigomis besidomintys „Slaptųjų takų“ skaitytojai bus girdėję, jog šių metų sausio 19-ąją Dubajuje netikėtai mirė vienas įtakingiausių „Hamas“ atstovų – Mahmudas al Mabhouhas. Mirtis vyrą ištiko vėlyvą vakarą prabangiame viešbutyje. Iš pradžių manyta, jog terorizmu kaltinamo 49-erių metų palestiniečio širdis sustojo prausiantis duše. Bent jau taip kurį laiką manė Izraelio visuomenė, beje, labai apsidžiaugusi, jog galą gavo mirtinas jų priešas. Panašiai svarstė ir kitų valstybių žmonės, atidžiai stebintys Izraelio ir Palestinos konflikto raidą.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija