„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. kovo 17 d., Nr.4 (39)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Rusija neturi kur dėti tankų

Gintaras Aukštuolis

Rusija prisigamino tiek tankų,
kad neturi kur jų dėti

Igorio Prokopenkos laidoje „Karinė paslaptis“ („Vojennaja taina“) buvo pasakojama apie Uralo miškuose be priežiūros paliktus rusiškus tankus T-72 ir T-80. Jei teisingai supratau, tos kelios dešimtys ar net šimtai beveik naujutėlaičių, važiuoti bei šaudyti galinčių tankų buvo tiesiog išmesti. Traukiniais nuvežusi į už 100 kilometrų nuo Jekaterinburgo esantį mišką, Pavolgio-Uralsko karinės apygardos vadovybė, matyt, tikėjosi, jog šių užtektinai modernių šarvuotų kovinių mašinų niekas neaptiks bei nepasiges. Tačiau atsitiko priešingai. Tankus surado Kalinovskojės kaimo berniūkščiai. Jie tuos tankus nufotografavo, o nuotraukas išplatino internete. Netrukus visas pasaulis sužinojo, kaip Kalinovskojės vaikai laipioja ant niekieno nesaugomų tankų, kurių bakuose netgi yra pakankamai degalų. Imk ir važiuok. Laimei, kad tankai palikti be sviedinių ir šovinių. Tačiau laidos vedėjas I. Prokopenko visiškai pagrįstai teiravosi, kas būtų atsitikę, jei kas nors iš Kalinovskojės kaimo žmonių būtų sumanę padegti kovines mašinas – juk žmonės tokia „draugyste“ labai nepatenkinti. Norėdami patekti į Jelansko geležinkelio stotį, žmonės dėl tankų turi daryti vos ne kelių kilometrų lankstą. Taigi jų kelionė iki geležinkelio stoties tampa ir ilgesnė, ir sunkesnė.

Štai tada ir kilo didelis skandalas. Rusijos generolai tvirtino, esą miške be priežiūros aptikti tankai iš tiesų ne išmesti, o tik išvežti pratyboms. Generolai taip pat teisinosi, esą tankus akylai saugo sargybiniai, esą į mišką jie išvežti visai neseniai, tik šių metų sausio mėnesį. Kalinovskojės kaimo žmonės teigia priešingai: tankai girioje palikti dar praėjusių metų lapkričio mėnesį ir jų niekas niekad nesaugojo. Mat priešingu atveju ant tankų nebūtų galėję užsilipti vaikai. Be to, sargybiniai nebūtų leidę fotografuoti kovos mašinų. Taigi Rusijos generolai ir vėl – meluoja.

Rusijos karinės prokuratūros atstovai ėmė aiškintis, kas ir kodėl įsakė išvežti tankus į mišką ir palikti be priežiūros. Bet I. Prokopenko abejoja, ar kaltieji bus nustatyti, nes iš tikrųjų Rusija šiuo metu modernizuoja savo kariuomenę ir neturi kur dėti tankų. Rusijos ekspertų paskaičiavimais, šiuo metu Rusijos Federacijos ginkluotosiose pajėgose esama apie 20 tūkst. įvairiausių modifikacijų tankų, nors Rusijai tereikia vos 10 tūkst. tankų. Tad rusų generolai mažiausiai kalti – jie tiesiog neturi kur dėti nereikalingų kovinių mašinų, mat Rusijos valdžia pamiršo numatyti lėšų nereikalingų tankų nurašymui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija