„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. liepos 7 d., Nr.8 (43)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

JAV demaskuotas slaptas Rusijos šnipų tinklas

Rusė verslininkė Anna
Chapman įtariama šnipinėjimu

Amerika sukrėsta – galingiausioje pasaulio valstybėje jau beveik dešimt metų veikė gudriai užsikonspiravusi vienuolikos Rusijos agentų grupė. JAV tarnyboms pavyko suduoti smūgį agentų tinklui, kuriam buvo pavesta slapta įsiskverbti į Amerikos politiką formuojančius sluoksnius ir teikti informaciją Maskvai. FTB tyrėjai ilgiau nei dešimtmetį rinko informaciją apie šiuos agentus, slapta įtaisydami pasiklausymo prietaisus įtariamųjų namuose ir viešbučių kambariuose, sekdami ir įrašinėdami jų pokalbius telefonu bei elektroninius laiškus. Reikia manyti, kad tai ne vienintelė tokia Rusijos agentų grupė Amerikoje – panašių gali būti net kelios dešimtys.


Saugumiečiams belieka šaudyti į valkataujančias kates

Gintaras Visockas

Kiekviena pasaulio žvalgyba svajoja, kad visuomenė kuo mažiau žinotų apie jos veiklą. Žvalgybų vadovai trokšta absoliutaus slaptumo. Nepaisant titaniškų pastangų viską slėpti, žvalgybos beveik kiekvieną savaitę įsipainioja į kokius nors skandalus. Tik vieniems tie skandalai – džiaugsmingi, kitiems – gėdingi.

Štai Amerikai pastarosios savaitės buvo sėkmingos. JAV Federalinių tyrimų biuras (FTB), padedant kolegoms iš kitų struktūrų, demaskavo keliolika asmenų, kurie tarnavo Maskvos interesams. O atstovams iš Rusijos FSB struktūrų pastarosios savaitės – vieni nemalonumai. Ir ne vien dėl paskutinio susimovimo Amerikoje.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija