„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. rugpjūčio 18 d., Nr.10 (45)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Rusų šnipų Klaipėdoje niekas nekontroliuoja

Buvęs ilgametis Lietuvos karinės
žvalgybos ir kontržvalgybos
pareigūnas Arūnas Zagorskis
Autoriaus nuotrauka

Arūnas Zagorskis – buvęs ilgametis Lietuvos karinės žvalgybos ir kontržvalgybos darbuotojas. Jo stažas Antrajame operatyvinių tarnybų departamente prie KAM (AOTD) – aštuoneri metai. Prieš tapdamas AOTD pareigūnu A. Zagorskis jau turėjo slaptojo seklio patirties. Iki tarnybos AOTD kriminalinės policijos struktūrose slaptuoju sekliu jis tarnavo apie dešimt metų.


Skylėta valstybinė Lietuvos–Rusijos siena

Gintaras Visockas

Valstybės sienos apsaugos
tarnybos (VSAT) būstinė Vilniuje
Autoriaus nuotrauka

„Slaptųjų takų“ skaitytojai tikriausiai nustebs išgirdę nuogąstavimus dėl prastai saugomos Lietuvos – Rusijos sienos, kuri, beje, dar yra ir rytinė Europos Sąjungos bei NATO siena, besiribojanti su Rusijos Federacijos teritorija. Ir vis dėlto šiandien galima įtarti, jog Lietuvos specialiosios tarnybos šį itin svarbų pasienio ruožą saugo aplaidžiai.

Kuo remdamasis darau tokias prielaidas? Šitaip tvirtinu remdamasis Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo Viktoro Kažio sprendimu. Šių metų rugpjūčio 12-ąją jis nesušvelnino griežčiausios kardomosios priemonės buvusiam omonininkui Konstantinui Michailovui-Nikulinui. Medininkų žudynėse įtariamam K. Michailovui-Nikulinui griežčiausia kardomoji priemonė suėmimas neatšaukta. Ir neatšaukta, be kita ko, remiantis spėjimu, jog buvęs omonininkas gali bėgti į Rusiją ir ten sėkmingai pasislėpti.


Prapuolė žurnalistai, tiriantys Katynės katastrofos priežastis

Lenkijos ir Austrijos žurnalistai pranešė, kad liepos 30-ąją mįslingomis aplinkybėmis Varšuvoje prapuolė žymus lenkų žurnalistas Rafalis Gavronskij.

R. Gavronskij prapuolė tuoj po to, kai Lenkijos policijos atstovų buvo sulaikytas netoli dabartinio Lenkijos prezidento Bronislovo Komarovskio rezidencijos. Lenkijos policijos atstovas spaudai tvirtino, esą prieš paleidžiamas R. Gavronskij pasirašė dokumentą, kuriame sakoma, kad „jis nenori, kad kas nors žinotų, kur jis yra ir ką veikia“. Pasak policijos, pasirašęs šį dokumentą R. Gavronskij buvo paleistas tą pačią liepos 30-ąją, kai buvo trumpam sulaikytas.


Nuteistas buvęs Interpolo vadovas

Rugpjūčio 3 dieną Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teismas 15 metų įkalinimo bausme nuteisė buvusį Interpolo prezidentą ir buvusį PAR policijos vadovą Džeką Selebį. Teisme įrodyta, kad D. Selebis paėmė 160 tūkstančių dolerių kyšį iš įtakingo narkotikų barono Gleno Agleočio. Be to, nustatyta, kad kelis kartus G. Agleotis jam dovanojo brangius „Gucci“ ir „Versace“ drabužius.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija