„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. rugpjūčio 18 d., Nr.10 (45)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Nuteistas buvęs Interpolo vadovas

Rugpjūčio 3 dieną Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teismas 15 metų įkalinimo bausme nuteisė buvusį Interpolo prezidentą ir buvusį PAR policijos vadovą Džeką Selebį. Teisme įrodyta, kad D. Selebis paėmė 160 tūkstančių dolerių kyšį iš įtakingo narkotikų barono Gleno Agleočio. Be to, nustatyta, kad kelis kartus G. Agleotis jam dovanojo brangius „Gucci“ ir „Versace“ drabužius.

Džekas Selebis Interpolui vadovavo 2004–2008 metais. Kartu jis vadovavo ir PAR policijai (šalies policijos vadovo pareigas ėjo nuo 1998 metų). 2008 metų pradžioje D. Selebis atsistatydino iš Interpolo prezidento pareigų, nes po ilgų trukdymų Pietų Afrikos Respublikoje vis dėlto prasidėjo esminis D. Selebio korupcinės veiklos tyrimas. Tuo pat metu D. Selebio bičiulis PAR prezidentas T. Mbekis, kad ir nenoromis, atleido jį iš PAR policijos šefo posto. Paaiškėjo, kad PAR policijos vadovo veiklą dar nuo 2002 metų išsamiai stebėjo šios šalies policijos specialus skyrius „Scorpions“. Slaptieji agentai užfiksavo D. Selebio artimus ryšius su įtakingų kriminalinių klanų lyderiais. „Skorpionai“ atkreipė dėmesį, kad jų šefas ypač bičiuliaujasi su G. Agleočiu ir pradėjo rinkti D. Selebio nusikalstamos veiklos įrodymus.

Į korupcijos skandalą įsipainiojo ir buvęs PAR prezidentas T. Mbekis. 2007 m. rugsėjo mėnesį, kai tuometinis PAR generalinis prokuroras Vusumis Pikolis pradėjo D. Selenio veiklos oficialų tyrimą, T. Mbekis nušalino generalinį prokurorą nuo pareigų. Bet tai D. Selebio neišgelbėjo – pažangūs PAR politikai bei visuomenės veikėjai pakėlė triukšmą ir pareikalavo tęsti tyrimą. T. Mbekiui teko nusileisti, ir 2008 metų pradžioje jo bičiuliui D. Selebiui buvo pareikšti oficialūs įtarimai.

Visa ši istorija šiek tiek primena Lietuvą – Kalvarijos kriminalistų dramą ar 2005–2006 metais vykusią sąžiningų VSD pareigūnų kovą su tuometiniu VSD vadovu, KGB rezervistu A. Pociumi. Deja, su sąžiningais VSD pareigūnais buvo susidorota –pulkininkas V. Pociūnas ištremtas iš Lietuvos ir Baltarusijoje nužudytas, o jo kolegos V. Damulis, K. Braziulis, G. Gataveckas ir kiti jų bendražygiai atleisti iš darbo. Kalvarijos kriminalistų kova su korumpuotais aukšto rango policijos pareigūnais ir prokuroru K. Betingiu vis dar tęsiasi. Jau net Afrikoje prasideda apsivalymas – korupcijos „rykliai“ uždaromi į kalėjimus. Tad ir Lietuvoje reikėtų ryžtingai nuspręsti – toliau kęsime korumpuotų klanų jungą ar vykdysime teisingumą?

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija