„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. rugsėjo 15 d., Nr.11 (46)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Prokurorams nebereikalingi net 58 Medininkų bylos liudininkai

Gintaras Visockas

Buvęs Rygos OMON milicininkas
Konstantinas Michailovas-Nikulinas

Medininkų byloje – netikėtas posūkis. Atsakingi už Medininkų bylą Generalinės prokuratūros atstovai rugsėjo 8-ąją pateikė teismui prašymą – į posėdžius nebekviesti net 58-ių numatytų apklausti liudininkų. Sutikite, toks sprendimas – keistas. Juk iki pat šio rudens Generalinė prokuratūra (GP) nuolat pabrėždavo, esą Medininkų byla tiriama kruopščiai, atsakingai, atidžiai. Kad GP dirba pasiraitojusi rankoves, buvo galima spręsti jau vien iš numatomų apklausti liudininkų gausos. Medininkų bylą atiduodant teismui prokurorai prašė, kad teisėjai apklaustų 224 liudininkus. Teismo proceso metu dar du žmonės pateikė prašymus, kad būtų apklausti šioje rezonansinėje byloje kaip liudytojai. Taigi iš viso buvo numatyta apklausti net 226 asmenis, galbūt turinčius vertingų duomenų apie Medininkų posto pareigūnus išžudžiusius asmenis.


Pirmojo Lietuvos belaisvio paslaptis iki šiol neįminta

Gintaras Visockas

Sovietinio specnazo, turinčio
teisę nešioti avietinės
spalvos beretes, ženklas

Atsakyti į klausimą, kas buvo pirmasis 1990-ųjų kovo 11-ąją atkurtos nepriklausomos Lietuvos belaisvis, nėra lengva. Daugelis iš mūsų tikriausiai nustebs ir suabejos – nejaugi ką tik laisvę atgavusi Lietuvos valstybė turėjo į nelaisvę paimtų sovietų kariškių? Taip, turėjo. Pirmasis nepriklausomos Lietuvos belaisvis buvo Andrejus Batrakas. Beje, remiantis 1991-ųjų metų rugpjūčio mėnesį savaitraštyje „Gimtasis kraštas“ pasirodžiusia Jurgio Pekarskio publikacija „Pirmasis Lietuvos belaisvis“, A. Batrakas buvo ukrainietis. Tarnauti į sovietinę kariuomenę jis buvo pašauktas iš Kijevo.


Kas nušovė bulgarą Ilją Pavlovą?

Gintaras Visockas

Knygos apie KGB ir sovietinį
Bulgarijos saugumą DS viršelis

2003 m. kovo 7-ąją buvo nušautas bulgaras Ilja Pavlovas. Snaiperio kulka vyrą pakirto vakare, kai jis kalbėjo telefonu prie „Multigroup“ firmos būstinės Bulgarijos sostinėje Sofijoje, prestižiniame rajone. Ilja Pavlovas buvo bulgaras, tačiau mirties dieną jis jau turėjo Amerikos piliečio pasą. Tad nenuostabu, kad I. Pavlovo mirtimi susidomėjo JAV slaptosios tarnybos. Šis bulgarų kilmės amerikietis buvo labai turtingas. 1992-aisiais tiek Bulgarijos, tiek JAV spauda rašė, jog I. Pavlovas – „multimilijonierius, turintis ambicijų artimiausiu metu tapti milijardieriumi“. Beje, tuo metu daug kas įtarė, jog palankiai susiklosčius aplinkybėms šis žmogus ilgainiui galėjo tapti vienu turtingiausių ne tik Bulgarijoje, bet ir visoje Europoje.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija