„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2011 m. kovo 23 d., Nr.3 (52)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Tikras ar menamas GRU imperijos saulėlydis

Gintaras Visockas

Lietuvio sąmonėje rusiška sąvoka GRU (Glavnoje razvedovatelnoje upravlenije – Vyriausioji žvalgybos valdyba) turėtų sukelti vien neigiamas emocijas. Kaip ir KGB ar FSB. GRU bijo net tokios galingos pasaulio valstybės kaip JAV, Vokietija ar Didžioji Britanija. Ši slaptoji tarnyba daug pasidarbavo, kad Lietuva prarastų valstybingumą, o paskui darė viską, kad kuo sunkiau atsistotų ant kojų. GRU vadovybei Lietuva įdomi ir šiandien. GRU mumis domisi jau vien dėl to, kad priklausome politiniam-kariniam NATO aljansui. Tad belieka tik spėlioti, kiek GRU agentų nūnai pluša mūsų šalyje siekdami, pavyzdžiui, mus sukiršinti su kitomis NATO valstybėmis.


Oldridžas Eimsas suimtas 1994-ųjų metų vasarį

Gintaras Visockas

Buvęs CŽV aukšto rango darbuotojas
Oldridžas Eimsas, uoliai
talkinęs SSRS, o paskui ir Rusijos
slaptosioms tarnyboms

Ankstų 1994-ųjų vasario 21-osios rytą į vieną Vašingtono priemiestį slapta atvyko dvidešimt penki Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai, apsirengę civilių kostiumais. Išsidėstę taip, kad niekam nekristų į akis, jie kantriai laukė į gatvę iš savo namų išeinančio aukšto JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) darbuotojo Oldridžo Eimso. Tą rytą Vašingtono gatvės buvo tuščios, nes Amerika ruošėsi švęsti Jungtinių Valstijų prezidentų dieną, todėl FTB agentams teko iš lovos išversti teisėją, kad šis išduotų arešto orderį, leidžiantį suimti šį CŽV pareigūną. FTB agentai tokį teisėjo palaiminimą gavo be didesnio vargo. Teisėjui buvo pateikti neginčijami įrodymai, kad CŽV pareigūnas O. Eimsas iš tiesų tarnauja Rusijos slaptosioms tarnyboms.


Interviu su buvusiu FTB agentu, demaskavusiu Robertą Hanseną

Marina Latyševa

Robertas Hansenas

Amerikietis Robertas Hansenas daug metų dirbo JAV Federalinių tyrimų biure (FTB). FTB vadovybei ilgokai atrodė, kad R. Hansenas yra sąžiningas, perspektyvus agentas. Tačiau pasirodė, kad R. Hansenas dar Šaltojo karo laikais nutarė bendradarbiauti su Sovietų Sąjungos slaptosiomis tarnybomis ir savo išdavikišką veiklą tęsė net po SSRS subyrėjimo. Tiksliau tariant, už solidžius piniginius apdovanojimus slaptą informaciją teikė ir Rusijos slaptosioms tarnyboms.


Geriau gyvena tos valstybės, kurių slaptosioms tarnyboms keliami dideli reikalavimai

Gintaras Visockas

Iš savo posto pasitraukė JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Denisas Blairas. Sunku pasakyti, ar šis pareigūnas tarnybą paliko tikrai savo noru, ar buvo verčiamas jos atsisakyti. Nacionalinės žvalgybos direktoriaus pareigos buvo sukurtos tuoj po 2001 metų rugsėjo 11-osios tragedijos. Oficialusis Vašingtonas tikėjosi, jog sukurta naujoji struktūra padės efektyviau  koordinuoti JAV slaptųjų tarnybų veiklą. Greičiausiai taip ir atsitiko – juk po juodojo Rugsėjo šioje šalyje teroro aktų daugiau nebebuvo. Nė vieno. Amerikiečiai sugebėjo savo šalį apsaugoti nuo naujų išpuolių.


Bandyta susprogdinti tris FSB objektus

Gintaras AUKŠTUOLIS

Kovo 9 dieną apie 16 val. 30 min. Maskvoje, Mičiurino prospekte, netoli FSB (Federalnaja služba bezopasnosti) akademijos pastatų komplekso, visuomeninio transporto stotelėje  buvo susprogdinta galinga bomba su laikrodiniu mechanizmu. Manoma, kad jos galingumas prilygo 200–400 gramų trotilo.  Sprogmuo buvo užtaisytas vinimis, galinčiais skrieti 50 metrų spinduliu.


Matos Hari duktė Gertrūda pranoko savo motiną

Gintaras Visockas

Igorio Damaskino knygos
„Žvalgybininkės ir šnipės“ viršelis

Tikriausiai daugelis girdėjo liūdną istoriją apie egzotiškų šokių meistrę Matą Hari, kurią sušaudė neva už tai, kad Pirmojo pasaulinio karo metais ji šnipinėjo Vokietijos labui ir išdavė Prancūziją. Šiandien egzistuoja keletas versijų, kurios byloja, jog Mata Hari galbūt nebuvo nei Vokietijos, nei Prancūzijos agentė, nei dviguba agentė. Galbūt ji buvo tik talentinga rytietiškų šokių atlikėja, be kita ko, labai norėjusi tapti žymia žvalgybininke. Taip pat teko skaityti nuomonių, kad rytietiškų šokių atlikėja tik apsimetė esanti šnipe. Iš tikrųjų ji troško tik svarbius postus užimančių vyrų dėmesio ir prabangių dovanų. Veldamasi į politines intrigas Mata Hari, matyt, peržengė vadinamąją „raudonąją liniją“, įžeidė kokio nors įtakingo ano meto politiko ambicijas, todėl ir buvo paaukota ant politikos aukuro. Nors jos kaltė niekada nebuvo iki galo įrodyta.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija