„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2011 m. gegužės 11 d., Nr.5 (54)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Bin Ladeno tvirtovę šturmavo JAV specialiosios paskirties būrys

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Teroristinės organizacijos
„Al Qaeda“ lyderis
Osama Bin Ladenas

Aiškėja vis daugiau detalių apie JAV specialiojo būrio karių įvykdytą operaciją, kurios metu buvo nušautas teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ lyderis Osama Bin Ladenas. Pirminė informacija, kad Pakistano Abotabado mieste teroristų lyderis nušautas ginkluotas, klaidinga. Naujausi duomenys rodo, kad O. Bin Ladenas nušautas beginklis, nes jis pats asmeniškai neturėjo galimybių realiai pasipriešinti ginkluotiems specialiojo būrio kariams. Daugiau kaip 20 amerikiečių kariškių į Abotabadą atvyko straigtasparniais iš Afganistano. Bin Ladenas su kai kuriais šeimos nariais ir keliais kurjeriais, kurie padėjo jam palaikyti ryšius su aplinkiniu pasauliu,bei aptarnaujančiu personalu gyveno Abotabado miesto pakraštyje esančiame didžiuliame pastatų komplekse. Kompleksas aptvertas 4 metrų aukščio tvora, jame yra keli gyvenamieji namai, didžiulis garažas ir greta esantis sandėlis, keli ūkinės paskirties pastatai. Tik už 600 metrų nuo šio komplekso įsikūrusi Pakistano karinė akademija. Šturmo metu nušautas ir teroristų lyderio sūnus, du kurjeriai ir vieno kurjerio žmona. O. Bin Ladeno žmona ir viena iš namus prižiūrinčių moterų buvo sužeistos. Teigiama, kad šaunamųjų ginklų komplekse rasta nedaug – keli pistoletai ir šiek tiek šovinių. Tiesa, dar rasta ir šaltųjų ginklų – keli kardai, rapyros, medžiokliniai peiliai. Tačiau jokio ginklų arsenalo tikrai neaptikta. Be to, teigiama, kad O. Bin Ladenas šiame komplekse gyveno apie penkerius metus. Tad 2009–2010 metais vis pasirodydavę pranešimai apie tai, kad „Al Qaeda“ lyderis slapstosi netoli Afganistano sienos esančiame kalnuotame Pakistano regione, buvo klaidingi. Juos galima traktuoti ir kaip pasenusią informaciją, nes visiškai  tikėtina, kad iki atvykimo į Abotabadą O. Bin Ladenas gyveno netoli Afganistano sienos esančiame Vaziristano regione. Vaziristano beveik nekontroliuoja centrinė Pakistano valdžia – šį regioną iš esmės valdo „Talibano“ judėjimas ir įtakingi vietos genčių seniūnai.


Latvį Gerbertą Cukursą likvidavo Izraelio specialiosios tarnybos

Gintaras Visockas

Latvių lakūnas Gerbertas
Cukursas, kurį likvidavo
Izraelio slaptosios tarnybos

Po Antrojo pasaulinio karo latvis Gerbertas Cukursas su šeima persikėlė gyventi į Braziliją. Netoli San Paulo miesto įkūrė privačią skraidymo mokyklą ir ekskursijų biurą. Nors jis buvo tikras Latvijos pilietis (gimė ir užaugo Liepojos miestelyje), Brazilijoje įsigijo dokumentus, teigiančius, kad yra tikras brazilas.

Nepaisant padirbtų dokumentų, Izraelio specialiosios tarnybos nesunkiai surado G. Cukursą ir 1965 m. vasario 23 dieną nužudė. Maždaug po dviejų savaičių Urugvajaus policija surado G. Cukurso kūną su ant krūtinės uždėta lentele: „Už 30 tūkst. žydų nužudymą“.


Nusikalstama KGB veikla Japonijoje

Konstantinas Preobraženskis, žinomas žurnalistas ir rašytojas, dirbo ir Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose – KGB, turėjo KGB papulkininkio laipsnį. K. Preobraženskis keletą metų dirbo Japonijoje TASS korespondentu ir KGB darbuotoju. KGB papulkininkis pagarsėjo tuo, kad Japonijoje išleido savo prisiminimų ir apmastymų knygą „KGB Japonijoje“. Knyga, sulaukusi didelio pasisekimo, tikrai įdomi, be to, pats K. Preobraženskis save vadina saugumiečiu, mylėjusiu Japoniją. Maskvoje ši knyga susilaukė daug priekaištų ir buvo  išleista tik 2000 metais (leidykla „Centrpoligraf“). Ar tikrai galima pasitikėti K. Preobraženskiu ir ar tikrai jis mylėjo Japoniją? Štai keletas padrikų minčių apie KGB veiklą Japonijoje. Ar jais galima tikėti, ar tai nuoširdūs paliudijimai, sunku spręsti.


Vandenilinės bombos idėją sovietų šnipai pavogė iš JAV mokslininkų

Istorijos vadovėliai byloja, kad 1955 metais Sovietų Sąjunga atliko sėkmingus bandymus ir kariniame poligone susprogdino pirmąją vandenilinę bombą. Mažų mažiausiai tūkstantį kartų už atominę bombą galingesnės vandenilinės bombos sukūrimas ir sėkmingas jos išbandymas – išties gyvybiškai svarbus įvykis, nulėmęs tolimesnius JAV–SSRS tarpusavio santykius. Žinia, kad sovietai ne tik moka pasigaminti vandenilinę bombą, bet ją jau sukūrė ir sėkmingai išbandė, pakenkė Amerikos politinei, karinei, ekonominei galiai. Oficialusis Vašingtonas suprato, kad Kremlius – ne iš kelmo spirtas priešininkas, todėl su jo vadovais ėmė bendrauti atsargiau ir mandagiau. Kitaip tariant, blogio imperijai amerikiečiai buvo priversti daryti įvairiausių nuolaidų.


Specialiosios tarnybos ir mafija

Šiandien niekas neabejoja, kad Vakarų demokratijai didelį pavojų kelia organizuotas nusikalstamumas. Daugelis demokratinių Vakarų valstybių tik vaizduoja kovojančios su mafija, kuri kraunasi savo turtus iš prekybos narkotikais, moterimis ir ginklais. Kai kuriais duomenimis, mafija visame pasaulyje kasmet į savo kišenes susižeria ne mažiau vieno bilijono dolerių. Vien Vakarų valstybės prieš keletą metų kasmet netekdavo 750 milijardų dolerių pelno dėl organizuotų nusikaltėlių machinacijų.


Psichotropinis ginklas baisesnis už atominį

„Yra duomenų, kad medicinos darbuotojai, bendradarbiaudami su specialiosiomis tarnybomis, chirurginių operacijų metu, taip pat skiepydami gyventojus į pacientų kūnus įterpdavo plokšteles, laisvai telpančias švirkštų adatose. Su tokiomis mikroschemomis žmogus tampa radijo pagalba valdomu biorobotu. Remiantis konfidencialia informacija, apie 30 procentų buvusios SSRS gyventojų savo kūnuose turi tokias mikroschemas“ (Nikolajus Anisimovas, „Psichotropinė Golgota“).


Žiaurioji, išmintingoji, įžvalgioji „Frau daktarė“

Gintaras Visockas

Apie profesionaliosios rytietiškų šokių atlikėjos Matos Hari gyvenimą jau esame rašę. Žinome ir kvapą gniaužiančių pasakojimų apie M. Hari dukrą Bandą. Tačiau žvalgyba yra tokio pobūdžio veikla, kuri niekuomet neturi pabaigos. Šiandien jau akivaizdu, kad tų aplinkybių, kurios mums buvo žinomos, jokiu būdu negalima laikyti neginčijama tiesa. Mat tapo žinomi nauji faktai, kurie leidžia spėti, jog daug kas klostėsi visai pagal kitokį scenarijų, nei mums iki šiol atrodė...

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija