„XXI amžiaus“ neperiodinis priedas apie lietuvių kovą už Nepriklausomybę

2006 m. vasario 15 d., Nr. 2


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Vasario 16-osios galia

Kai prieš 88 metus, vasario 16-ąją, Lietuvos Tarybos vyrai pasirašė Nepriklausomybės Aktą, buvo ne tik šalta žiema, bet ir senąjį carinės Rusijos jungą pakeitusi nauja kaizerinės Vokietijos okupacija. Nepriklausomybės Aktas po karštų ginčų ir partinių srovių nesutarimų buvo pagaliau pasirašytas, tačiau iki tikros nepriklausomybės dar reikėjo daug ką nuveikti: ir lietuviškąją valdžią (vyriausybę) suformuoti, ir vokiškąją išvyti, ir buvusiosios rusiškosios atsikratyti. Svarbiausia - reikėjo priversti žmones patikėti nepriklausomybe - tai yra labai sunkus uždavinys, ką mes aiškiai matome iš dabartinės nepriklausomybės tarpsnio. Tačiau žmonėms patikėjus ir įtikėjus nepriklausomybe, viskas atsistoja į savo vietas: laisvos šalies pilietis pasikeičia – jis supranta, kad gavo ir teisę, ir pareigą dirbti sau ir tėvynei.

Taip per trumpus 20 nepriklausomybės metų (dvejų pirmųjų metų čia neskaičiuojame – per juos dar tik buvo įtvirtinama nepriklausomybė prieš interesų turinčias kaimynines valstybes, išvytos priešiškos karinės pajėgos iš beveik visos valstybės teritorijos, nors tų priešų netrūko per visus nepriklausomybės metus) vystėsi ekonomika, stiprėjo ir augo tautinės bei dvasinės – religinės vertybės, vystėsi mokslas, plėtėsi gimnazijų ir universitetų mokymas, tobulėjo atgimusios tautos literatūra. Tautoje išaugo ir subrendo daug žymių ir didžių asmenybių įvairiose srityse. Tarp tokių buvo: valstybininkai A.Stulginskis, A.Smetona, A.Voldemaras, K.Grinius, M.Krupavičius, P.Dovydaitis, S.Kairys, E.Galvanauskas, V.Jurgutis; kultūrininkai ir visuomenininkai P.Dovydaitis, J.Eretas (beje, šis šveicaras taip pamilo Lietuvą, kad ji jam tapo antrąja tėvyne, visą gyvenimą dėl jos gyveno ir kovojo – net tuos 45metus, kai sugrįžęs į Šveicariją, gyveno vien Lietuvos laisvės idėja), I.Skrupskelis, kun. J.Tumas-Vaižgantas; karininkai S.Raštikis, S.Žukauskas, P.Plechavičius, P.Pečiulionis; diplomatai S.Lozoraitis, S.A.Bačkis, J.Černeckis, A.Gerutis, I.Šeinius; istorikai A.Šapoka, Z.Ivinskis, kun. J.Totoraitis, B.Dundulis; mokslininkai K.Pakštas, M.Biržiška, H.Jacynienė; dvasininkai A.Jakštas, V.Brizgys, K.Paltarokas, J.Skvireckas, S.Yla, A.Sabaliauskas; menininkai S.Ušinskas, J.Vaitkus, P.Galaunė, A.Sutkus, K.Glinskis, M. ir K.Petrauskai, J.Naujalis, P.Rimša; lakūnai S.Darius, S.Girėnas, J.Vaitkus; poetai J.Mačiulis-Maironis, J.Aleksandravičius-Aistis, F.Kirša, B.Brazdžionis, K.Bradūnas, S.Santvaras, V.Mykolaitis-Putinas, O.Milašius, J.Baltrušaitis, V.Mačernis, K.Inčiūra, K.Jakubėnas, H.Nagys, A.Nyka-Niliūnas, J.Švabaitė-Gylienė, B.Buivydaitė, J.Žlabys-Žengė; rašytojai A.Vaičiulaitis, J.Grušas, A.Žukauskas-Vienuolis, J.Keliuotis, S.Zobarskas, M.Katiliškis, P.Orintaitė, P.Andriušis, E.Nakaitė-Arbienė, I.Simonaitytė, V.Ramonas; filosofai A.Maceina, J.Girnius, S.Šalkauskis, Vydūnas, tautosakininkai ir etnologai J.Balys, P.Dundulienė, J.Gimbutas, M.Gimbutienė, kalbininkai J.Jablonskis, A.Salys, K.Ulvydas. Tai tik keletas pavardžių Lietuvos šviesuolių, išgarsėjusių ar jau pradėjusių garsėti dar nepriklausomoje Lietuvoje, o vėliau ir Lietuvoje ar išeivijoje.

Žvelgiant į prieškarinius leidinius, tik retkarčiais dar išlikusius pas atskirus asmenis (viską juk naikino žiaurioji bolševikų okupacija) arba vėl išleistus Atgimimo metais, kai dar visi gyvenome nepriklausomybės idėja, aiškiai matyti, su kokiu pakilimu vykdavo tautiniai ar religiniai renginiai, šventės, iškilmės. 1930 metais per visą Lietuvą nuvilnijo Vytauto Didžiojo mirties 500 metų sukakties iškilmės. Kiekvienas miestas, miestelis ir net bažnytkaimis savo garbe laikė pastatyti garbingojo Lietuvos valdovo paminklą, visur buvo rengiami paminėjimai, eitynės. Prasmingai buvo rengiami religiniai renginiai. Pavyzdžiui, 1926 metais iškilmingai buvo įkurta Lietuvos bažnytinė provincija, labai pakiliai 1934 metais buvo surengtas pirmasis Lietuvos Eucharistinis kongresas. Labai aktyvios ir gausios buvo katalikiško jaunimo organizacijos – tai ateitininkai, vieniję besimokantį ir studijuojantį jaunimą, ir pavasarininkai, aprėpę beveik visą kaimo jaunimą. Visais nepriklausomybės metais nenutilo tautos balsas dėl okupuoto Vilniaus krašto, išreiškęs skausmą, praradus istorinę Lietuvos valstybės sostinę.

Lietuva savo nepriklausomybės dvidešimtmetyje patyrė visko: ir politinį pakilimą (valdant krikščionims demokratams), ir politinę suirutę (valdant socialdemokratams), ir autoritarinį režimą (valdant tautininkams). Lietuva pajuto ir pasaulinės ekonominės krizės atgarsius, sukėlusius vadinamąjį Suvalkijos ūkininkų streiką, ir konfrontaciją tarp tautininkiškos ir krikščioniškos pasaulėžiūrų, ir nuolat gresiantį bolševikinį pavojų. Į Lietuvos teritoriją pretenzijas nuolat reiškė Lenkija (atplėšusi Vilniaus kraštą), vėliau - Vokietija (nepriklausomybės pabaigoje vėl atplėšdama Klaipėdos kraštą), ir pasaulinės ekspansijos smaigalyje ėjusi besikurianti bolševikinės Rusijos imperija (pastaroji galų gale ir įvykdė Lietuvos okupaciją ir aneksiją).

Kai prieškariu leistuose žurnaluose, laikraščiuose ar knygose matome nuotraukose tuometinį jaunimą, moksleivius, studentus, inteligentijos atstovus, įvairių renginių dalyvius, mes retai susimąstome, koks jų likimas laukė per okupacijų audras. Iš to džiugaus veido net negalima įtarti, kad po metų ar penkerių jis pats, jo artimieji, gal jo tėvai ar broliai bus vežami gyvuliniais vagonais į jam svetimą Sibirą vien todėl, kad jis buvo mokytojas, policininkas, viršaitis, poetas, visuomenininkas, kultūrininkas, valstietis, apskritai, kad jis buvo lietuvis, kad gyveno šiame krašte, augino savo vaikus, augino duoną, rūpinosi savo tėvynės gerove, ir ten, Sibire, mirė nuo ligų, šalčio ir bado. O ir okupuotoje Lietuvoje likusiems tautiečiams tęsėsi visi okupacijos košmarai: tardymai apie nuo sovietinės armijos besislapstančius artimuosius, apie miške veikiančius partizanus, apie jiems krikščioniškai parūpintus vaistus ar maistą, suėmimai, kankinimai, teismai už akių, nuolatiniai sekimai. Lietuvoje tvarką darė įvesti NKVD, pasieniečių, kariuomenės būriai – iš viso apie dešimt divizijų, o netrukus ir iš vietinių atplaišų, dažnai gudriai įviliotų į okupantų pinkles, surinkti stribų būriai. Dar nepasibaigus Antrajam pasauliniam karui Lietuvoje prasidėjo naujas, žymiai žiauresnis karas, tęsęsis dešimt metų, kuris, šalia priverstinės emigracijos, kai į „savanorišką“ tremtį pasitraukė pati kūrybingiausia ir aktyviausia tautos dalis, negailestingai naikino tautos branduolį. Vėlesniais okupacijos metais atsiradusi likusios tautos dalies apatija luošino tautą ir dvasiškai. Tik retkarčiais blykstelėdavo heroizmo blyksniai – R.Kalantos ugnies uždegto jaunimo protestai, „LKB kronikos“ sužadintas impulsas kovai, pogrindžio spaudos suklestėjimas. Visa tai buvo sudėtinės kovos už laisvę, vedusios į nepriklausomybės atkūrimą 1990 metais, dalis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija