„XXI amžiaus“ neperiodinis priedas apie lietuvių kovą už Nepriklausomybę

2006 m. vasario 15 d., Nr. 2


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jie kūrė ir stiprino Lietuvą

Zigmas Tamakauskas

Antanas Smetona

Aleksandras Stulginskis

Kazys Grinius

Jonas Žemaitis-Vytautas, kuris
pagal 1949 m. vasario 16 d.
deklaraciją, išlaisvinus Lietuvą,
turėjo būti laikinasis
Lietuvos prezidentas

Mūsų valstybės atkūrimas susijęs su 1918 m. vasario 16 d. pasirašytu Nepriklausomybės Aktu. Prisiminkime keturis prezidentus, kurie irgi stiprino mūsų valstybę.

Pirmasis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona gimė prieš 122 metus Ukmergės apskrityje, Užulėnio kaime. Mokėsi Ukmergėje ir Liepojoje, Palangos progimnazijoje, Mintaujos gimnazijoje Latvijoje. Gimnazijoje bendravo su Juozu Tūbeliu, Jurgiu Šlapeliu, Vladu Mironu ir kitais būsimais Lietuvos veikėjais. Čia vyravo anticarinės nuotaikos – A.Smetona su savo draugais atsisakė rusiškai melstis ir buvo pašalintas iš gimnazijos. 1897 metais eksternu baigė Peterburgo gimnaziją ir įstojo į šio miesto universitetą studijuoti teisės. Peterburge įsitraukė į lietuvišką veiklą, vadovavo lietuvių studentų draugijai. Baigęs universitetą, A.Smetona įsikūrė Vilniuje, stengėsi palaikyti ryšį su visais lietuviais, nekreipė dėmesio į jų politines pažiūras ar religinius įsitikinimus. Jis toliau bendravo su kun. V.Mironu, J.Tūbeliu, taip pat su broliais Biržiškomis, Kaziu Puida, Kipru ir Miku Petrauskais, Jonu Basanavičiumi, Antanu Žmuidzinavičiumi ir kt. Jo namuose dažnai buvo diskutuojama Lietuvos valstybės atkūrimo klausimais. Artimi ryšiai dirbant lietuvybės bare jį siejo su kunigu Juozu Tumu-Vaižgantu.

A.Smetona savo rašiniais kovojo su krašto lenkinimu, pritarė Tautos namų statybos idėjai Vilniuje, nes jie turėjo aprėpti lietuvybės puoselėjimo sritis. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, A.Smetona dalyvavo Nukentėjusiems nuo karo šelpti draugijos veikloje. Jo pastangomis 1917 m. rugsėjo 6 d. išleistas laikraščio „Lietuvos aidas“ pirmasis numeris.

A.Smetona buvo vienas organizatorių rengiant 1917 metų Lietuvių konferenciją Vilniuje. Jis buvo išrinktos Tarybos, o vėliau Valstybės Tarybos pirmininkas, Vasario 16-osios Akto signataras, 1919-1920 metais – Lietuvos Respublikos prezidentas. Vaižgantas rašė apie A.Smetoną: „Lėtas jo būdas slepia karštai plakančią širdį. (...). Mums svarbu, kad A.Smetonai pasisekė privesti Lietuvą prie St. Seimo, nepražluginus Lietuvos“. A.Smetona aktyviai dalyvavo sprendžiant Klaipėdos krašto prijungimo prie Didžiosios Lietuvos klausimą, redagavo įvairius leidinius, buvo įvairių bendrovių ir draugijų steigėjas.

Jo, kaip Lietuvos prezidento, kelią nuo 1926 iki 1940 metų lėmė 1926 m. gruodžio 17 d. perversmas ir po dviejų dienų vykęs Lietuvos Respublikos Seimo posėdis, priėmęs Kazio Griniaus atsistatydinimą ir A.Smetonos išrinkimą prezidentu. A.Smetonos grįžimą į prezidento pareigas sveikino daug Lietuvos žmonių. A.Smetona tuo metu buvo tikrai populiarus, mėgo bendrauti su žmonėmis, be to, buvo paprastas ir kuklus. Per jo keturiolika prezidentavimo metų išaugo lietuvių kultūra, ekonomika. Vėlesnį A.Smetonos autoriteto kritimą lėmė išoriniai veiksniai: priimtas lenkų ultimatumas, Klaipėdos krašto praradimas, sovietų okupacija. Paskutiniame nepriklausomos Lietuvos ministrų tarybos posėdyje Prezidentas buvo vienas tų, kurie siūlė atmesti rusų ultimatumą ir gintis. A.Smetona, protestuodamas prieš okupaciją, 1940 m. birželio 16 d. pasitraukė į Vakarus. 1944 m. sausio 9 d. žuvo JAV, kilus gaisrui jo namuose.

Antrasis Respublikos prezidentas Aleksandras Stulginskis buvo vienas krikščionių demokratų partijos organizatorių. Jis gimė 1885 m. vasario 26 d. Raseinių apskrityje. Mokėsi Liepojos gimnazijoje, Žemaičių kunigų seminarijoje, studijavo Austrijoje, Insbruko jėzuitų universitete. Bet kunigu netapo, nes manė, kad Lietuvai bus naudingesnis kaip pasaulietis. Vokietijos žemės ūkio institute įgijo agronomo specialybę. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, A.Stulginskis apsigyveno Vilniuje, susidraugavo su A.Smetona, Petru Klimu, Jonu Vileišiu, Mykolu Biržiška. Buvo vienas 1917 metų Lietuvių konferencijos organizatorių, jos programos rengėjų. Išrinktas į Lietuvos Tarybą, laikėsi griežtos nuostatos nesusieti Lietuvos su Vokietija. Jis ragino greičiau kurti lietuvišką policiją ir kariuomenę. Mykolo Sleževičiaus 1918-ųjų gruodį sudarytoje vyriausybėje ėjo ministro be portfelio pareigas. Kai į Lietuvą pradėjo slinkti Rusijos kariuomenė, reikėjo imtis ginklo. Buvo kreiptasi į Lietuvos piliečius atsišaukimu: „(...) Lietuva pavojuje! (...) Parodykim, jog esame verti amžiais kovotos laisvės (...)“ Tuomet jauna mūsų kariuomenė nugalėjo.

1919-ųjų kovą M.Sleževičiaus vyriausybei atsistatydinus, ministru pirmininku tapo Pranas Dovydaitis, jo pavaduotoju – A.Stulginskis, kuris ėjo ir vidaus reikalų, maitinimo ir viešųjų darbų ministro pareigas. Pakeista Laikinoji Lietuvos Konstitucija – įsteigta Prezidento institucija. Balandžio 4 dieną Valstybės Taryba Respublikos prezidentu išrinko A.Smetoną.

1920 metų Steigiamojo Seimo rinkimus laimėjo krikščionių demokratų blokas, vadovaujamas A.Stulginskio. Į Seimą išrinkta 112 atstovų. Jo pirmininku išrinktas A.Stulginskis, tuo pačiu ėjęs ir prezidento pareigas. Seimo pirmo posėdžio įžanginėje kalboje jis gerai įvertino šalies kariuomenę, pabrėžė, kad valstybė tvarkysis demokratiniais pagrindais.

A.Stulginskis 1922 m. spalio 6 d. paskutiniajame Steigiamojo Seimo posėdyje sakė: „Nepaprastai sunkiomis sąlygomis pustrečių metų bendrai dirbus valstybės kuriamąjį darbą, (…) Dievas davė išsaugoti ir sustiprinti Lietuvos nepriklausomybę (...) Lietuva tapo ne tik pripažinta žymios daugumos pasaulio valstybių nepriklausoma de jure, bet taip pat buvo priimta Tautų Sąjungos nariu. Pagaliau mes džiaugiamės sėkmingai nutiesę valstybės pagrindus, sudarę Konstituciją ir parengę visa, kas būtina ir reikalinga tolesniam valstybės rūmų statymui tęsti – mes priėmėm visų darbo žmonių laukiamą žemės reformos įstatymą, mes įvedėm savo tvirtais pamatais pagrįstą valiutą“.

Pirmasis Seimas 1922 m. gruodžio 21 d. Respublikos prezidentu išrinko A.Stulginskį. Dėl neproduktyvaus darbo Prezidentas Pirmąjį Seimą paleido. Rinkimai į Antrąjį Seimą įvyko 1923 metų gegužę. Juos laimėjo krikščionių demokratų blokas. Seimas prezidentu vėl išrinko A.Stulginskį. Per jo prezidentavimo laikotarpį buvo įtvirtinta demokratinė Lietuvos valstybė, atgautas Klaipėdos kraštas, įkurtas Lietuvos universitetas, Žemės ūkio akademija, pastatyta daug mokyklų. Jo bendražygis prelatas Mykolas Krupavičius atsiminimuose rašė: „Ir žemaičių kumečio sūnus atsisėdo į nepriklausomos Lietuvos Respublikos sostą. Jis buvo pirmasis Lietuvos konstitucinis prezidentas. Stulginskis savo prezidentines pareigas atliko, kaip buvo tikimasi, ir garbingai, ir Lietuvai naudingai. Privatus prezidento Stulginskio gyvenimas buvo kuklus ir ramus. Prabangos, pobūvių, balių nemėgo ir vengė“. A.Stulginskis prezidentu buvo 1920-1926 metais.

Trečiasis Seimas 1926 metais A. Stulginskį išrinko Seimo pirmininku. Tas pareigas užėmė iki 1927 m. balandžio 12 d. Seimo paleidimo. Tada jis išvyko ūkininkauti į Kretingos rajoną. Prel. M.Krupavičius rašė: „Kiek kartų jį aplankydavau, tiek kartų jį rasdavau laukuose vienmarškinį, basą, paraitotomis kelnėmis ir rankovėmis prie tokių darbų, kokius darbymečiu dirba kiekvienas ūkininkas. (...) Sąžiningas prezidentas pasidarė sąžiningu ūkininku“.

Sovietams okupavus Lietuvą, 1941 metų birželį A.Stulginskis buvo areštuotas, ištremtas ir nuteistas 25 metus kalėti. Į Lietuvą grįžo 1956 metais palaužta sveikata, bet nesugniuždyta dvasia. Mirė 1969 m. rugsėjo 22 d., eidamas 84-erius metus. Palaidotas Kauno Panemunės kapinėse.

Trečiasis Lietuvos Respublikos prezidentas – Kazys Grinius. K.Grinius nebuvo tiesiogiai susijęs su Vasario 16-osios Aktu, bet pritarė jo idėjoms. Prezidentu jį išrinko Trečiasis Seimas 1926 m. birželio 7 d., kada krikščionys demokratai neteko Seime daugumos. Jis prezidentu buvo iki tų pačių metų gruodžio 17-osios perversmo. Prezidentas pasižymėjo demokratinėmis pažiūromis, buvo gydytojas, Lietuvos universiteto garbės daktaras. Jaunystėje dalyvavo lietuvių tautinėje veikloje, platino lietuvišką draudžiamą spaudą, buvo aktyvus „Varpo“ ir „Ūkininko“ bendradarbis. 1914 metais „Varpe“ išspausdino straipsnį „Apie šalies nepriklausomybę“. Jame pirmą kartą išdėstytos Lietuvos nepriklausomybės prielaidos. Už tautinę veiklą rusų valdžios ne kartą buvo suimtas. Kelerius metus gyveno Rusijoje; į Lietuvą grįžo 1919 metais. Buvo Steigiamojo, Pirmojo, Antrojo ir Trečiojo Seimų narys. Nuo 1920 metų vidurio iki 1922-ųjų vasario vadovavo Ministrų kabinetui, buvo Steigiamojo Seimo Laikinosios konstitucijos rengimo komisijos pirmininkas. Jis nepritarė tiems, kurie ketino orientuotis savo veikloje į Sovietų Sąjungą, pasikliauti jos draugiškumu. K.Griniaus manymu, Sovietų Sąjunga neatsisakė carinės Rusijos imperialistinių kėslų. Jis siūlė „gretintis prie anglų ir prie Šiaurės Pabaltijos galimos sąjungos“, nes tai garantuos valstybei egzistenciją.

Prezidentu esant K.Griniui, buvo sudaryta koalicinė liaudininkų ir socialdemokratų vyriausybė, kuriai vadovavo M. Sleževičius. Jie Seime turėjo 44 proc. balsų. Norėdama turėti daugumą, privalėjo remtis tautinių mažumų balsais. Todėl tautinėms mažumoms buvo daromos nuolaidos, įsteigta net 80 lenkiškų mokyklų, buvo žeminami Lietuvos karininkai, valstybėje viešpatavo netvarka. Tai matydamas, prezidentas K.Grinius ketino nutraukti koalicinius saitus su socialdemokratais ir sudaryti sąjunginį bloką su krikščionimis demokratais. Tai padaryti sutrukdė perversmas. Po perversmo jis tęsė politinį ir visuomeninį darbą.

K.Grinius labai išgyveno dėl sovietų ir nacistinės okupacijų. Jis 1942 metais kartu su prel. M.Krupavičiumi ir J.Aleksa rašo vokiečių valdžiai protesto raštą dėl Lietuvos kolonizacijos ir žydų žudynių. Rašto autoriai buvo suimti. M. Krupavičius ir J.Aleksa išvežti į Vokietiją, K.Grinius ištremtas į Selemos Būdos kaimą, savo gimtinę. Artėjant sovietų okupacijai, K.Grinius pasitraukė į Vakarus. 1947 metais atvykęs į JAV, jis kreipėsi raštu į 16 valstybių vadovus ir į JAV prezidentą H.Trumeną, kuriame prašė sustabdyti lietuvių tautos žudymą. Panašų raštą po dvejų metų nusiuntė Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui. Bet Vakarai buvo kurti šiam prašymui. K.Grinius mirė 1950-aisiais, išgyvenęs 84 metus. 1994 metais urna su jo palaikais pargabenta į Lietuvą ir palaidota jo gimtinėje, buvusiame Selemos Būdos kaime – Mondžgirėje.

Ketvirtasis, mažai kur įvardytas prezidentas - tai Jonas Žemaitis-Vytautas. Juozas Sabolius savo dokumentinį filmą apie jį pavadino „Ketvirtasis prezidentas“, Nijolė Gaškaitė-Žemaitienė, savo knygoje kurdama jo paveikslą, ją pavadino „Žuvusiųjų Prezidentas“. Jis buvo Lietuvos karininkas, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio vadas, kovotojų su sovietiniu okupantu vadas. J.Žemaitis gimė 1909 m. kovo 15 d. Palangoje. Baigė Kauno karo mokyklą. Artilerijos pulke ėjo kuopos vado pareigas. Karinė vadovybė, pastebėjusi jo gabumus, pasiuntė studijuoti į Prancūzijos artilerijos mokyklą. Paskui vadovavo Lietuvos kariuomenės artilerijos pulko mokomajai baterijai. Sovietams okupavus Lietuvą, jis atsisakė su svetima kariuomene vykti į Rytus. Pradėjus kurti Vietinę rinktinę, paskirtas bataliono vadu. Sovietų okupacijos pradžioje iškart stojo į partizanų gretas. 1949 m. vasario 10-20 d. Radviliškio rajono Minaičių kaime įvyko Lietuvos partizanų apygardų atstovų suvažiavimas, kuriame buvo įkurtas Lietuvos laisvės kovos sąjūdis, jo Taryba ir Prezidiumas, o vasario 16 dieną priimta politinė Deklaracija. Joje pažymėta, kad „atstačius Lietuvos Nepriklausomybę, ligi susirenkant Seimui, Lietuvos Respublikos Prezidento pareigas eina LLKS Tarybos Prezidiumo Pirmininkas“. Prezidiumo pirmininku išrinktas J.Žemaitis. Taigi jis – ketvirtasis Respublikos prezidentas. Ši Deklaracija, kaip teisėtas aktas, buvo patvirtinta LR Seimo 1999 m. sausio 12 d. priimtu įstatymu.

J.Žemaitis, kaip rašo N.Gaškaitė, buvo pareigos žmogus, „žinantis ko siekia, įsitikinęs tų siekių taurumu ir pasiryžęs jų įgyvendinimui paaukoti gyvybę“. J.Žemaitis buvo suimtas 1953 metais, nužudytas 1954 m. lapkričio 26 d. Maskvoje.

Šie keturi vyrai – ąžuolai, sužaliavę Vasario 16-osios dirvoje ir dirbę Lietuvos valstybės stiprinimo ir jos išsaugojimo labui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija