„XXI amžiaus“ neperiodinis priedas apie lietuvių kovą už Nepriklausomybę

2006 m. birželio 21 d., Nr. 5


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Birželis

Kazimieras Skalandžiūnas

Tremtiniui Vytautui

Mus prikėlė, pažadino piktadarystė –
Kraujo žymės paliko ant mūsų kaktos,
Neturėjom vaikystėje mes nei vaikystės,
Nei Tėvynės, nei motinos... Žemės gimtos.

 

Jie pamiršo, bet mes niekada nepamiršim
To baisingo birželio, vežimų dienos.
Prasidėjo tragedija mūsų ne Pirčiupiu,
O tą rytą, kai Lietuvą ištrėmė iš Lietuvos.
                             Kęstutis Genys

Gintautas Genys

Susidėjo viskas taip keistai... Birželis – vasaros pradžia, saulė kaitina karštai ir šviečia skaisčiai, gamta išgryninta iki sodraus žalumo, žemė viltingai graži ir šilta, nors verk iš džiaugsmo... Ir ašarų birželį buvo išlieta tiek daug, jog upė galėtų patvinti, tik tos raudos buvo ne iš džiaugsmo. Dvi šėtoniškos datos, dvi siaubingos dienos – birželio 14-oji – Gedulo diena, kai Lietuvą vežė iš Lietuvos, ir birželio 15-oji – okupacijos diena, kai barbarų armija, nesutikusi nė menkiausio pasipriešinimo, įsiveržė į Lietuvos žemę. Prasidėjo ilgas ir niūrus istorijos tarpsnis, kurio pasekmes – tiesiogiai ar netiesiogiai – dar ilgai jausime kasdienio gyvenimo bėgime.

Mano tėvo mamos brolis Kazimieras Skalandžiūnas visą savo gyvenimą praleido tarnaudamas Dievui ir tėvynei. 1938 metais baigė Kauno aukštesniąją policijos mokyklą, prieš tai atitarnavęs savo laiką Lietuvos kariuomenėje, ir savo pareigas ėjo Marijampolės mieste. Grąžinus Lietuvai Vilnių, su šio miesto policijos daliniu buvo pasiųstas į senąją sostinę dirbti judėjimo policijoje. Okupavus Lietuvą, iš pareigų buvo atleistas ir jokio kito darbo negalėjo rasti, nes jam vis prikišdavo tarnybą policijoje.

Atėjus kitiems okupantams – vokiečiams, su kuriais daug kas siejo iliuzijas atgauti nepriklausomybę, – kurios, tiesą sakant, gan greitai išsisklaidė, susikūrusi laikinoji Lietuvos valdžia paprašė visų piliečių grįžti į buvusias savo tarnybos pareigas. K.Skalandžiūnas tuojau pat atsiliepė į šį kvietimą ir buvo paskirtas Veiverių valsčiaus policijos punkto vedėju.

Tarnaudamas puikiai pažinojo visus valsčiaus gyventojus, žinojo net ir tai, kur slepiasi žydai, tačiau nieko neįdavė, nieko neišdavė. O kartą pravažiuojančiame vežime, kurį pagal pareigas tikrino, po šienu atrado susigūžusį žyduką. Žmonės jį vežė kažkur į saugesnę vietą. Apsimetė, kad nieko nematė. Už tokį „nematymą“ vokiečiai sušaudydavo be pasigailėjimo ir nedelsdami.

Norėčiau perduoti autentišką K.Skalandžiūno pasakojimą, kurį užrašiau prieš trejus metus:

„Antrą kartą okupavus rusams Lietuvą, į Vakarus nebėgau, nes niekuo nesijaučiau kaltas ar nusikaltęs. Tačiau greitai pamačiau, kad okupantai visus tarnautojus, tarnavusius bet kokioje tarnyboje, tremia į Rusiją. Todėl ėmiau slapstytis, o vėliau išėjau partizanauti į Katino būrį, kuris veikė Kauno rajone.

Pas partizanus mane atvedė Veiverių valsčiaus antrųjų Girininkų kaimo gyventojas Juozas Grabauskas. Jis, vokiečių okupacijos metu buvęs seniūnu, taip pat slėpėsi nuo arešto. Netoli kaimo esančiame miške atlikau priėmimo į būrį apeigas. Būrio vadas Katinas, dalyvaujant dvylikai partizanų, mane prisaikdino, kad pasižadu ginti tėvynę Lietuvą, jos laisvę ir nepriklausomybę, o reikalui esant ir gyvybę už ją paaukoti. Sukalbėjęs priesaikos žodžius, persižegnojau ir pabučiavau rožinio kryželį, o Katinas pasakė, kad nuo šios akimirkos esu būrio partizanas, man suteikiamas Trevo slapyvardis ir privalau būti ištikimas tėvynei Lietuvai bei rodyti pavyzdį kitiems.

Tuo metu būrys kaip tik kūrėsi. Dar net ne visi buvo ginkluoti, bet jau palaikėme ryšį su kaimyniniais būriais, ypač su Žvirblio būriu. Ryšininkė buvo Girininkų kaimo gyventoja Juzė Grabauskaitė. Per ją aš susitikdavau ir su savo žmona Natalija. Ji atnešdavo švarių baltinių, vaistų, spaudos ir kitų svarbių smulkmenų.

1945 metų rudenį būrio vado įsakymu sulaikėme Pažėrų-Veiverių link važiuojantį sunkvežimį. Jį vairavo civiliškai apsirengęs vyras, kalbantis tik rusiškai. Jį nuodugniai iškratėme ir įsodinome į priekabą, o patys nuvairavome mašiną miško link. Kiek pavažiavę, rusą paleidome ir įsukome į mišką. Už kelių šimtų metrų radome ant keliuko užvirtusią eglę. Teko pasidarbuoti, kad atlaisvintumėme kelią, ir tai kiek užtruko. Staiga pastebėjome, kad esame supami priešo. Prasidėjo kautynės. Atsišaudydami ir pasinaudodami miško priedanga pasitraukėme be aukų.

Maždaug po metų labai stipriai peršalau. Pradėjau be perstojo kosėti, pakilo aukšta temperatūra. Mano liga kėlė ir tam tikrų nepatogumų visam būriui. Katinas, matydamas, kad tokiomis sąlygomis sunkiai pasveiksiu, patarė ieškotis saugios vietos, kur galėčiau pasigydyti. Padedamas ryšininkų ir žmonos, nusigavau į Kauną, kur mano sesers darže, Kapinių gatvėje, išsikasiau bunkerį ir ten gyvenau bei gydžiausi. Mano žmona palaikė ryšį su mišku ir man pranešdavo apie esamą padėtį.

1947 metais, kai aš pasveikau, žmonos lydimas vėl keliavau atgal į būrį. Einant miesto centru, mus sustabdė NKVD pareigūnai. Mėginau bėgti, bet pakliuvau į akliną kiemą, kur mane ir sučiupo, žvėriškai sumušė pistoletų rankenomis ir spardė kojomis. Visą kruviną taip ir nutempė į NKVD rūsį.

Prasidėjo tardymai ir žiauriausios kankynės. Ilgą laiką sėdėjau 13-ojoje mirtininkų kameroje. Tardytojai mėgino išgauti informaciją apie būrį, apie ryšius su štabu Kaune, stengėsi įtikinti mane, kad aš tuos ryšius ir palaikau. Apie štabą tikrai nieko nežinojau ir visą laiką įtikinėjau, kad jokio ryšio su partizanais nepalaikau. Vos ne kas dieną mane kankindavo iki sąmonės netekimo, tačiau nieko neišdaviau. Laikiausi miške duotos priesaikos. Galiausiai man sudarė bylą pagal BK str. 58.1a ir 58.11, tai yra už partizaninę veiklą, ir karinio tribunolo nuosprendžiu man buvo paskirta dvidešimt metų katorgos, o mano žmonai – dešimt“.

K.Skalandžiūnas bausmę atliko Vorkutos anglies šachtose. Kiekviena diena po žeme, tarp juodų dulkių, tarp nuodingų dujų, drėgmėje ir šaltyje. Žmonės krisdavo kaip musės, o Kazimieras atsilaikė, išgyveno. Po kelerių katorgos metų gavo žinią ir apie žmoną, kuri Sibire kankinosi prie miško kirtimo darbų.

Paskutiniaisiais savo gyvenimo metais K.Skalandžiūnas stengėsi, kad jam būtų suteiktas kario savanorio statusas. Rašė prašymus, pristatinėjo dokumentus su likusių liudininkų parašais, jo partizaninę veiklą savo parašais patvirtindavo tie patys kariai savanoriai, bet... Kaip sovietinės okupacijos metais, taip ir laisvos Lietuvos metais vis užkliūdavo darbas policijoje. Tai gal žydus skriaudė, tai gal ką nekaltą suėmė, tai gal... Taip jis ir mirė 2004 metais su kartėliu širdyje.

Štai toks yra sovietinės okupacijos netiesioginio tęstinumo pavyzdys. Galima priminti ir kitą pavyzdį. Liustracijos komisija taip pat keletą metų dirbo, bet KGB bendradarbių nerasdavo. Tik visai neseniai, po vadų pasikeitimų, ledai pajudėjo. Ir taip visur, kiekviename žingsnyje, kiekvienoje veiklos srityje, neaplenkiant ir valdžios sluoksnių. Okupantų lyg ir nebėra, bet kažkas liko. Ir tas kažkas kartais toks gražus, toks mielas, toks patriotinis, kad nieko negali suprasti. O gal ir nereikia suprasti. Priimkim tai kaip sovietinės okupacijos dosnų palikimą.

Dešimtys tūkstančių žuvusiųjų miškuose, milijonas ištremtų! Juk ištremti ir tie, kurie patys bėgo į Vakarus nuo to siaubingo košmaro. Kai kurie prisitaikė tremtyje, kai kurie gražiai prasigyveno, o kai kurie, kaip mano senelio brolis Lietuvos kariuomenės kapitonas Andrius Genys – ne! Nerado sau vietos Lietuvos karininkas, 1941 metų birželio sukilimo aktyvus dalyvis, tolimoje ir svetimoje Australijos žemėje. Kankinosi, ilgėjosi, graužėsi, jam vis kažko trūko, vis kažko nebuvo šalia, ir taip iki mirties, kuri išlaisvino kenčiančią sielą.

K.Skalandžiūno sesuo Masėnienė buvo išvežta į Sibirą su dviem mažais vaikais, o vyras sušaudytas Maskvoje, nes priklausė Šaulių sąjungai. Ir taip kone visa Lietuva – tai sušaudytas, tai išvežtas, tai pabėgęs, tai paprasčiausiai nepatikimas, nes kas nors giminėje priklauso jau paminėtoms organizacijoms.

Tauta be atminties – mirusi tauta! To pamiršti nevalia!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija