„XXI amžiaus“ neperiodinis priedas apie lietuvių kovą už Nepriklausomybę

2009 m. birželio 17 d., Nr. 3 (13)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pusė amžiaus tamsos

Fotografas Antanas Sadeckas
Marijampolės marijonų gimnazijoje
pasakojo apie ekspedicijas į lietuvių
tremties ir žūties vietas Sibire

Gegužės 22 dieną Marijampolės marijonų gimnazijoje buvo paminėtas 1948-ųjų masinį trėmimas, sovietinio saugumo tada užšifruotas pavadinimu „Vesna“. Tądien iš Lietuvos buvo ištremta apie 40 tūkstančių žmonių, kurių daugumą sudarė pasiturintys ūkininkai, karininkai, tautos švietėjai. Renginyje dalyvavo „Lemties“ bendrijos pirmininkas, fotografas Antanas Sadeckas.

A. Sadeckas gimė 1929 metais Dzūkijoje.  Jau vaikystėje išryškėjo gausybė jo talentų, kurie metams bėgant vis labiau skleidėsi.  Antanas yra daugkartinis Lietuvos sportinio turizmo čempionas ir prizininkas, fotografijos konkursų laureatas. Su bendraminčiais organizavo ekspedicijas į lietuvių tremties ir žūties vietas Sibire, 1992 metais įkūrė visuomeninę bendriją „Lemtis“, buvo išrinktas jos pirmininku. Parengė ir išleido fotoalbumą „Negrįžusiems“ (1999 m.), vėliau dokumentinį  leidinį  „Tėvyne, ilgesy miriau“.

A. Sadeckas moksleiviams ir mokytojams pristatė fotografijų parodą „Pusė amžiaus tamsos“. Pristatydamas šią parodą jis sakė, kad „labai mažai kapinių lagerių ir tremties vietose belikę. Jas naikino ir tebenaikina visagalis laikas, gaisrai ir negailestingi žmonės“.

Dėkojame gimnazijos istorijos mokytojai Laimai Grinkienei už netradicinę ir įsimintiną istorijos pamoką.

Vytautas RAŠKAUSKAS

Levitos Kiverienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija