„XXI amžiaus“ neperiodinis priedas apie lietuvių kovą už Nepriklausomybę

2014 m. vasario 14 d., Nr. 1 (26)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Planuojama atnaujinti Merkinės kryžių kalnelį

Rūta Averkienė

Pasitarimo dalyviai

Merkinėje buvo pristatytas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) įgyvendinamas projektas, kurio metu nuo 1995 metų įvairiose Lietuvos vietose pastatyti paminklai ir memorialai partizanams atminti ir pagerbti. Pasitarimo metu buvo svarstytas klausimas, kur tikslingiausia pastatyti paminklą Dainavos apygardos partizanams. Pasitarime dalyvavo LGGRTC bei Varėnos rajono savivaldybės vadovai ir darbuotojai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovai, Merkinės švietimo ir kultūros įstaigų vadovai, aktyviausi bendruomenės nariai, Merkinės dekanato dekanas, bažnytinės teisės daktaras Robertas Rumšas.

Paminklo Dainavos apygardos partizanams pastatymo idėją pristačiusi LGGRTC generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė paminėjo, jog iš pradžių buvo nuspręsta minėtą paminklą pastatyti Alytuje, tačiau iki šiol nebuvo susitarta su Alytaus valdžia, kurioje vietoje šis paminklas galėtų būti pastatytas.

Memorialinio departamento direktorė Gintarė Jakubonienė apgailestavo, kad pati savo laisvės kovomis garsiausia Dainavos apygarda iki šiol liko be paminklo. Nuo 1995 metų pradėjus vykdyti projektą, paminklai partizanams pagerbti buvo pastatyti visose Lietuvos apygardose, išskyrus Dainavos, nors iš pradžių buvo planuota pirmą paminklą statyti būtent Dainavos apygardoje. G. Jakubonienė pasiūlė daugiau nesiblaškyti ir paminklą Dainavos apygardos partizanams atminti pastatyti natūraliai susiklosčiusioje jų atminimo ir pagerbimo vietoje – Merkinės kryžių kalnelyje. Pasitarimo metu buvo išsakytos įvairios nuomonės, kur vis dėl to paminklas Dainavos apygardos partizanų atminimui įamžinti turėtų atsirasti – Alytuje, kuris yra apskrities centras, ar Merkinėje, kuri yra vienas iš ryškiausių partizaninių kovų centrų ne tik Dzūkijoje, bet ir visoje Lietuvoje.

Dauguma dalyvavių pasisakė už Merkinę, argumentuodami, kad pati tinkamiausia vieta šiam paminklui būtų Merkinės kryžių kalnelyje. Čia sunkiais pokario metais atgulė per 700 nekaltų žmonių, kurie buvo nukankinti, išžudyti. Šiandien toje vietoje pašventinta daugiau kaip du šimtai kryžių. Ši vieta sakrali ne tik dėl to, kad joje ilsisi ne vieno šimto partizanų ir jų rėmėjų palaikai, bet ir dėl to, kad kryžių kalnelį įrengė patys Merkinės bendruomenės nariai. Čia daug metų kasmet vyksta ir tradicinis renginys Lietuvos partizanams ir jų rėmėjams, tremtiniams ir politiniams kaliniams pagerbti.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša paminėjo, kad galbūt prieš kurį laiką priimtas sprendimas paminklą Dainavos apygardos partizanams statyti Alytuje ir buvo protingas, tačiau dabar laikas pasikeitė, ir jis diktuoja kitokį sprendimą. Mero pavaduotojo teigimu, dirbtinai kurti paminklą plyname lauke ir netikslinga, ir pinigų jam įrengti tikriausiai nepakaks. Nereikia sureikšminti rajono ribų ir vadovautis vien ta mintimi, kad paminklas turi būti pastatytas apskrities centre, betgi rajonų ribos nuolat kito, ir pokario metais Alytus buvo ne ką didesnis nei Merkinė. Be to, kryžių kalnelis yra vienas lankomiausių Varėnos rajono objektų, todėl paminklas būtent turi būti pastatytas Merkinėje.

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtos rezervato Merkinės lankytojų centro vedėjas A. Černiauskas priminė, kad Merkinės kryžių kalnelio kūrėjai buvo mokytojas Juozas Kaupinis ir žinomas disidentas, kunigas Rokas Puzonas. Jis siūlė pasižiūrėti istoriškai ir sakė, kad patys tikriausi paminklai yra tie, kurie gimsta iš vietinių iniciatyvų. Merkinė ne veltui pretenduoja į paminklą visiems Dainavos apygardos partizanams atminti. Lietuvoje kito tokio memorialo nėra. Jis reprezentuoja ne tik mūsų istoriją, bet ir mūsų požiūrį į istoriją. Nėra ir kito tokio miestelio apskrityje, kurį lankytų tiek turistų.

Buvo pasiūlyta kryžių kalnelį sutvarkyti taip, kad jis taptų pavyzdiniu. LGGRTC vadovė T. Burauskaitė pabrėžė, kad bendruomenės bus prašoma prieš sudarant konkurso sąlygas gerai apgalvoti ir pateikti pasiūlymus, kas turi būti neliečiama, o ką reikėtų atnaujinti, ir pareiškė nuomonę, kad jeigu bus nuspręsta paminklą statyti Alytuje, tai nebus jokios naudos, nes jis ten nebus taip gausiai lankomas, o Merkinės kryžių kalnelis be atnaujinimo ilgainiui nunyks. Direktorės teigimu, LGGRTC specialistai turi patirties, ir yra profesionalai, kurie tvarkytų kalnelį, gerbtų ir atsižvelgtų į vietos gyventojų požiūrį ir pasiūlymus.

Pasitarime buvo sutarta iki kovo pabaigos surinkti pasiūlymus dėl kryžių kalnelio atnaujinimo ir pateikti LGGRTC. Balandžio pradžioje Merkinėje numatyta organizuoti kitą pasitarimą, kurio metu visi pasiūlymai bus nuodugniai svarstomi ir priimtas bendras sprendimas, kaip turi būti atnaujintas Merkinės kryžių kalnelis. Tik tuomet bus skelbiamas konkursas ir renkamas priimtinausias, kryžių kalnelio dvasią ir bendruomenės bei visų laisvės kovų dalyvių lūkesčius tenkinantis projektas.

Merkinė, Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija