"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (39)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Reprezentavęs Lietuvą gimnazistas susidomėjo politika

Gediminas Minkus daug keliavo

Gediminas Minkus, Kauno jėzuitų gimnazijos moksleivis, sugrįžęs po metų iš Jungtinių Amerikos Valstijų, pastebėjo, jog pasikeitė ne tik jis. Daug kas pasikeitė gimnazijoje. Sugrįžę iš užsienio moksleiviai į mokyklos gyvenimą įneša gerų naujovių. Pasak gimnazisto, mokykloje neseniai įvestos moksleivių drausmės kortelės pamažu duoda gerų vaisių.

Tvirtino tikėjimą ir žinias

2001-2002 mokslo metais jaunuolis mokėsi Milvokio mieste (Viskonsino valstija), Marketo universiteto aukštojoje mokykloje (Marquette university high school), kurios edukacinė sistema yra panaši į Kauno technologijos universiteto gimnazijos. Gediminas laimėjo ,,Global Outreach“ programą, kurioje dalyvavo Rytų Europos moksleiviai. Atrankos konkursas vyko keliais etapais. Anot Gedimino, pats atsakingiausias buvo paskutinysis etapas. Teko dalyvauti pokalbyje su mokyklų vadovais, atvykusiais iš JAV vykdyti šios atrankos. Šios programos tikslas - padėti pokomunistinių šalių jaunimui sustiprinti tikėjimą, įgyti žinių, pažinti pasaulį. Iš Lietuvos buvo pakviesti keturi moksleiviai: du kauniečiai, vilnietė ir alytiškė.
Gediminas Kauno jėzuitų gimnazijoje mokosi nuo penktos klasės. Tiek pat metų vienuoliktokas patarnauja per šv. Mišias Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje. Jaunuolis sakė, jog už tai dėkingas savo mamai, paskatinusiai eiti į bažnyčią. Ji kilusi iš saleziečio kunigo S.Petraičio giminės, yra šio kunigo dukterėčia, todėl šeimoje visuomet buvo puoselėjamos ir saleziečių skleidžiamos vertybės: pamaldumas, išsilavinimas, pagalba stokojantiesiems. Taip pat vaikinas sakė, jog yra dėkingas kun. Leonardui Jagminui, SJ, kuris vaiką sudomino ir jėzuitų idėjomis. Vaikinas daug ko išmoko ministrantų kursuose. Turi jų baigimo pažymėjimą.


Vaikai: jų globa Lietuvoje ir kitur

Vos atgavusi nepriklausomybę, Lietuva prisijungė prie Jungtinių Tautų Organizacijos Vaiko teisių deklaracijos ir prie Vaiko teisių konvencijos. Be to, 1996 m. kovo 14 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė Vaiko teisių apsaugos įstatymą. Todėl netenka stebėtis, kad kone kiekvienoje tarptautinėje konferencijoje kalbama apie vaikus ir jų globą. Sausio 20-22 dienomis Vilniuje vykusioje tarptautinėje konferencijoje ,,Socialinė aprėptis Europos Sąjungos šalyse kandidatėse Tūkstantmečio plėtros tikslų kontekste“, surengtoje Jungtinių Tautų Organizacijos ir Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva, vaikų globos klausimams buvo skirta viena sesija.


Narkomanija - krikščioniškojo pasaulio problema

Narkomanija nėra naujas reiškinys, tačiau krikščioniškuose kraštuose narkomanijos problema pastaraisiais metais tapo ypač opi. Nekrikščioniškų religijų atstovai neretai griebiasi narkotikų religinių ritualų metu. Induistai ir islamo išpažinėjai pasisako už blaivią žmogaus sąmonę, tačiau iš esmės narkotikų prevencija labiausiai rūpinasi krikščionys.

Narkotikai - išsigelbėjimas ar pražūtis?

Nors pastaraisiais metais vis garsiau kalbama apie narkotikų žalą, narkomanų skaičius nemažėja. Išbristi iš narkomanijos liūno nelengva, o ir pagalbos neretai ieškoma ne ten, kur jos derėtų ieškoti. Pasaulio mokslininkai ir gydytojai nuolat rengia narkomanijos prevencijos programas. Buvę narkomanai kuria savo bendruomenes, kuriose stengiasi padėti likimo draugams. Narkomaniją mėginama gydyti ir pasitelkus krikščioniškąsias tradicijas. Tačiau iškyla klausimas: ar apskritai narkomanija pagydoma?
Narkotikais vadinamos tam tikros cheminės medžiagos, sukeliančios psichinius pokyčius bei priklausomybę. Apie svaiginančių medžiagų poveikį žinota nuo seno. Pirmoji narkotikų banga Vakarų Europą pasiekė maždaug XV-XVI amžiais. Vadinamieji sunkieji narkotikai atsirado tik XIX amžiuje. Na, o XIX a. viduryje kartu su kokaino atsiradimu prasidėjo antroji narkomanijos banga. 1910-aisiais buvo priimta pirmoji tarptautinė konvencija, skatinanti uždrausti kai kuriuos narkotikus.
Klysta tie, kurie mano, kad lengvieji narkotikai, pavyzdžiui, marihuana (hašišas), nėra žalingi. Daugelis vartojančiųjų stipriuosius narkotikus, ypač heroiną, kažkada pradėjo būtent nuo marihuanos.


Pagerbti gabiausieji

Jaunieji varėniškiai, 2002-aisiais pasiekę geriausių rezultatų moksle,
mene ir sporte, su rajono vadovais

Graži tradicija tapo Varėnos rajono savivaldybėje pagerbti tais metais labiausiai moksle, mene bei sporte nusipelniusius rajono vaikus - moksleivius ir studentus. Ketvirtus metus rajono vadovai pasveikina ir piniginius paskatinimus įteikia geriausiems rajono moksleiviams, jų mokytojams ir studentams. Pernai finansinę paramą gavo 39 moksleiviai ir jų mokytojai bei septyniolika studentų. Rajono gabiausiuosius jaunuolius ir jų tėvelius bei pedagogus pasveikinęs ir paskatinamąsias premijas įteikęs rajono meras Vidas Mikalauskas pasidžiaugė, kad rajone yra daug talentingų ir kūrybingų moksleivių bei studentų, kurie yra pavyzdys savo draugams. Jis apgailestavo, kad dar ne visiems vaikams yra galimybių pasiūlyti platesnės veiklos sričių.
Drauge su moksleiviais ir studentais paskatinamąsias premijas gavo ir šešiolika Lietuvos jaunių rankinio pirmenybių nugalėtojų - Varėnos sporto mokyklos trenerių I.Markevičiaus ir R.Markino auklėtinių.
Kasmetis gabiausių jaunųjų varėniškių pagerbimas - tai savotiška rajono vadovų investicija į rajono ateitį.


Vadokliečiai

Justas Vasiliauskas (kairėje) ir Deividas Ridziauskas - neišskiriami draugai aštuntokai

Vadoklių vidurinėje mokykloje žinių siekia 236 moksleiviai. Visi, išskyrus penkis dvyliktokus, kurie tęsti mokslo čia atvyko baigę Jotainių pagrindinę mokyklą, lanko tikybos pamokas. Vadoklių vidurinė mokykla - eilinė kaimo mokykla, į kurią mokytis priimami visi, kas tik nori. Praėjusį pavasarį ji išleido šešiolika abiturientų. Iš jų dešimt tapo aukštųjų mokyklų studentais.

Gabus dailei ir matematikai, bet auga ne lepūnėlis

Mokyklos antro aukšto koridoriuje ant sienos iškabinti aštuntoko Deivido Ridziausko tapyti darbai. Jaunajam dailininkui - tik keturiolika metų. Vos pradėjęs lankyti pirmąją klasę, jis į rankas paėmė pieštuką. Pirmajame savo piešinėlyje pradinukas pavaizdavo mamą. Ji irgi linkusi į meną. Mama pirmoji įvertina sūnaus darbelius. Vadokliai neturi dailės mokyklos, todėl siekti meno aukštumų Deividui padėjo dailės mokytoja Laima Leščinskaitė.


,,Mokėkime pažinti savo laimę“

Dainuoja Rasa Misiukaitė

Paskutiniame Kauno savivaldybės 2002 metų Tarybos posėdyje, vykusiame miesto Rotušėje, buvo pagerbti 23 Kauną garsinę jo gyventojai ir apdovanoti ,,Gerumo plytomis“ bei mero padėkomis už darbštumą, ištikimybę savo profesijai ir žmogiškai pareigai. Tarp iškiliausių 2002 metų kauniečių stojo ir trapi jauna mergina Rasa Misiukaitė. Šešiolikmetei Kauno silpnaregių internatinės mokyklos 10 klasės moksleivei 2002 metai buvo palankūs: ji trečią kartą tapo konkurso ,,Dainų dainelė“ laureate. Pirmąjį ir antrąjį kartą laureatės vardą ,,Dainų dainelėje“ Rasa pelnė dar 1996 ir 1998 metais.
Rasa pasakoja, kad jos gyvenime ne taip jau ir mažai džiaugsmingų įvykių.
- Matyt, esu laimingas žmogus, - tokia Rasos išvada.
- Taip, Raselei sekasi, ji susipažįsta ir draugauja su labai gerais žmonėmis, - vaikaitei pritaria beveik visur ją lydinti močiutė Elena Safijanovskaja ir papasakoja, kaip kartą atidarė duris ir netikėtai gavo Raselei dovanų muzikinį centrą.
- Iš pradžių net nesupratau, kokios čia dėžės, kam jos, - prisimena Rasa. - Tik po to du grupės ,,Blezdinga“ nariai paaiškino, kad matė mane per televiziją ir nusprendė padovanoti man tokį daiktą! Išsiaiškinome, kad šie žmonės - tai karatė treneris Juozas Bakutis ir Kauno Romainių tuberkuliozės ligoninės pirmojo skyriaus vedėjas gydytojas Virginijus Meškinis.


„Gimtoji istorija“ - kompaktiniame diske

Projekto vadovas Eugenijus Jovaiša kompiuterinio vadovėlio pristatymo metu dalijo autografus savo buvusiems studentams

Varėnoje, “Ryto” vidurinėje mokykloje, pristatytas naujas kompiuterinis vadovėlis “Gimtoji istorija”. Filosofas Romualdas Ozolas kaip Kalėdų dovaną organizavo kompiuterinio vadovėlio pristatymą varėniškiams mokytojams ir mokiniams. Varėna - trečioji vieta po Frankfurto knygų mugės ir Nacionalinio muziejaus Vilniuje, kur su šia naujove buvo supažindinta platesnė auditorija.
Vadovėlį pristatęs projekto vadovas mokslų daktaras Eugenijus Jovaiša teigė, jog ši interaktyvi ir unikali mokymo ir mokymosi priemonė buvo rengiama penketą metų. Joje didžiausias dėmesys yra skiriamas Lietuvos valstybingumo idėjai, pagrindinis motyvas - Lietuvos valstybingumo istorija.Viename kompaktiniame diske sutalpinti penki vadovėliai, apimantys 7-12 klasių mokymosi kursą. Šį naujovišką mokslinį darbą kūrė 42 istorikai, dailininkai, jiems talkino kitų profesijų žmonės. Vadovėlyje nuosekliai pateikta Lietuvos istorija nuo akmens amžiaus iki pat 2000-ųjų metų.
Moderniausių šiuolaikinių technologijų pagalba besimokantys istorijos gali susipažinti su įtaigiais vaizdo siužetais, muzika, įvairiomis kompiuterinėmis užduotimis bei teminiais žaidimais.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija