"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. liepos 25 d., Nr. 7 (44)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dainos, šokio ir muzikos sukviesti

Perekšlių ir Sujetų jungtinis vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestras ,,Saulutė“ su savo vadove Ligita Bilevičiene

Nušurmuliavo Pasaulio lietuvių dainų šventė ,,Mes“ Vilniuje. Jos dalyviais buvo net 440 Panevėžio rajono saviveiklos entuziastų. Nemenką jų dalį sudarė jaunieji meno mylėtojai.

Dauguma orkestro pūtikų - mergaitės

Dainų šventės ,,Vario audros“ dienos metu Perekšlių ir Sujetų jungtinis vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestras ,,Saulutė“ buvo įvardytas kaip jauniausias toks meno kolektyvas Aukštaitijos regione. Panevėžiečių orkestro vadovė 25 metų Ligita Bilevičienė net buvo pavadinta maestre. Šis jaudinantis epizodas buvo parodytas per Lietuvos nacionalinę televiziją.


„Angeliukų stovykla“ Aleksote

Gieda vasaros stovyklos vaikų choras (vadovė Joana Tarasevičienė)

Vasara visiems yra vasara. Visi jos tikimės neeilinės, kupinos įspūdžių, šiltos ne tik termometro padalose... Ypač tos dvasinės šilumos trūksta mažoms širdelėms, kurių namuose ne tik skersvėjai, bet ir šaltame puode ne visada ką rasi. Nemažai tokių namų ir šeimų yra Aleksoto parapijoje Kaune. Tai puikiai žinodamas ir suprasdamas, parapijos klebonas kun. Kęstutis Bekasovas kartu su Aleksoto ,,Caritas“ moterimis rado galimybę pakviesti 30 parapijos vaikų nuo trejų iki keturiolikos metų amžiaus, labiausiai reikalingų visokeriopo dėmesio, į parapijos vaikų vasaros dienų ,,Angeliukų stovyklą“.
Aleksoto parapijoje daugeliui šeimų reikalinga visapusiška parama. ,,Caritas“ savanorės ilgą laiką stengėsi padėti kuo didesniam šeimų ratui. Deja, užuot sulaukusios dėkingumo, moterys pastebėjo, kad remtini asmenys nerodo jokio noro ir pastangų kabintis į gyvenimą. ,,Caritas“ moterys dirbo ir stengėsi tikrai nuoširdžiai, dažnai atimdamos iš savęs ir savo namiškių geresnį kąsnį, daiktą. Pamačiusios, kad ant savo kuklių pečių vis tiek neištems į gyvenimą visiškai jo nevertinančių asmenų, ėmėsi padėti tiems, kam dar galima padėti - vaikams.


Iškylavo Berčiūnų pušyne

Stovyklautojai savo piešinius iškabindavo
ant vieno namelio sienos

Autoriaus nuotraukos

Dešimt liepos mėnesio dienų Berčiūnų pušyne aidėjo linksmas vaikų juokas.Čia buvo įsikūrusi Jonavos katalikiškojo jaunimo centro ,,Vartai“ surengta vasaros poilsio stovykla. Stovyklavo 66 septynių - keturiolikos metų vaikai. Tarp jų buvo ir atvykusių iš Panevėžio bei Kėdainių kraštų. Mat ankstesniais metais jiems teko poilsiauti kartu su jonaviečiais, atostogaudami taip vieni kitus pamėgo, jog ir šią vasarą pasiprašė į tą pačią stovyklą.
Ne vieną vasarą čia iškylavo Rasa Rančytė. Dabar ji - katalikų teologijos bakalaurė, socialinio darbo magistrė. Dirba tikybos mokytoja ir socialine darbuotoja Jonavoje. Buvo šiųmetės vaikų poilsio stovyklos Berčiūnuose vyr. vadovė. Jonavietė sakė, jog puikios sąlygos iškylauti. Kambariuose gyvena po septynis - dešimt vaikų. Beveik kiekviename namelyje yra įrengti dušai, kriauklės. R. Rančytei talkino septyni vadovai.Tarp jų buvo trys Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos klierikai. Suguldžius vaikus miegoti, kartu nameliuose nakvoti likdavo ir jų vadovai.


Sušildė vyresniųjų gerumas

Susikaupusi iš molio lipdo Vyskupo Kazimiero Paltaroko vidurinės mokyklos ketvirtokė Margarita Zuozaitė

Liepos 18-ąją didelei grupei jaunųjų panevėžiečių buvo įteikti Vaikų ir jaunimo giedros vasaros keramikos gerbėjų studijos baigimo diplomai. Vieną darbo savaitę - nuo pirmadienio iki penktadienio - jie rimtai užsiiminėjo keramika. Tai buvo septynių - vienuolikos metų vaikai. Jaunieji keramikos gerbėjų studijos dalyviai mokėsi lipdyti iš molio. Jie lavino savo vaizduotę, savo rankomis kūrė tai, ką liepdavo jų vadovai. Dirbiniai turėjo atspindėti duotą temą. Vaikai lipdė puodukus, angelėlius, širdis - apie dešimt darbelių. Išdegtus krosnyje leido jiems patiems juos glazūruoti. Buvo surengta visų darbelių paroda.
Kitą savaitę - irgi penkias dienas - keramikos užsiėmimai buvo skirti 12-18 metų panevėžiečiams.O išmokti lipdyti iš molio buvo daug norinčiųjų. Per abi savaites studiją galėjo lankyti daugiau nei šimtas Panevėžio krašto vaikų. Dalis jų buvo iš socialiai remtinų šeimų. Jų vaikai labdaringai maitinami ,,Nazareto“ valgyklėlėje.Valgius ten ruošia Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos narės.


Karalienės Mortos premijos įteiktos ant Gedimino kalno

Kasmetinės Karalienės Mortos premijos pirmą kartą įteiktos Vilniuje. Jų įteikimo iškilmės vyko liepos 5-ąją ant Gedimino kalno, bokšto papėdėje.
Nuaidėjus Vilniaus Arkikatedros varpams ir pučiamųjų orkestrui pasveikinus iškilmių svečius, Lietuvos kultūros fondo pirmininkas Hubertas Smilgys paskelbė laureatų pavardes ir įteikė diplomus.


Lietuvos jaunimas įvertino Europos Konvento darbo rezultatus

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, bendradarbiaudama su Lietuvos Respublikos Seimo Europos reikalų komitetu, birželio 29 - liepos 1 dienomis surengė jaunimo susitikimą dėl ES ateities, kuriame jaunimo organizacijų atstovai aptarė Konvento parengtą Konstitucinės sutarties projektą. Buvo pripažintas Konstitucinės sutarties reikalingumas ir akcentuota, kad objektyviai įvertinti jos rezultatus bus galima tik po ES Tarpvyriausybinės konferencijos, kuri prasidės rudenį. Nuspręsta skatinti, kad pastarojoje konferencijoje būtų laikomasi šio, po ilgų diskusijų pasiektų kompromisų dėka Konvento parengto sutarties projekto esmės, tačiau atkreipiamas dėmesys, jog kai kurie ES institucinės sąrangos aspektai dar turėtų būti svarstomi papildomai. Lietuvos jaunimo organizacijų atstovai aiškiai išsakė savo poziciją Lietuvai itin aktualiais klausimais, kuriais, beje, jau ne kartą spaudoje buvo diskutuota.


Skaudi gatvės vaikų kasdienybė Vokietijoje

Kas to dar nepatyrė? Bevaikščiodamas mieste išgirsti: ,,Ar neturite lito?“ Prašo elgetaujantys ir benamiai jaunuoliai apdriskusiais drabužiais, šalia vesdamiesi savo ištikimiausius draugus - šunis. Gatvės vaikai - kasdienybė visame pasaulyje, Lietuvoje... Net ir tokioje šalyje kaip Vokietija.


Įvairenybės

Gyvūnai - gydytojai!

Septyniolikmetis italas iš Genujos po nelaimingo atsitikimo keletą mėnesių išbuvo be sąmonės, kol į gyvenimą sugrąžino jo šuns lojimas. Stebuklas? Ne. Specialistai sako: gyvūnų meilė pasižymi gydomuoju poveikiu. Šunys skleidžia ramybę ir saugumo jausmą, padeda išsklaidyti baimes, švelnina depresijos simptomus.
Delfinai padeda vaikams, turintiems Dauno sindromą. Spazminio paralyžiaus kamuojami vaikai, žaisdami su delfinais, išmoksta geriau koordinuoti judesius ir atpalaiduoti įsitempusius raumenis.


Čekai apdovanojo jaunuosius Lietuvos dailininkus

Čekijos ambasada Vilniuje, Chodkevičių rūmuose, atminimo medaliais ir diplomais apdovanojo jaunuosius lietuvaičius - Tarptautinės vaikų dailės kūrinių parodos “Lidice 2002” laureatus.
Čekijos ambasadorius Petras Voznica įteikė medalius už grafikos darbų kolekciją Vilniaus vaikų ir jaunimo meno mokyklai ir Zarasų moksleivei Auksei Šiaudinytei.
Parodos laureatų diplomais buvo apdovanota 20 Lietuvos moksleivių iš Vilniaus, Kauno, Zarasų, Klaipėdos, Palangos miestų, Kupiškio, Kretingos, Šakių, Kelmės rajonų mokyklų. Iškilmėse dalyvavo Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorius Dainius Numgaudis, mokytojai ir moksleivių tėveliai. Koncertavo M. K.Čiurlionio menų gimnazijos jaunieji pianistai.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija