"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. gruodžio 12 d., Nr. 12 (49)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šou menas, šou žmogus ir šou... kultūra

Janina SEMAŠKAITĖ

Televizijos laidos ,,Nomeda“ vedėja
Nomeda Marčėnaitė
Eltos nuotrauka

Mes taip skubame suvakarėti ir sueuropėti, kad per skubėjimą griebiame viską, kas labai toli nuo tikrojo meno, kultūros ir to, kas žmogų taurina.

Stebiu daugelį Lietuvos televizijų laidų. Nekalbėsiu apie tas, kurios sulaukė palankaus žiūrovų vertinimo, nes kur kas daugiau, ypač LNK ir TV - 3 laidų siekia pigiausio populiarumo, pataikauja neišprususio žiūrovo skoniui. Niekas nepaneigs, jog televizijos laidos yra menas, taigi turėtų ugdyti žiūrovo meninį skonį, kritišką požiūrį į save. Deja, to nėra. Sunku suprasti, ko siekiama vulgarių anekdotų konkursais ar realybės šou laidomis su atvirai demonstruojama panieka tiems, kam ne pakeliui su ,,muilo burbulų“ kasdienybe ,,Akvariume“ ar ,,Bare“.

 


Penkios gyvenimo džiaugsmo valandos

Rūta JONUŠKIENĖ

Šventės “Jaunam viskas įmanoma!” iniciatoriai
ir organizatoriai katalikiškos jaunimo organizacijos
“Tikėjimas ir viltis” prezidentė Jūratė Stukaitė,
diakonas Andrius Šukys, Kolegijos Sveikatos
apsaugos ir socialinės rūpybos fakulteto dekanė
Angelė Kaušylienė ir režisierė Nida Treinytė
Autorės nuotrauka

Tarptautinės studentų ir pasaulinės jaunimo dienos proga vienintelė Utenoje veikianti katalikiška jaunimo organizacija ,,Tikėjimas ir meilė“, pasitelkusi būrį puikių pagalbininkų iš moksleivių bei studentų gretų, Utenoje surengė spalvingą šventę ,,Jaunam viskas įmanoma!“ Pasak šventės iniciatoriaus Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios diakono Andriaus Šukio, jauni žmonės, ypač jeigu jie tiki Dievą ir visus darbus dirba su meile, gali kalnus nuversti.

 


Tikintis žmogus gyvena Dievo akivaizdoje

Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos moksleivės Indrės Kurytės mintys apie tikėjimo prasmę  jauno žmogaus gyvenime.

Indrė Kurytė (kairėje) Taizė bažnyčioje

Ar sutiktum kalbėtis apie Dievą? Kaip mes galėtume apibūdinti tikinčio žmogaus pasaulėjautą?

 Man atrodo, kad tikintys žmonės yra su Dievu kiekvieną akimirką, jaučia Jį. Todėl visas gyvenimas vyksta Jo akivaizdoje.

 


Teologų kūrybos vakaras

Lina KLUSAITĖ

Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų
teologijos fakulteto studentų kūrybos
vakaro dalyviai: programą
suorganizavusi studentė Svetlana
Adler ir klierikas Arūnas Jankauskas

Vieną lapkričio dieną Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakultete buvo tikras sujudimas - vyko jaunųjų teologų kūrybos vakaras, kurį inicijavo šio fakulteto dėstytojas profesorius kun. Kęstutis A.Trimakas. Šį kartą vakaras buvo neeilinis, nors Katalikų teologijos fakultete jau rengiamas vienuoliktą kartą. Šio vakaro dedikacija buvo skirta žymiajai fakulteto mokinei Adelei Dirsytei, kuri, suimta už krikščionišką veiklą, sovietų buvo kalinta ir žiauriai nukankinta.

 


Motinos Teresės keliais

Medalis su Motinos Teresės atvaizdu

Popiežius Jonas Paulius II, paskelbdamas Motiną Teresę palaimintąja, kviečia viso pasaulio žmones prisiminti Motinos Teresės darbus. Makedonijos sostinėje Skopjėje įvyko sporto šventė, skirta Motinai Teresei atminti. Ji Skopjėje praleido savo jaunystę - čia gyveno iki 19 metų. Motina Teresė dažnai lankė vaizdingas kalnuotas sostinės apylinkes, todėl ir sporto šventė buvo pavadinta ,,Keliais, kuriais mėgo vaikščioti Motina Teresė“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija