"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. rugpjūčio 20 d., Nr. 8 (57)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Gražioje šeimoje - geri vaikai

Benjaminas ŽULYS

Jolita Klangauskaitė

Nuo jaunų dienų

Visai neperdedant galima pasakyti, kad Jolita Klangauskaitė iš Jurbarko rajono Tamošių kaimo jau yra šį tą pasiekusi, nors tik šiemet baigė Jurbarko Antano Giedraičio - Giedriaus gimnaziją. Pasiekusi todėl, kad jai buvo įteiktas Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos brandos atestatas su pagyrimu. Be to, merginos matematikos žinios per valstybinius egzaminus įvertintos šimtu balų. Tai vienintelė abiturientė visame Jurbarko rajone, kuri šiemet gavo tokį aukštą šios disciplinos žinių įvertinimą. Tik pati Jolita apie tokią sėkmę kalba labai santūriai. Esą jai patinka tikslieji mokslai, tai ir viskas. Kad gerai sekėsi mokytis ir visų kitų dalykų tiek savame kaime, Antano Valaičio pagrindinėje mokykloje, tiek vėliau - gimnazijoje, irgi nieko ypatingo nesą. Kaip pasakytų vyresnieji, nuo jaunų dienų merginą lydi noras viską atlikti su rūpesčiu ir atida, tai jos gyvenimo būdas. Kad pačiam žmogui būtų malonu ir prieš kitus, ypač - tėvelius nebūtų gėda. O tėvelis Gediminas Klangauskas - Antano Valaičio pagrindinės mokyklos direktorius.


Sugebantys uždegti kilniems darbams

Bronius VERTELKA

Technologijų ir dailės
mokytojas Dalius Dirsė
su drožiančiu iš medžio
būsimuoju dešimtoku
Karoliu Satkausku
aptaria darbo kokybę

Unikalus medžio skulptūrų parkas veikia prie Naujamiesčio vidurinės mokyklos. Jo nuotaikingai atrodančių dirbinių autoriai – moksleiviai. Tai, kuo dabar galima didžiuotis, padaryta per plenerus vasaros atostogų metu. Naujamiestyje veikė ne viena kūrybiškai mąstančio jaunimo stovykla. Apie 30 geriausių rajono jaunųjų medžio drožėjų pernai rinkosi į Smilgius. Meno palytėti jaunuoliai ten paliko savo dirbinių. Šių metų liepą tarptautinis jaunųjų medžio meistrų pleneras vyko netoli Naujamiesčio įsikūrusioje dailininko Daliaus Dirsės sodyboje. Į renginį atvyko gabiausi Lietuvos jaunieji menininkai. Greta jų darbavosi jaunieji medžio skulptoriai iš Latvijos bei Estijos.


Piligriminis žygis į Jaunimo dienas

Dovydas, Roma, Aurelija
ir Valdonė iš Telšių

Liepos 21-osios rytą apie 50 jaunųjų piligrimų iš Telšių, Klaipėdos, Ukrinų, Vilniaus, Papilės, Viekšnių, Gargždų susirinko Telšiuose prie Katedros ir leidosi į žygį pėsčiomis „Telšiai - Šiauliai/Jaunimo dienos“. Eisenai vadovavo kun. Egidijus Arnašius, ateitininkės Jurgita ir Loreta Raudytės. Telšių vyskupai J. Boruta, SJ, ir A. Vaičius palaimino jaunimą.


Pirmokai mokosi prie kompiuterio

Ir pirmokai pamėgo
kompiuterį Gedimino
Žilinsko (ELTA) nuotrauka

XXI amžiuje perspektyvą turės tik šiuolaikinę valstybinę informacinę infrastruktūrą įdiegusios šalys, kurių kiekvienas pilietis gali, moka ir nori naudotis šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis. Pasaulio tendencijos akivaizdžios - išsivysčiusiose šalyse informacijos ir komunikacijos technologijos intensyviai naudojamos net patiems jauniausiems moksleiviams ugdyti.


Provincijos jaunimui reikia lyderių

Vidas Visockis gerai
išmano kaimo
jaunimo problemas

Kaimo jaunimo dalis, užuot ėmęsi ieškoti, kaip praskaidrinti savo būtį, dažnokai save pasmerkia lėtam degradavimui sėdint aludėje ar prie butelio karčiosios. Gyvenimiškais klausimais žurnalistas Bronius VERTELKA kalbasi su Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto vyriausiuoju specialistu jaunimui ir turizmui Vidu VISOCKIU.


Šaulių savaitė drauge

Kun. Stanislovas
Stankevičius bendrauja
su jaunosiomis šaulėmis
Marcinkonių stovykloje

Nors ir lietingas buvo rugpjūčio 2-osios rytas, tačiau tai nesutrukdė sėkmingai pradėti šaulių organizuojamos sukarintos vasaros stovyklos penktąją pamainą Alovėje. Į stovyklą susirinko 115 jaunųjų šaulių ir moksleivių iš Simno, Kumečių, Santaikos, Mergalaukio, Ryliškių, Makniūnų, Venciūnų, Alovės ir Alytaus miesto. Šaulių „karinis miestelis“ įsikūrė šalia Alovės pagrindinės mokyklos, stadione. Visą savaitę jaunuoliai ne tik mokėsi karybos meno, bet ir lankė vietos įžymybes – Poteronių piliakalnį, braidžiojo Alovėlės upelyje, maudėsi Alovės ežere. Buvo suorganizuota ekskursija po Dzūkijos nacionalinį parką, prie Ūlos akies, aplankytas Merkinės piliakalnis, muziejus, partizanų Kryžių kalnelis ir daugybė kitų įžymių vietų.


Tokie gyvenimiški „Dr.Martens“ batai

Neseniai „Dr. Martens“ batai tarp Lietuvos jaunimo kūrė „krūto(-s)“ ar stilingo(os) įvaizdį, apgaubtą britiško laisvumo aura, kurią daugelis atsivežė kartu su barmeno ar indų plovėjo darbo patirtimis. Retas jaunuolis savo garderobe neturi raudonų, žalių ar juodų grakščiųjų gremėzdų oriniais puspadžiais. Dabar, aišku, gausu įvairių madingo apavo alternatyvų, tačiau „Dr. Martens“ vis tiek išlieka „švaria“ avalyne (ne tik dėl savo masyvumo). O kaip prasidėjo pasaulinė „Dr. Martens“ invazija?


Plaukai rekordininkai

Naujuoju plaukų rekordininku
tapo septynmetis vilnietis
Kristupas Puodžiukas
Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Agentūra „Factum” į Lietuvos rekordų ir Lietuvos vaikų rekordų knygas įrašė naują vyriškų plaukų ilgio rekordą. Naujuoju rekordininku tapo septynmetis vilnietis Kristupas Puodžiukas. Berniuko plaukų ilgis - 93 cm.

Paprastai Kristupo plaukai yra supinti į kasą, kuri nutįsta žemiau kelių. Jos ilgis - 80 cm. Berniukas nuo mažens lanko Rytų kovos menų būrelį, treneris jam pataręs arba nukirpti plaukus, arba auginti surištus į kasą, o kasą naudoti kaip kovos ginklą.


Dalies moksleivių mokymosi savaitė ilgesnė nei dirbančiųjų

Lietuvos aštuntokų mokymosi krūvis ženkliai viršija Sveikatos apsaugos ministro patvirtintą normą - daugiau kaip penktadalio aštuntokų, dėl didelių mokymosi krūvių, darbo savaitė yra ilgesnė už suaugusiųjų, praneša tyrimą atlikęs Valstybinis aplinkos sveikatos centras.

Darbo kodeksas reglamentuoja ne ilgesnę kaip 40 valandų darbo savaitę suaugusiesiems, o Sveikatos apsaugos ministro patvirtinta mokymosi krūvio norma - 36 valandos per savaitę.


Vėžiu sergantis berniukas sukūrė kompiuterinį žaidimą likimo draugams

Kalifornijoje leukemija sergantis devynmetis sukūrė kompiuterinį žaidimą, kuriame pagrindinis veikėjas kovoja su vėžio ląstelėmis ir monstrais, vaizduojančiais šalutinį chemoterapijos poveikį. Žaidimas, skirtas vėžiu sergantiems vaikams, buvo pristatytas Kalifornijos universiteto pediatrinio gydymo centre San Franciske. Jaunasis žaidimo išradėjas Benas Daskinas šiame centre gydomas nuo penkerių metų. Žaidime pagrindinis veikėjas turi sunaikinti vėžio ląsteles ir rinkti skydus, kad apsigintų nuo įprastą chemoterapijos šalutinį poveikį vaizduojančių monstrų.


Turkmėnistano vadovas uždraudė auksinius dantis

Turkmėnistano prezidentas Saparmuratas Nijazovas nurodė savo šalies gyventojams pakeisti tradicinius dirbtinius auksinius dantis baltais. Ekscentriškais nurodymais garsėjantis S. Nijazovas jau yra uždraudęs barzdas, baletą ir cirką.


Tėvai griebiasi įvairiausių priemonių, kad įtaisytų vaikus į gerą mokyklą

Didžiojoje Britanijoje beveik trečdalis tėvų yra pasirengę meluoti, kad įtaisytų savo vaiką į gerą valstybinę mokyklą, nustatyta per tyrimą.

Anot spaudoje paskelbtos „YouGov” apklausos duomenų, kartais tėvai apsimeta esantys ypač karštai tikintys, nurodo neteisingą adresą ar net mėgina papirkti mokytojus. Iš 1 232 apklaustų tėvų 29 proc. atsakė, jog tikrai arba tikriausiai griebtųsi nesąžiningų priemonių, jeigu būtų nepatenkinti arčiausiai esančia valstybine mokykla.


Estijos mokyklose gali nebelikti antramečių

Estijos tėvų sąjunga siekia, kad Švietimo ir mokslo ministerija sutiktų nepalikti vaikų kartoti kurso toje pačioje klasėje. Tėvų nuomone, ir nepatenkinamų pažymių turinčius vaikus reikėtų perkelti į aukštesnę klasę. Juk, jų nuomone, ne visi vaikai gali mokytis vienodai gerai, o valstybei reikia ne tik mokytų, bet ir laimingų žmonių.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija