„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. balandžio 21 d., Nr. 4 (77)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Septyniolikmetė – geriausia Lietuvos armonikininkė

Bronius VERTELKA

Panevėžio K.Paltaroko vidurinės
mokyklos vienuoliktokė
Renata Smetonytė –
geriausia šalies armonikininkė

Miežiškiuose vykusių šeštųjų Lietuvos armonikininkų šventės-varžytuvių „Petronės armonika-2006“ nugalėtoja tapo šio miestelio gyventoja Renata Smetonytė. Tai ne pirmas didelis septyniolikmetės muzikinis laimėjimas. Ankstesnėse armonikininkių varžytuvėse Renata sugebėjo pelnyti jauniausios ir žaviausios dalyvės vardus.

Rankos drebėjo, kol pradėjo groti

Į tradicinį renginį Miežiškiuose šiemet susirinko aštuonios dalyvės. Jų buvo iš Raseinių, Pakruojo, Jurbarko, Kupiškio, Raguvos. Jauniausiai varžytuvių dalyvei – miežiškietei Danguolei Augulytei – buvo dešimt metų, vyriausiai – maždaug septynis kartus daugiau. Visos jos privalėjo pagroti du kūrinius – valsą ir polką. Renginio išvakarėse R.Smetonytė iš draugių girdėjo, jog ji tapsianti jo nugalėtoja. Mergina ištraukė septintos dalyvės numerį, kuris pasirodė tikrai laimingas. Vėliau Renata prisipažino, jog jai rankos virpėjo, kol pradėjo groti.

Armonika – mėgstamas instrumentas

Renata armonika groja septyneri metai. Išmėginti šį muzikos instrumentą jai patarė tuometinė Miežiškių kultūros namų vadovė Valerija Bartulienė. Groti mergina išmoko lankydama kultūros namų muzikos studiją, kurioje repetuoja du kartus per savaitę. Renata armoniką turi ir namuose – ją gavo dovanų. Armonika yra grojęs ir geriausios šalies armonikininkės R.Smetonytės senelis.

Norėtų pakeisti savo vadovę

Miežiškiuose yra septynios mergaitės ir merginos, kurios groja armonika. Jų ansamblis pasirodė televizijos „Mažųjų žvaigždžių valandoje“ , „Gero ūpo“ renginyje Vilniuje. Važiavo koncertuoti į Lenkiją ir Estiją. Renata dar dainuoja Miežiškių merginų ansamblyje, tačiau jai didžiausia dvasinė atgaiva – armonika. „Kartais juokaudama pamąstau, kad užaugusi norėčiau pakeisti savo mokytoją Aldoną Petrulaitienę ir imti mokyti groti armonika kitus taip, kaip ji mane mokė. Vadovė – itin nuoširdus žmogus. Su ja labai lengva bendrauti, gera būti šalia jos. Kartais repeticijose net negrojam, o šnekamės apie įvairius dalykus, ir bemat prabėga valandos“ – sakė R.Smetonytė.

Mokykloje apie varžytuves neužsiminė

Renatos namus puošia pereinamasis armonikininkų šventės-varžytuvių prizas – lėlė Petronė. Ji yra iš medžio išdrožta ir iš medžiagos skiaučių pasiūta. Prizą turės saugoti iki kito tokio renginio. Apie tai, jog tapo geriausia Lietuvos armonikininke, vienuoliktokė R.Smetonytė Panevėžio K.Paltaroko vidurinėje mokykloje niekam nesisakė. „Nesu išpaikinta, todėl nemėgstu, kai kas nors ima stebėtis ar girti“, – kalbėjo mergina. Šią Panevėžio mokyklą, nors kasdien į ją tenka važinėti autobusais, miežiškietė pasirinko todėl, kad joje mokosi nemažai pažįstamų, čia turi daug draugų. Mokslas, repeticijos – ir Renatai laisvo laiko nebelieka. Dar ji mėgsta nerti vąšeliu servetėles. Tai daryti išmoko savarankiškai. Birželio 14-ąją pilnamete tapsianti Renata rengiasi lankyti vairuotojų kursus. Turėti vairavimo teises – moksleivės didelė svajonė. Vairuoti automobilį Renatą išmokė tėvelis.

Miežiškiai, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija