„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. balandžio 21 d., Nr. 4 (77)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Viešnagė Prancūzijoje

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Atvykus į Prancūziją, projekto
dalyvius pasitiko saulė

Ukmergės „Šilo“ vidurinės mokyklos pedagogai ir mokiniai neseniai buvo išvykę į Prancūziją. Jie dalyvavo Socrates fondo Comenius I mokyklinio projekto „Aš lietuvis, tu prancūzė, jis ispanas – visi mes europiečiai“ partnerinių mokyklų susitikime. Projekto tikslas – suvokti savosios tautos gyvenimo būdą, gyvenamosios vietos ir regiono kultūrą, susipažinti su Europos partnerių kultūriniu ir meniniu paveldu. Taip pat tai puikus būdas mokytis dirbti komandoje.

Kalbėjo prancūziškai

Į Socrates fondo finansuojamą veiklą „Šilo“ vidurinė mokykla įsitraukė šiais mokslo metais. Projekto idėja gimė pernai Maltoje, kur vyko šio fondo organizuotas kontaktinis seminaras. Jame dalyvavo mokytojai iš visos Europos, tarp jų ir „Šilo“ vidurinės mokyklos prancūzų kalbos mokytoja Alma Kubrakovienė. Jai pavyko užmegzti kontaktą su Prancūzijos ir Ispanijos pedagogais ir sukurti projektą, kurį teigiamai įvertino Fondas. Jam įgyvendinti skirtas finansavimas. Pirmaisiais metais nagrinėjamas asmens identitetas, gyvenimas mokykloje, šventės ir tradicijos.

Į Prancūzijos Paul Fort koledžą, be lietuvių delegacijos, buvo atvykę keturi mokiniai ir trys mokytojai iš Ispanijos Lopez de Mendoza vidurinės mokyklos. „Šilo“ vidurinei mokyklai atstovavo direktorius Leonas Žuklys, projekto koordinatorė A.Kubrakovienė, mokytojai Jolita Miškinienė, Jolanta Vytienė ir Angelė Stasiukaitienė. Vyko ir mokiniai: Kristina Steponavičiūtė, Karolina Petraškaitė, Lauryna Banevičiūtė, Aurelija Meškaitė. Projektas parengtas prancūzų kalba, tad jame dalyvauja mokiniai, kurie mokosi šios kalbos. Kaip sakė projekto vadovė A.Kubrakovienė, šio plano tikslas – suvokti savo identitetą, savosios tautos gyvenimo būdą bei kultūrinę patirtį, gyvenamosios vietos ir regiono kultūrą, susipažinti su Europos partnerių kultūriniu ir meniniu paveldu, su šiuolaikinio gyvenimo ypatumais.

Sudomino paskaitos apie DNR

„Kiekvienais metais numatomi projekto partnerių susitikimai. Šiemet mes vykome į Prancūziją. Kitais metais, jei bus patvirtintas projektas, vyksime į Ispaniją. Numatomas ir mokytojų susitikimas Ukmergėje“, – sakė sumanymo vadovė.

Per pačius šalčius išvykę iš Lietuvos, projekto dalyviai Prancūzijoje džiaugėsi šiltu oru, žaliuojančiais medžiais ir žydinčiomis gėlėmis. Vaikai gyveno šeimose, pedagogai – viešbutyje. Mokiniai susipažino su prancūzų gyvenimu, kartu su jais ėjo į pamokas, važinėjo į ekskursijas. Ypač jiems patiko laboratorinis tyrimas žmogaus DNR nustatyti, kurį jiems pravedė Genetikos mokyklos specialistai, bei prancūziškų maisto produktų pristatymas ir degustavimas. Ispanai, prancūzai ir lietuviai sukūrė trijų kalbų žodynėlį. Mokiniai Paryžiaus teatre žiūrėjo Moljero pjesę.

Projekto dalyviai buvo oficialiai priimti Courcouronnes miesto merijoje. Čia pristatė savo miestus, vaišinosi, fotografavosi. Svečiams iš Lietuvos buvo įteiktos dovanėlės. Paskui visi susipažino su Evry miestu, Paryžiaus miestu palydovu, aplankė Paryžiaus Dievo Motinos katedrą, Eifelio bokštą, poetų ir dailininkų pamėgtą Monmartro kvartalą. Visur buvo šiltai priimti, turėjo galimybę susipažinti su mokykla, stebėti pamokas bei kurti projekto tęsinį kitiems mokslo metams. Pedagogai turėjo galimybę pažinti prancūzų šeimas, pietavo pas mokyklos direktorę Leconte, mokyklos projekto koordinatorę Dorrier bei mokytojus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija