„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. birželio 16 d., Nr. 6 (79)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunieji talentai pagerbti premijomis

Vytautas BAGDONAS

Viena iš apdovanotųjų
anykštėnų premija –
jaunoji pianistė Paulina Dūmanaitė

Jau penketą metų Anykščių krašte gyvuoja tradicija skirti savivaldybės įsteigtas ir žinomos muziejininkės bei literatės šviesaus atminimo Teresės Mikeliūnaitės vardu pavadintas premijas labiausiai nusipelniusiems krašto kultūrai žmonėms.

Nuo šių metų premijomis paskatinami ir jaunieji talentai. Anykščių rajono savivaldybės taryba nusprendė skirti 5000 litų kasmetinę premiją penkiems jauniesiems anykštėnams, kurie pasiekė ypatingų pasiekimų meno, mokslo ir sporto srityse Lietuvoje ir užsienyje. Gegužės 25-ąją vykusiame Anykščių rajono tarybos posėdyje buvo įteiktos premijos po tūkstantį litų penkiems pirmiesiems nominantams. Premija „Už nuopelnus Anykščių kraštui“ buvo paskirta dvylikametei Anykščių muzikos mokyklos auklėtinei jaunajai pianistei Guodai Indriūnaitei. Ji laimėjo prizines vietas net keturiolikoje tarptautinių ir respublikinių konkursų. O pelnyti pirmąsias vietas prestižiniuose konkursuose – tarptautiniame N.Rubinšteino konkurse Paryžiuje, konkursuose Lietuvoje „Klaviermusik“, „Muzika be sienų“ ir kituose – nėra lengva...

Tos pačios mokyklos auklėtinis vienuolikmetis pianistas Tadas Niaura taip pat pelnė anykštėnų premiją. Jis irgi ne kartą yra tapęs laureatu tarptautiniuose bei respublikiniuose konkursuose (antrąsias vietas pelnė konkurse „Olimpo Musicale“ Lietuvoje, „Amadeus“ konkurse Čekijoje, daug kartų pirmąsias vietas užėmė respublikiniuose jaunųjų pianistų konkursuose.

Premija apdovanota ir buvusi Anykščių muzikos mokyklos auklėtinė Paulina Dūmanaitė, kuri dabar sėkmingai studijuoja Vilniaus nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje. Dar tebesimokydama Anykščiuose, ji sėkmingai dalyvavo tarptautiniuose bei respublikiniuose konkursuose: II vieta – Paryžiuje, III vieta – tarptautiniame jaunųjų pianistų konkurse „Klaviermusik“ Lietuvoje, pelnė prizines vietas respublikiniuose B.Dvariono konkursuose. Visi trys premijuoti jaunieji talentai – muzikos mokyklos mokytojos Irenos Meldaikienės auklėtiniai.

Tūkstančio premija „Už nuopelnus Anykščių kraštui“ įteikta ir aštuonmečiui Andrioniškio miestelio gyventojui Arminui Jasikoniui, vienam greičiausių ir gabiausių Europoje jaunųjų motokroso dalyvių. Arminas varžybose pradėjo dalyvauti būdamas vos penkerių metų. Berniukas taip susižavėjo šiuo sportu, kad savo tėvelį Rolandą Jasikonį „prispyrė“ tapti jo treneriu. Jaunasis motociklininkas jau ne kartą sėkmingai dalyvavo Lietuvos ir užsienio šalių motokroso trasose, pelnė prizines vietas pasaulio vaikų motokroso čempionatuose, tarptautinėse ir respublikinėse motokroso varžybose. 2004 metais Čekijoje andrioniškietis A.Jasikonis tapo Europos vaikų motokroso čempionu.

Premija buvo paskatintas ir dar vienas anykštėnų sportininkas. Tai Anykščių kūno kultūros ir sporto centro auklėtinis Giedrius Titenis, treniruojamas Žilvino Ovsiuko. Plaukikas sporto meistras G.Titenis pasiekė ne vieną rekordą Lietuvos plaukimo varžybose. Italijoje vykusiose Europos olimpinių dienų varžybose anykštėnas iškovojo bronzos medalį ir pasiekė aukščiausią rezultatą tarp visų Lietuvos plaukikų, šio renginio dalyvių. 2005 metais jaunasis anykštėnas buvo pripažintas garsiausiu Anykščių krašto sportininku.

Premijos vaikams ir jaunimui „Už nuopelnus Anykščių kraštui“ bus teikiamos ir ateityje.

Jau porą metų Anykščiuose iškilmingai pagerbiami ir jaunieji didvyriai – krašto mokyklų auklėtiniai, atlikę ypatingai gerus darbus ir didvyriškus poelgius.

Anykščiai

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija