„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. liepos 14 d., Nr. 7 (80)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dešimties dienų tikėjimo kelionė

Inesė Ratnikaitė

Per savaitę parengtas spektaklis
sulaukė daug aplodismentų

Kelionės dviračiais Dunojaus parke

„Jau nebevadinu jūsų tarnais... Jus aš draugais vadinu“ (Jn 15, 15), - taip vadinosi vasaros stovykla Austrijoje, į kurią vyko ir Šiaulių universiteto meninio ugdymo ir tikybos specialybės studentai.

Viskas prasidėjo labai netikėtai. Kalbų ir katechetikos instituto, įsikūrusio Austrijoje, direktorė Jennifer Heally atvyko į Šiaulių universiteto Meno edukologijos katedros organizuojamą konferenciją „Dvasingumo sklaida meninio ugdymo realybėje“. Apsilankymo tikslas - skaityti pranešimą. Čia ji sužinojo apie dar naują universitete specialybę – meninis ugdymas ir tikyba, kuri jai, dėstančiai pranciškonų universitete (Stiubenvilis, JAV) krikščioniškojo meno istoriją, pasirodė ypač patraukli ir perspektyvi. Labiausiai direktorės dėmesį patraukė septynių I–III kurso studentų grupė. Šie studentai ne tik stropiai lanko paskaitas, aktyviai dalyvauja įvairioje katalikiškoje veikloje, bet ir turi troškimą surastu pasidalyti su kitais. Jų iniciatyva universitete surengti keli susitikimai su katalikų dvasininkais, vestos trumpos rekolekcijos apie mokytojo pašaukimą, surengta paroda „Saugok mane...“, skirta gyvybei saugoti ir puoselėti. Toks studentų aktyvumas, noras dalytis, skleisti Dievo žodį sudomino viešnią. Šiuos septynis studentus ji pakvietė atvažiuoti į Austrijoje organizuojamą anglų kalbos vasaros stovyklą. Labiausiai viliojo direktorės siūlymas surasti rėmėjus, kurie padengtų stovyklos išlaidas.

Pakvietimas buvo priimtas su dideliu entuziazmu. Šiaulių universiteto studentų neakademinės veiklos rėmimo fondo (pirmininkas J. Pabrėža), Edukologijos fakulteto dekanės Aušrinės Gumuliauskienės, Meno edukologijos katedros vedėjos Ramutės Gaučaitės bei Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio dėka nieko nekainavo ir pati kelionė į Austriją. Kartu vyko Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centro direktorius Juozas Dapšauskas.

Sugrįžę studentai su džiaugsmu pasakojo apie dešimt dienų, praleistų kalnų apsuptame Austrijos miestelyje Gaminge. Į anglų kalbos vasaros stovyklą suvažiavo 45 įvairaus amžiaus tikintieji iš Slovakijos, Čekijos, Rusijos, Lenkijos, Kinijos, Gudijos, Rumunijos. Jau pirmąjį vakarą visi buvo suskirstyti į tris grupes pagal anglų kalbos lygį: pradedančiųjų, vidutiniškai mokančiųjų ir pažengusiųjų. Kiekvieną dieną vykdavo trys paskaitos. Jų metu buvo lavinama anglų kalba. Vidutiniokai ir pažengusieji, be anglų kalbos, galėjo rinktis įvairesnes paskaitas, pavyzdžiui, popiežiaus Jono Pauliaus II mokymas; krikščioniškas požiūris į žmogaus teises Europos Sąjungoje; integruota psichologinė konsultacija; krikščioniška santuoka ir vienybė ir kt. Dėstė kompetentingi dėstytojai iš JAV, Rumunijos, Škotijos, Slovėnijos, Ukrainos.

Anglų kalbą padėjo tobulinti ir studentų ruoštas spektaklis – Šekspyro „Hamletas“. Nelengva, studentų teigimu, buvo išmokti žodžius, ypač pagrindinius vaidmenis atliekantiesiems. Aplodismentų po spektaklio gausa rodė, jog buvo verta.

Paskaitos lieka paskaitomis. Pradėti kalbėti, reikšti savo mintis, diskutuoti angliškai padėjo nepalaužiama stovyklos taisyklė – visada kalbėti tik angliškai bei bendravimas įvairių išvykų metu. Organizuoti keli žygiai į kalnus; pasivažinėjimas dviračiais Dunojaus pakrante bei kalnų takais; aplankyti senoviniai Austrijos miesteliai; sudaryta galimybė paplaukioti baseine, žaisti tenisą, apsilankyti treniruoklių salėje. Didelį įspūdį paliko kartu su miestelio tikinčiaisiais švęstos Devintinės - Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmės, procesija miestelio gatvėmis. Visur kartu dalyvavo Kalbų ir katechetikos instituto kapelionas pranciškonas kun. Denis Gangas.

Studentai daug kalbėjo apie ypatingą stovyklos atmosferą. Skirtingų tautybių bei amžiaus, išsilavinimo žmones jungė tas pats tikėjimas, tvirtas noras sekti Kristumi. Stovykloje kiekvieną dieną buvo aukojamos šv. Mišios, 15 min. skirta Švč. Sakramento adoracijai, gilintasi į kiekvieno pašaukimą šventumui. Dešimties dienų „tikėjimo kelionę“ vainikavo aštuonių valandų piligriminis žygis į Mariazell – Švč. Mergelės Marijos šventovę.

Studentai rengiasi ir kitais metais vykti į šią stovyklą, kur tiek daug dėmesio skiriama tikėjimui bei dvasingumui puoselėti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija