„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. liepos 14 d., Nr. 7 (80)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Čečėnų vaikai piešia karą

Šveicarijos žurnalas „Zeitfragen“ („Laiko klausimai“) rašo apie čečėnų vaikų piešinių parodą, atidarytą Vinterturo mieste. Parodą, pavadintą „Ką padaro karas: Čečėnijos vaikai piešia savo išgyvenimus“, į Šveicariją atvežė vienos šveicarų humanitarinės organizacijos bendradarbė Elisabeth Peterson iš pabėgėlių stovyklų Ingušijoje ir Čečėnijoje. Piešinius jai padovanojo čečėnų vaikai nuo 6 iki 15 metų amžiaus.

Vaikai piešia tai, kas juos supa. Jei jie gyvena prie jūros, tai piešia jūrą. Jei kalnuose – piešia kalnus. Čečėnų vaikai gyvena vykstant Rusijos-Čečėnijos karui. Jie ir piešia karą ir tai, ką patys jame išgyveno.

Savo piešiniuose vaikai pavaizdavo „začistkas“ („valymus“, areštus), okupantų vykdomas prieš vaikų artimuosius ir giminaičius, rusų sraigtasparnių antskrydžius virš kaimų, taikių čečėnų gyvenviečių apšaudymus iš tankų, okupantų paliktų minų susprogdintus vaikus, kovinius susidūrimus tarp modžahedų ir plėšikaujančių Rusijos kareivių ar Kadyrovo marionetinių dalinių, subombarduotus namus, nuniokotus gamtovaizdžius. Ir visur – mirtis.

Dideliame parodai skirtame straipsnyje „Zeitfragen“ rašo:

„Čečėnija – nuostabi šalis Šiaurės Kaukaze, su įspūdingais kalnais, derlingų lygumų platybėmis, su daugeliu naudingų iškasenų ir visų pirma nafta. Čečėnai yra šios šalies autochtonai.

Mes galime tiktai spėlioti, kokį pasaulio suvokimą ir vaizdinius apie jį susidaro vaikas, augantis beviltiškame chaose, kai jis nuolat susiduria su žvėrišku smurtu gausumu galingesnės Rusijos karinės jėgos ir su savivale vietinių marionečių, pasodintų Rusijos vyriausybės.

Nors vaikai lanko mokyklas, jie gyvena nuolatinėje baimėje. Kelias į mokyklą pavojingas, vaikai niekuomet nėra tikri, kad jų nepagrobs okupantų kareiviai, kad neužlips ant minos ar kad rusai nepradės į juos šaudyti.

Viktoras Kazancevas, Rusijos armijos generolas ir buvęs įgaliotinis okupuotai Čečėnijai, įsakė okupantams visur „kontroliuoti“ čečėnų vaikus nuo vienuolikos metų, pakeliui į mokyklą, klasėse kad ir kur tik vaikai būtų. Okupantai įtaria juos, kad šie yra modžahedai. Rusijos represiniai organai neleidžia jiems ramiai mokytis. Be to, čečėnų mokyklose nuolat nutraukiami užsiėmimai. Vaikai, Čečėnijoje šiuo metu lankantys mokyklą, neturi jokio kito gyvenimo, tiktai karą. Ir vis dėlto jie gyvena viltimi, kad karas baigsis, gyvena taikos, naujų žinių ir geresnės ateities viltimi.

Drauge su šiais vaikais mes taip pat viliamės geresnio pasaulio. Jeigu jų parodos piešiniai prisidės prie to, kad Vakarų žmonės nepamirštų šių vaikų kentėjimų, tai jie atliks svarbų uždavinį. Čečėnams ypač svarbu, kad pasaulis nepamirštų prieš Čečėniją vykdomo karo! Kuo aiškiau ir plačiau taps žinoma apie šį žiaurų karą, tuo anksčiau bus išgirsti taikos reikalaujantys balsai“.

Parengė kun. Robertas GRIGAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija