„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 8 (81)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Balsas – Dievo dovana

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

JAV lietuvaitė Greta Šmidt

Vilniuje vasaros pradžioje vyko daug renginių, skirtų šeimai. Konferencijos, koncertai, konkursai. Didžiųjų salių scenose dainavo estrados žvaigždės, savo jėgas bandė mažosios žvaigždutės. Viena žvaigždutė suspindo gana ryškiai. Tai iš JAV atvykusi keturiolikmetė lietuvaitė Greta Šmidt, atliekanti klasikinę vokalinę muziką, turinti absoliučią klausą. Moksleivių rūmuose vykusiame Mažųjų angelų operos konkurse už atliktą Nakties karalienės ariją iš V.A.Mocarto operos „Užburtoji fleita“ ir savos kūrybos dainą „Meilė“ jai pripažinta pirmoji vieta. Didelį klausytojų susidomėjimą sukėlė ir jos atliktas Dž.Rosinio vokalas „La Pastorella“ Kongresų rūmuose per koncertą „Vasaros žingsniai: žvaigždės ir žvaigždutės“. Per ilgąją koncerto pertrauką pavyko susipažinti ir pasikalbėti ne tik su pačia Greta, bet ir su jos tėveliais lietuviais gydytojais dr. Ronaldu ir Lina Šmidtais. Aplink sukinėjosi vyresnioji Gretos sesutė Ieva, gimusi 1989 metais Vilniuje, ir du jaunesnieji šeimos vaikai: Laura ir Lukas, gimę jau Amerikoje.

Paaugus Lukui, Šmidtai kiekvieną vasarą atvyksta į tėvynę. Šių metų viešnagę teko sutrumpinti. Iš Amerikos atskriejo maloni žinia, kad Greta konkurso keliu atrinkta dalyvauti. Holivude vykstančiame realybės šou „Talentingiausi Amerikos vaikai“. Kartu su jaunąja dainininke kviečiama visa Šmidtų šeima.

Pati Greta ir jos tėveliai įsitikinę, jog Gretos balsas – tai Dievo dovana. Giminėje gražiai dainuojančių būta, bet profesionalių atlikėjų nepasitaikė. „Aš per Kalėdas ir Velykas giedu bažnyčioje kantatas“, – sakė mama Lina.

Vienas dalykas gauti Dievo dovaną, kitas – ją vertinti ir puoselėti. Klausiu gydytoją Liną Šmidtienę, kaip tą dovaną pastebėjo jie, tėvai, ir kaip neleido jai sunykti. L.Šmidtienė mielai pasakoja: „Būdama penkerių metų Greta išmoko skaityti, tačiau ji skaitė ne kaip visi vaikai, bet, mieste pamačiusi užrašus, juos išdainuodavo. Kai jai suėjo šešeri, pasamdėme dainavimo mokytoją. Dainuoti Gretai labai patiko. Kai jai suėjo dešimt metų, dainavimo ją pradėjo mokyti žymusis Bobas Vestbrukas. Išgirdęs mūsų dukters dainavimą, jis pasakė: „Šitas vaikas turi didelį potencialą“. Iš pradžių jis Gretą mokė kartą per savaitę. Dabar dėl didelių atstumų (900 km) jie susitinka kas šešios savaitės. Mokytojas pateikia užduotis, Greta daug ir noriai dirba pati. 2003 metais ji kartu su kitais dainininkais atliko rimtą liturginę muziką Edinburgo Šv. Giles katedroje (Prancūzija), Londono Šv. Pauliaus katedroje (Anglija). Keliones po Europą organizavo jos mokytojas B.Vestbrukas. Greta daug dainuoja ir gieda Amerikoje: bažnyčiose, įvairiausiuose renginiuose, festivaliuose, rečitaliuose, talentų vakaruose. Ji dainuoja visur, kur ją kviečia. Greta dalyvavo Ispanijoje vykusiame tarptautiniame vaikų popmuzikos festivalyje ir specialiose varžybose, kuriose užėmė antrąją vietą. Taip pat koncertavo Lietuvoje. Net sunku viską išvardyti. Šiais metais su grupe Amerikos vaikų Greta turėjo važiuoti į Vatikaną, tačiau kelionė dėl objektyvių priežasčių atidėta kitiems metams. Beje, mūsų namuose nėra televizoriaus. Ieškome prasmingesnės veiklos negu spoksoti į televizoriaus ekraną“.

Amerikos laikraščiai „Pasaulio lietuvis“, „Amerikos lietuvis“ ir kiti rašė apie kilnią G.Šmidt pradėtą akciją „Atstatyk gyvenimus“. Gretą ir jos šeimą giliai paveikė per JAV pietrytinę pakrantę praūžęs uraganas „Katrina“, pridaręs daug nuostolių, nusinešęs daugelio žmonių gyvybes. Sujudo Amerikoje gyvenantys žmonės, ėmė svarstyti, kaip padėti nelaimę patyrusiems gyventojams. Pradėjo organizuoti įvairias akcijas. Tuomet trylikametei Gretai taip pat gimė idėja. Pasinaudodama jai Dievo duotu balsu, ji nutarė pradėti rinkti pinigus nors vienos sugriautos mokyklos atstatymui. Sumanymui pritarė tėvai. Jie nupirko specialią muzikinę aparatūrą, tinkančią lauko sąlygoms. Buvo gauti leidimai Gretos koncertams, atidaryta sąskaita. Taip prasidėjo jaunosios dainininkės akcija „Atstatyk gyvenimus“. Ją dainuojančią filmavo televizija, mokykloje žurnalistams ji pasakojo apie savo kilnų norą padėti kitiems. Dabar Greta yra surinkusi apie trylika tūkstančių JAV dolerių. Ką tik išleisto jos dainų albumo „Vaivorykštė“ pelnas bus taip pat skirtas sugriautai mokyklai atstatyti. Viešėdama Lietuvoje, Greta pinigų nerinko. Tačiau grįžusi į Ameriką, ketina akciją tęsti. Ji tikisi surinkti šimtą tūkstančių dolerių. Tiek pinigų užtektų mokyklai atstatyti. Šiemet Greta baigė aštuonias koledžo klases. Nuo rugsėjo ji mokysis devintoje klasėje.

Grįžkime į Šmidtų šeimą, artimiau susipažinkime su jų puoselėjamomis vertybėmis. Lina ir Renaldas, vilniečių inteligentų vaikai, kartu studijavo medicinos mokslus Vilniaus universitete. Pamilo vienas kitą, susituokė. Jau tada buvo nutarę auginti daug vaikų. Renaldas išlaikė JAV kvalifikacinius egzaminus, buvo pakviestas į prestižinę Abington Temple universiteto kliniką Filadelfijoje tęsti studijas vidaus ligų rezidentūroje. Šmidtų šeimoje jau augo Ieva ir ką tik gimusi Gretutė. Sunku buvo atsisakyti tokio viliojančio pasiūlymo. Ir jie visi susirengė į Ameriką. 1995 metais Renaldas sėkmingai baigė rezidentūrą, nutarė imtis privačios veiklos. Šiuo metu šeima gyvena Floridoje. Renaldas dirba dviejose ambulatorinėse klinikose. Jis – vidaus ligų specialistas. Lina yra medicininės praktikos administratorė, arba vadybininkė, taip pat rūpinasi savo vaikais. Šeima gyvena kaime. Vaikus tenka nuvežti į mokyklą ir parvežti namo. Kadangi visi vaikai yra gabūs, Linai tenka rūpintis ir jų popamokine veikla. Lituanistinės mokyklos arti nėra. Tarp savęs šeimoje kalbasi lietuviškai. Šmidtų šeima giliai tikinti, aktyviai dalyvauja religinės bendruomenės veikloje. Jų namuose pagarbioje vietoje laikomas Šventasis Raštas. Jame jie visada suranda pastiprinimo sunkiomis gyvenimo valandėlėmis.

Palinkėkime šiai gražiai lietuviškai šeimai svajonių išsipildymo, o Gretai sėkmingo skrydžio į pamiltos muzikos ir dainavimo aukštumas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija