„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 8 (81)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Stovykla prie Dzūkų marių

Stovyklos atidarymo akimirka
prie Kryžių koplyčios

Šauniausio būrio rinkimai

Vasara – pats puikiausias metas atostogauti. Yra daug atostogų praleidimo būdų. Vieni renkasi keliones į užsienį, kiti – pasyvų poilsį, o liepos 3-17 dienomis 300 jaunųjų šaulių ir moksleivių pasirinko mobiliąsias jaunųjų šaulių vasaros stovyklas Lazdijų rajone, Kryžiuose, prie Dusios ežero, dar vadinamo Dzūkų mariomis.

Kryžiai – vietovė Dusios ežero pietiniame pakraštyje, tarp Sutrės ir Zebrėnų kaimų. Šioje vietoje 1702 metais, žygiuodamas į karą prieš švedus, buvo sustojęs Lietuvos kariuomenės etmonas Mykolas Servantietis Višnioveckis. Būdamas labai pamaldus, jis pastatė tris kryžius, ant vieno iš jų pakabino Švč. Mergelės Marijos paveikslą. Po mūšio praregėjus ir pasveikus sužeistam kariui, vieta tapo lankoma kaip stebuklinga. Pirmoji medinė koplyčia, pastatyta 1816-aisiais, stovėjo iki 1963 metų, dabar išlikę tik jos pamatai. Naujoji Kryžių koplyčia pastatyta ant kalno 2000 metais. Taip pat yra šulinys, kuriame, kaip manoma, yra stebuklingų galių turintis vanduo. Dabar Kryžiuose švenčiami Sekminių, Petrinių, Oktavos atlaidai.

Stovyklos Kryžių vietovėje truko dvi savaites. Pirmojoje pamainoje (liepos 3-9 d.) stovyklavo 150 jaunųjų šaulių bei moksleivių iš Alytaus, Druskininkų ir Lazdijų miestų, Leipalingio, Viktarinos, Veisiejų, Seirijų (Lazdijų r.), Kumečių ir Makniūnų (Alytaus r.), o antrojoje (liepos 10-16 d.) – 150 jaunuolių iš Alytaus ir Vilniaus.

Stovyklos dalyviai buvo apgyvendinti bendroje lauko stovyklavietėje šešiavietėse, keturvietėse bei trivietėse palapinėse. Maistas buvo ruošiamas kariškoje lauko virtuvėje. Buvo sudarytos puikios sąlygos stiprinti fizinį pasirengimą, pailsėti nuo mokslų ir turiningai praleisti laisvalaikį, susirasti draugų.

Pirmąją dieną įsikūrus stovyklavietėje visi buvo supažindinti su tvarka bei reikalavimais, taip pat su Lietuvos šaulių sąjunga. Stovyklos atidaryme dalyvavo ir Lietuvos šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas bei Lazdijų rajono savivaldybės meras Romas Apanavičius. Popiet visi mokėsi rikiuotės elementų, o vakare vyko Alytaus šaulių ansamblio ,,Dzūkijos šaulių aidas“ koncertas, pralinksminęs ir sužavėjęs visus klausytojus.

Antroji diena buvo skirta karybos pradmenims. Didžiosios kunigaikštienės Birutės MPB karių ir KASP programa sužavėjo stovyklautojus. Buvo sudarytos sąlygos pasimokyti taktikos elementų, karo medicinos bei persikelti virve su karabinais, imituojant kliūtį. Kariai suorganizavo karines estafetes, surengė konkursą apie Lietuvos kariuomenę. Geriausiai pasirodžiusiems buvo įteikti prizai ir suvenyrai.

Vakare vyko šauniausio būrio rinkimai, kurių metu būriai parodė savo prisistatymus, vaidino, šoko, vykdė įvairias užduotis, o sudaryta komisija išrinko patį šauniausią būrį.

Trečią dieną stovyklos dalyviai turėjo progos susitikti su VSAT Lazdijų rinktinės pasieniečiais. Jie supažindino stovyklautojus su sienų apsaugos sistema, VSAT struktūra bei draugais – keturkojais, kurie parodė nepaprastą paklusnumą ir puikią taktiką sulaikant nusikaltėlius. Daugelis jaunuolių buvo pavėžinti pasieniečių keturračiais motociklais.

Vėliau į stovyklą atvyko Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos atstovai iš Alytaus. Vyko jų organizacijos veiklos pristatymas bei pirmosios medicinos pagalbos mokymai.

Vieną vakarą visų dėmesio sulaukė ,,Madų šou“. Kiekvienas būrys turėjo paruošti po tris modelius iš turimų bei randamų medžiagų. Pasibaigus modelių pristatymui, stovyklos dalyviai linksmai leido laiką šokdami.

Ketvirta diena – topografijos ir miškininkų diena. Stovyklautojai mokėsi savo stovėjimo vietos nustatymo būdų, atstumų nustatymo vietovėje, orientavimosi vietovėje su žemėlapiu ir kompasu. Taip pat turėjo galimybės susipažinti su miško ekosistema, kraštovaizdžiu, augmenija, gyvūnija. Pėsčiomis keliavo Metelių regioninio parko Trako botaniniu draustiniu.

Taip pat vyko šaškių, šachmatų bei rankos lenkimo varžybos. Stovyklautojai aktyviai dalyvavo rungtyse ir palaikė pačius stipriausius.

Penkta diena buvo skirta šaudybai ir ginkluotei. Visi buvo supažindinti su šaulių turima ginkluote, mokėsi saugaus elgesio taisyklių, taiklaus šaudymo principų. Vėliau vyko šaudymo pneumatiniais šautuvais ir vasaros biatlono varžybos. Antrojoje pamainoje į svečius su koncertine programa atvyko Metelių parapijos kapela „Metelys“ (vadovė Danguolė Alksninienė), kurioje trimitu groja ir pats klebonas kan. Vytautas Prajara.

Šeštadienis – tai sporto šventė. Pagal amžiaus grupes vyko merginų ir vaikinų tinklinio, kvadrato, virvės traukimo, krepšinio ir futbolo varžybos, sukėlusios daug emocijų ir palaikymo šūksnių. Laimėtojams buvo įteikti prizai. Taip pat buvo vėl į svečius atvykęs LŠS vadas J.Širvinskas, kuris įteikė LR Vyriausybės kanclerio A.Z.Kaminsko atminimo dovanas ir padėkos raštus mobiliųjų stovyklų organizavimo darbe pasižymėjusiems šauliams.

Stovyklavimo metu netrūko nei kultūrinių, nei sportinių renginių. Stovyklautojai ne tik maudėsi Dusios ežere, bet ir tvarkė aplinką, aplankė įžymias vietas, o sekmadienį dalyvavo šv. Mišiose Kryžių koplyčioje, susirado daug draugų. Už galimybę stovyklauti įsimintinoje Kryžių vietovėje nuoširdžiai dėkojame Metelių parapijos klebonui kan. V.Prajarai. Taip pat dėkojame mūsų šaulių rinktinės kapelionui Alovės parapijos klebonui kun. S.Stankevičiui, kuris su stovyklos dalyviais ne kartą diskutavo sielovados klausimais, įamžino stovyklos akimirkas. Jaunųjų šaulių mobiliosios vasaros stovyklos – tai pats puikiausias būdas praleisti vasaros atostogas, daug išmokti ir sustiprėti.

Gintarė MIELEIKAITĖ,
Alytaus apskrities A.Juozapavičiaus šaulių rintinės
ryšių su visuomene skyriaus specialistė

Lazdijų rajonas

G.LUČINSKO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija