„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 8 (81)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Vyresniųjų apglėbti ir sušildyti

Bronius VERTELKA

Prie istoriko Vaidoto Rulio, pirmojo
stovyklautojų būrio ir futbolo
būrelio vadovo, spietėsi
poilsiaujantys Tiltagaliuose

Mokytoja Daiva Novikienė
stovyklautojas mokė komponuoti
darbelius iš gamtoje
išaugintų gėrybių
Autoriaus nuotraukos

Vilniaus Verkių specialiosios
mokyklos auklėtiniai
su savo vadovėmis Levute
Majauskiene (kairėje) ir Olga Diskan

„Lietuvoje tikriausiai nėra gražesnės ir patrauklesnės vietos poilsiui nei Tiltagaliai: čia vanduo saugus, po langais ošia miškas, yra karštas vanduo, skaniai maitina“, – žavaus gamtos kampelio privalumus vardijo Vilniaus Verkių specialiosios mokyklos auklėtoja Levutė Majauskienė. Ji ir tos pačios mokyklos muzikos mokytoja Olga Diskan dešimt dienų dirbo savo grupės vadovėmis respublikinėje vaikų vasaros poilsio stovykloje „Trimitas“. Iškylauti maždaug dvidešimt jaunųjų vilniečių galėjo ir Baltijos pajūryje, tačiau jie pirmenybę atidavė Tiltagaliams. Pernai grupė šios mokyklos auklėtinių jau čia poilsiavo.

Liepos pradžioje į „Trimitą“ suvažiavo beveik 170 moksleivių iš įvairių Lietuvos vietų. Apie 70 proc. jų buvo valstybės išlaikomų švietimo įstaigų auklėtiniai. Buvo pastebėta, kad kai kas spintelėse bando slėpti duoną, nors viskas, kas skirta maitinimui, buvo atiduodama iki trupinio. Jaunieji iškylautojai gyrė Biržuose ir Vilniuje keptą duoną. Jos galėjo valgyti kiek patinka. Stovyklautojų maitinimu rūpinosi panevėžietė verslininkė Angelė Vaišvilienė, kuri čia atvyko su savo virėjų komanda. Vaikus maitino penkis kartus per dieną. Valgykla dar kvepia dažais, nes šiemet suremontuota, joje pastatytos naujos viryklės.

Išgražėjusi stovyklos aplinka. Pernai praūžus uraganui ir jo metu apdaužius stogus, asbestiniai šiferio lapai buvo pakeisti į ekologiškai švarią dangą. Atnaujinti tualetai bei dušai.

Stovyklautojų grupių, kuriose buvo apie 15 jaunųjų poilsiautojų, vadovais dirbo aukštųjų mokyklų studentai ar mokytojai. Tarp jų – Svajūnas Riaubickas, buvęs Panevėžio A.Bandzos globos namų auklėtinis, Tiltagaliuose turiningai praleidęs vieną vasarą. Dabar jis – Vilniaus pedagoginio universiteto istorijos specialybės antrakursis. „Trimite“ Svajūnas dar vadovavo dramos būreliui. Panevėžio „Švyturio“ vidurinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Daiva Novikienė subūrė floristikos mėgėjus. Menams gabi ir sumani pedagogė mokė vaikus iš gamtoje aptiktų gėrybių kurti nuostabius dalykus. Kaip bitės apie medų, taip apie vadovą Vaidotą Rulį, Minties“ vidurinės mokyklos istoriką ir futbolo entuziastą, spietėsi jaunieji poilsiautojai. Bendraujant su juo nebuvo kada nuobodžiauti.

Nors visos dešimt dienų buvo karštos, tačiau prakaitą nuplauti retokai galėjo Lėvens upėje. Vaikų laisvalaikis dažniausiai buvo užpildytas įvairiais renginiais. Pernai į stovyklą užsuko Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Dvejus metus jos vadovais buvo Šv. Jono kongregacijos vienuoliai. Jie dirbo su gausių šeimų vaikais. Vienuoliai Tiltagaliuose paliko itin gerą prisiminimą. Jie mokė, kaip reikia gerbti duoną, kuri nuo seno suteikia stiprybę žmogui, kaip gyventi ir mylėti žmones. Išvykdami pernai stovyklautojai paliko didoką Švč. Mergelės Marijos skulptūrėlę. Dar šią vasarą „Trimite“ turėtų būti įrengtas dvasinio susikaupimo kambarys. Tai būtų tinkama vieta ir dovanai. Tačiau nėra taip paprasta rasti nagingas rankas turintį žmogų, nors apie Tiltagalius siaučia nedarbas.

Tiltagaliai, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija