„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 8 (81)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunieji šauliai – vėl Baisogaloje

Būrių prisistatymas

Liepos 14-osios rytą prie senojo Baisogalos malūno išdygo palapinių miestelis. Radviliškyje dislokuoto oro gynybos bataliono karių pastatytose palapinėse apsigyveno Šiaulių apskrities Generolo P.Plechavičiaus šaulių rinktinės 120 jaunųjų šaulių, tarp jų – 20 jaunųjų šaulių baisogaliečių. Įsikūrė tradicinė mobili vasaros jaunųjų šaulių stovykla. Prieš tai tokios stovyklos jau vyko oro gynybos batalione ir Joniškyje.

Suskirstyti į būrius jaunieji šauliai buvo supažindinti su stovyklos programa ir taisyklėmis, paskirti būrių vadai, baigę instruktorių – vadų kursus Rukloje. Baisogaliečiai Andrius Kliorė, Rolandas Armonas ir Elika Kablytė buvo paskirti į komendantinį būrį, kurio vade tapo E.Kablytė. Ligita Matutytė buvo vieno iš būrių vadė.

Pirmos dienos pavakare jaunieji šauliai dalyvavo šv.Mišiose, kurias aukojo Baisogalos parapijos klebonas kun. Tomas Kedušis. Jis pasakė prasmingą pamokslą, o po šv. Mišių papasakojo apie Baisogalos bažnyčią, leido apsilankyti rūsyje, kur palaidoti dvasininkai Komarai.

Kitą dieną vyko iškilmingas stovyklos atidarymas. Jame dalyvavo Lietuvos šaulių sąjungos vadas pulkininkas leitenantas Juozas Širvinskas, Šiaulių rinktinės vadas Saulius Burškys, rajono vicemeras Jonas Povilaitis, Baisogalos seniūnas Romas Kalvaitis, parapijos klebonas kun. T.Kedušis, kultūros namų direktorė Vilija Kaščionienė, bendruomenės tarybos pirmininkas Kazimieras Danilevičius, mokyklos direktorius Alfredas Jasiūnas, Gyvulininkystės instituto direktoriaus pavaduotojas Artūras Šiukščius ir kiti Baisogalos bendruomenės nariai. Skambant Lietuvos himnui, buvo pakelta Šaulių sąjungos vėliava. Klebonas kun. T.Kedušis palaimino stovyklautojus, kartu su kitais svečiais linkėjo jiems gerai pailsėti. Visi pabrėžė, kad Šaulių sąjunga vykdo kilnų darbą – auklėja jaunimą patriotine dvasia. Šaulių sąjungos vadas J.Širvinskas svečiams ir Baisogalos mokyklos bibliotekai įteikė vardines knygas „Lietuvos šaulių sąjunga valstybės ir visuomenės tarnyboje 1919-2004“.

Stovykloje vyko įvairūs sportiniai ir praktiniai užsiėmimai. Karinius užsiėmimus vedė Lietuvos savanoriai, oro gynybos batalionas demonstravo karinę techniką. Vakarais vykdavo kultūros renginiai. Mokytoja Aldona Staugienė papasakojo apie Komaro dvarą.

Būriai turėjo parengti prisistatymo programas, nupiešti praėjusios dienos įvykius. Vyko orientavimosi vietovėje varžybos. Nors trasa buvo sudėtinga ir gana ilga (apie 10 km), bet komandos liko patenkintos. Ypač visiems patiko kliūčių ruožas ir šaudymas iš orinio šautuvo. Vyko rankų lenkimo ir šokių maratono varžybos, kurias laimėjo jaunasis šaulys baisogalietis A.Kliorė.

Taip intensyviai stovyklaujant, nepastebimai atėjo atsisveikinimo valanda. Sekmadienį stovyklautojai dalyvavo šv. Mišiose. Po pietų buvo nuleista stovyklos vėliava, sutvarkyta stovyklavietė. Nutilo visą savaitę Baisogalą linksminęs jaunųjų šaulių šurmulys.

Stovyklautojai dėkingi Baisogalos seniūnijai ir bendruomenei už malonų priėmimą ir tikisi kitais metais vėl sugrįžti į svetingą miestelį.

Vėliau baisogaliečiai stovyklavo tarptautinėje jaunųjų šaulių stovykloje Graužikuose (Kelmės r.).

Gediminas KUCKAILIS,
Baisogalos atskirojo šaulių būrio vadas

Baisogala, Radviliškio rajonas

Kazio Strolio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija