„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 8 (81)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos jaunimas Europos Parlamente

Europos Parlamento narė
Margarita Starkevičiūtė
su grupe Lietuvos
moksleivių Strasbūre

Birželio mėnuo nebuvo eilinis kelioms dešimtims Lietuvos jaunimo. Laimėję rašinio konkursą, moksleiviai iš keturių Lietuvos didmiesčių (Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio) užsitarnavo galimybę nemokamai nukeliauti į vieną gražiausių Prancūzijos miestų – Strasbūrą, kuriame įsikūrusi Europos Parlamento būstinė.

Rašinių konkursas vadinosi „Lietuvos istorinės ir politinės sąsajos su Europos Sąjungos šalimis ir institucijomis“. Jame galėjo dalyvauti gabūs mokslui vienuoliktokai, kurie išsiskiria raštingumu, gerai supranta istoriją, domisi politologija, Lietuvos kultūra. Kovo mėnesį mokyklų administracijas pasiekę kvietimai dalyvauti šiame konkurse privertė sukrusti ne vieną moksleivį. Rašinyje reikėjo atskleisti sąsajas su Europa senovės istorijos laikotarpiu, viduramžiais ir naujaisiais laikais, tačiau rašinį buvo galima interpretuoti lietuvių sporto pasiekimais ar sąsajomis su atskiromis, ES priklausančiomis šalimis. Mokiniai turėjo ne tik rašyti, bet ir sukurti multimedijos skaidres su vaizdais, atspindinčiais rašinio turinį. Iki balandžio rašyti darbai turėjo nukeliauti į konkurso organizatorės, Europos Parlamento narės Margaritos Starkevičiūtės biurą, kuriame laukė Europos Parlamento narės patikėtinis Kaune Gvidas Bagdonas. Tai iš jo rankų darbai pateko į vertinimo komisiją. O pastarojoje buvo istorijos ir lietuvių kalbos mokytojai iš dviejų Lietuvos miestų – Kauno ir Šiaulių. Šių žmonių profesionalumas ir nusprendė, kas bus geriausieji, o tokių buvo pilnas kelionių agentūros „Guliverio kelionės“ autobusas!

Balandžio viduryje Kauno „Vyturio“ vidurinėje mokykloje įvyko rezultatų paskelbimas. Moksleiviai ten ir sužinojo savo rezultatus. Vieni tryško iš laimės, kiti nuliūdę panarino galvas. O kaip nesikrimsi, jei praleidai progą pamatyti ES būstinę! Bet nugalėtojų laukė ne tik pergalės tortas... Jie sužinojo, kad prieš didžiąją kelionę dar vyks į Vilnių, kur susitiks su europarlamentare M.Starkevičiūte, Vilniaus miesto meru Artūru Zuoku, bet ir su kardinolu Audriu Juozu Bačkiu.

Vieną pavasario rytmetį visi nuvyko į Vilnių, kur buvo surengtos visų miestų nugalėtojų pagerbimo iškilmės. Pati europarlamentarė džiaugėsi, kad Lietuvoje yra tokio imlaus jaunimo. Jai labai patiko jaunuolių rašiniuose išsakytos mintys, kurias netgi tiktų pritaikyti valstybės politikoje. Tai ne tik patriotiškumo pavyzdys, bet ir ženklas, kad Lietuva buvo ne tik Žemių Konfederacija, bet ir politiškai svarbi bei puikiai užsienio reikalus plėtojanti valstybė.

Po ceremonijos visi gavo diplomus, firminius ES krepšelius. Po pietų moksleiviai išskubėjo į Vilniaus miesto savivaldybės dangoraižį, kur visų laukė miesto meras A.Zuokas. Jis visus pasveikino ir pasakė, kad esame pažangūs žmonės. Meras pasakojo, koks Vilnius bus 2009–aisiais, Lietuvos tūkstantmečio metais. A.Zuokas moksleiviams įteikė savivaldybės dovanėlių – Vilniaus miesto simbolika pažymėtų marškinėlių, mokytojai gavo skėčių.

Vėliau skubėjome pas kardinolą A.J.Bačkį. Atvykę buvome susodinti prie didelio stalo. Kardinolas labai noriai kalbėjosi visomis temomis, jam rūpėjo aptarti šiuolaikines jaunimo problemas, pasidalyti gyvenimiškais įspūdžiais, pakalbėti apie žmones išpaikinusią demokratiją bei liberalizmo paveiktą žmogaus sielą. Visi noriai kalbėjomės, net nepajautėme, kad kardinolas yra išskirtinis savo profesija. Gyvenime jis toks, kaip visi mirtingieji. Kiemelyje su juo atsisveikinome, dar pasižvalgėme po Vilnių ir pavargę grįžome namo, žinodami, kad birželio 13-ąją vyksime į Europos Parlamentą.

Pakeliui į Strasbūrą aplankėme Vroclavą, Prahą. Žinojome, kad neišvysime Berlyno, nes Vokietijos stadionus užplūdo žmonės iš viso pasaulio, susirinkę stebėti Pasaulio futbolo čempionatą. Europarlamentarė mumis susirūpino, nes sostinėje gali būti nesaugu, todėl už tai gavome šiokią tokią kompensaciją ir galėjome aplankyti Potsdamą, žymų karo metų politiniais įvykiais.

Tačiau svarbiausias objektas buvo Strasbūras. Tai ne tik moderniosios architektūros miestas, jame gausu gotikos ir baroko stiliaus statinių. Strasbūras žymus ne tik institucijų gausa, bet laikomas dviračių miestu, nes čia daug dviratininkų. Tai labai modernus, prancūziško ir vokiško stiliaus turintis miestas. Štai Europos Parlamento pastate susitikę europarlamentarę mes iškamantinėjome vien tik dėl to, kad kuo daugiau sužinotume apie miesto įžymybes.

Europarlamento pastate mus pakvietė į didelę salę, kur M.Starkevičiūtė mums papasakojo apie savo darbą. Iš tiesų Europos Parlamentas labai rūpinasi, kad žmonėms gyventi būtų vis geriau. „Mūsų tautą vis dar veikia sovietmečio egoistiškumas – žmonės bijo atsiverti ir pasakyti, ko jiems iš tiesų reikia. Kiekvienas valdžios institucijomis nepatenkintas lietuvis nesupranta, kad pats yra kaltas, jog nepadeda šaliai vystytis, - sakė M.Starkevičiūtė. – Žmonės patys turi Europos Parlamento nariams atskleisti, ko, jų manymu, šaliai reikia. Turime žinoti, kad jei nei Seimas, nei Vyriausybė, nei juose dirbantys žmonės nesprendžia žmogaus gyvenimo reikalų - tai gali padaryti Europarlamento nariai. Atsidėkodami M.Starkevičiūtei užsakėme puokštę.

Garsiajame Prancūzijos mieste taip pat pabuvojome Žmogaus teisių teisme, o paskui pasukome namo. Pakeliui sustojome Potsdame, kuris pasitiko šiltu lietumi. Džiaugėmės, kad dalyvavome tokiame konkurse, susipažinome su Europos Parlamentu ir Lietuvai atstovaujančia parlamentare, padovanojusia mums šią penkių dienų kelionę.

Siūlau visiems mokiniams rašyti ir dalyvauti įvairiuose konkursuose, nes laimėjimai gali nuvesti ten, kas paauglystėje atrodė tolimas miražas. Miražas liko ir Strasbūras su čiabuvio daina prie Katedros laiptų, ir prancūzas, sakantis „merci“, bet vis dar jaučiu, kad turiu rašyti ir dalyvauti kitame konkurse, nes gal vėl dovanų gausiu kelionę į kitą nepamatytą miestą.

Modestas BACEVIČIUS,
Kauno „Žiburio“ vidurinės mokyklos abiturientas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija