„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. spalio 13 d., Nr. 10 (83)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Animacija be muštynių

Ketvirtą kartą Vilniuje spalio 19-22 dienomis vyks Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ (www.tindirindis.lt). Tradicija tapusios kūrybinės dirbtuvės, kurioms vadovauja garsūs animatoriai iš Rusijos ir Lietuvos, veiks spalio 16-18 dienomis.

Festivalio direktorius animacinių filmų režisierius Antanas Abromaitis ir filmų vertinimo komisijos narė dr. Rasa Gečaitė pasakojo, kad šių metų festivalis žada būti labai įdomus, nes susilaukė daugelio šalių filmų kūrėjų dėmesio.

Kompiuteris ir šioje srityje daro perversmą – animacinius filmus sėkmingai kuria netgi vaikai. Vilniuje animacinius filmus kuria dviejų Vilniaus mokyklų auklėtiniai, į festivalį savo kūrinius atveš vaikai iš Suomijos ir Belgijos.

Festivalis laukia visų žiūrovų, – jis bus itin įdomus visų pirma jaunimui, nors ir vyresnio amžiaus žmonės ras daug peno savo sielai. Festivalio programoje nebus rodomi filmai, kurie propaguoja smurtą, čia neišvysite nei muštynių, nei žudynių. Festivalio rengėjai – Skandinavijos ir Baltijos šalių animatoriai – turi savo meninį skonį ir savitą meno filosofiją.

Naujųjų laikų animacija yra labai įvairi. Ji įkvėpimo semiasi iš visų gyvenimo sričių. Matome kaliausių, šešėlių gyvenimą, gausu grotesko, tragedijos, komedijos. Visa, kas sukurta tradicinio kino, sėkmingai naudojama ir animacijoje, kartais netgi kur kas efektyviau – tik pusės minutės prancūzų meistrų filmukuose emocinis krūvis žiūrovui suteikiamas toks stiprus, kokį jis gautų tik pasižiūrėjęs pilnametražį vaidybinį kino filmą!

Šiemet Lietuva drauge su kitais šešiais Šiaurės ir Baltijos šalių festivaliais rinks animacinių filmų nominantą naujai įsteigtam tarptautiniam apdovanojimui ANOBA. Pasak vienos iš šio prizo ir Šiaurės šalių festivalio tinklo steigėjos, Fredrikstad animacijos festivalio Norvegijoje direktorės Anne Lise Andreasen, naujasis apdovanojimas nuo 2006-ųjų sieks animacijos žanrą populiarinti taip pat plačiai, kaip tai jau įprasta vaidybiniams filmams.

Šiais metais net 25 konkursinėse programose bus parodyta beveik 300 animacinių filmų iš viso pasaulio, kurie suskirstyti į tris pagrindines grupes: pagrindinę konkursinę, eksperimentinę ir suaugusių, taip pat vaikams bei studentų ir vaikų sukurtų filmų. Tarp jų ir trys pilnametražiai filmai, sukurti estų ir rusų animatorių. Festivalis plečiasi ne tik dalyvių skaičiumi, filmų geografija, bet ir žiuri narių garsiais vardais. Be 27 Europos šalių animatorių kūrinių, filmai atkeliavo iš Japonijos, JAV, Kanados, Australijos, Brazilijos, Indijos, Kolumbijos, Irano, Taivano. Dauguma festivalio filmų jau yra laimėję prizų bei apdovanojimų kitose pasaulio šalyse. Programoje „Jaunimas jaunimui“ gausiai dalyvauja studentai ne tik iš įvairių pasaulio šalių, bet lietuvių iš Vilniaus statybos ir dizaino kolegijos, Vilniaus dailės akademijos. Konkursinėje vaikų programoje atrinkti filmai, sukurti vaikų iš Belgijos ir Suomijos, Vilniaus animacijos mokyklos ir Vienožinskio dailės mokyklos.

Festivalio metu taip pat vyks trys animacijai skirtos parodos. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje – „Lietuvos animacijos dabartis ir ateitis“ bei personalinė Iljos Bereznicko darbų iš muziejaus fondų paroda. Šlapelių muziejuje - Jūratės Leikaitės kūrybinė paroda, Energetikos muziejuje – interaktyvaus dizaino ir naujų animacijos technologijų paroda bei lietuvių animacijos studentų filmų peržiūra.

Jonas Kazimieras Burdulis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija