„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. lapkričio 10 d., Nr. 11 (84)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvai Turkijoje atstovavo moksleiviai

Bronius VERTELKA

“Pynės“ vadovė Rasutė Ragelienė
(antra iš dešinės) su ansamblio dalyviais

Praėjusią vasarą Turkijoje vyko dvidešimtasis pasaulinis TUFAG festivalis, kuriame dalyvavo 15 šalių meno kolektyvai. Lietuvai jame atstovavo Panevėžio „Žemynos“ vidurinės mokyklos moksleivių dainų ir šokių ansamblis „Pynė“. Į jubiliejinį renginį jaunuosius atlikėjus pakvietė festivalio organizatoriai vengrai. Tarp jų ir panevėžiečių palaikomi draugystės ryšiai.

Rėmė miesto savivaldybė

Ansamblis „Pynė“ veikia šeštus metus. Meno kolektyvą įkūrė ir jam vadovauja Rasutė Ragelienė, turinti chorvedės ir chorų dirigentės specialybes. „Pynėje“ – trys atlikėjų grupės. Pirmojoje – penktų klasių, antrojoje – šeštų ir septintų, o trečiojoje – 9-12 klasių moksleiviai. Į ansamblį vaikai priimami be konkurso. Kolektyvui priklauso apie 80 jaunųjų panevėžiečių.

Į Turkiją vyko trečios, vyriausios, grupės nariai. Važiuoti rengėsi tik tie, kurie galėjo susimokėti už tolimą kelionę, tad pusė šios grupės dalyvių nubyrėjo. R.Ragelienei teko ieškoti naujų kandidatų ir per mėnesį juos išmokyti šokti ir dainuoti. Sunkiausiu ansambliui laikotarpiu pagelbėjo miesto savivaldybė, „Pynę“ parėmusi 6 tūkst. litų.

Nevargo kelionėje

Į kelionę su vadove išsirengė aštuonios šokėjų poros ir šeši muzikantai. Autobusu keliaujant užtruko šešias paras, tačiau kelionė neprailgo. Itin paslaugūs buvo autobuso vairuotojai. Ilgiau stabtelėjus Slovakijoje, buvo proga pasigrožėti Tatrų kalnais. Kai kurie pakilo į kalnus keltu, kiti patys kopė. Grįžtant namo, kad kiek sutrumpėtų kelias, Marmuro jūra plaukė keltu.

Keliaujant pirmyn į Turkiją ir grįžtant namo, važiavo šešių šalių keliais.

Mero dovana

Europinėje Turkijos dalyje esančiame Jalovo mieste, kuris savo dydžiu prilygsta Panevėžiui, šeimininkai lietuvius sutiko labai svetingai. Turkijos keliais su koncertais buvo numatyta nuvažiuoti 400 kilometrų, bet lietuviai sukorė visą tūkstantį. Koncertavo įvairiuose miestuose – ir tokio dydžio kaip Klaipėda, ir kaip Ramygala. Per devynias dienas surengė 16 pasirodymų. Koncertus pradėdavo vėlai, devintą valandą vakaro, kada imdavo temti ir atvėsdavo oras.

Turkams patiko lietuviški šokiai ir dainos. Ypač jie žavėjosi lietuvių apranga. Merginos avėjo vyžomis, buvo susipynusios kasas, ant galvų užsidėjusios karūnas. Vaikinai irgi avėjo vyžas, vilkėjo rudos spalvos švarkelius. Koncertuojantys lietuvaičiai visur būdavo sutinkami palankiai. Iš Turkijos jie parsivežė net 16 įvairių apdovanojimų. O Jalovo meras leido naudotis terminiais baseinais, ir lietuviai galėjo tris vakarus juose pliuškentis.

Vaišino didžkukuliais

Po koncertų vykdavo kiekvieno festivalyje dalyvaujančio kolektyvo prisistatymai. Reikėjo papasakoti apie savo šalies valgius ir gėrimus, pamokyti savo tautos šokių. Mūsiškiai visus nustebino pačių gamintais didžkukuliais. Lietuviškas nacionalinis valgis turkams ypač patiko.

Su kitų šalių meno kolektyvų nariais panevėžiečiai bendravo angliškai. Šią kalbą jie moka gana gerai ir už tai yra dėkingi savo anglų kalbos mokytojai Irenai Skiauterytei.

Susipažino su egzotiška šalimi

„Pynės“ nariai turėjo du savo koordinatorius, kurių kitų šalių grupės netgi pavydėjo. Koordinatoriai niekur nesiskyrė su lietuviais. Jų dėka ansamblio nariai gerai susipažino su Turkijos gyvenimu.

Lietuviai lankėsi Jalovo turguje. Jei norėtum jį visą apeiti, užtruktų daug laiko. Turguje gausu prekių. Vien įvairiausiais prieskoniais nukrauta tiek prekystalių, kiek jų yra visoje Panevėžio turgavietėje. Turkijos turguje galima derėtis. Jeigu prekeivis mato, kad nieko neperki ir ketini nueiti, kainą už savo prekę gali numušti perpus.

Turkai – gana draugiški žmonės. Gatvėse nematyti girtų ar apsvaigusių nuo narkotikų, galbūt ir todėl, kad Jalovas – kurortinis miestas, o jame viskas turi atrodyti patraukliai. Lankantis Turkijoje, šalyje buvo ramu. Tačiau grįžę namo lietuviai po kurio laiko sužinojo, jog buvo susprogdintas užtaisas vietovėje už 25 kilometrų nuo Jalovo.

Tikisi nuvykti į Graikiją ir Ispaniją

Būdami Turkijoje, „Pynės“ nariai užmezgė ryšius su kitų šalių kolektyvais. Kiekvienas kvietė atvykti į savo kraštą. Panevėžiečiai pasirinko Graikiją ir Ispaniją, kur kitą vasarą ir žada nukakti. Užsimezgus tiesioginiams ryšiams, nebereikės ieškoti tarpininkų. Šį kartą jais buvo vengrai, ir už tą paslaugą jiems teko atsilyginti. Išsirengus į Graikiją ir Ispaniją, teks sumokėti tik už kelionę.

„Pynės“ vadovė R.Ragelienė su kolektyvo nariais turės parengti naują programą. Jai šiemet padaugėjo ir kitų rūpesčių. Sulaukusi 43 metų, R.Ragelienė vėl tapo studente – Panevėžio kolegijoje pradėjo studijuoti socialinę pedagogiką.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija