„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. sausio 19 d., Nr. 1 (86)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Taika – didžiausia vertybė“

Kauno J.Naujalio muzikos
gimnazijos ansamblis,
atlikęs giesmių programą

1986 metais Austrijos skautai parsivežė iš Betliejaus, Jėzaus Gimimo bažnyčios, taikos ugnį, kurią išplatino savo šalyje. Kitais metais taikos liepsnelė iškeliavo jau į Vokietiją, Čekiją, Slovakiją. Kiekvienais metais Betliejaus taikos šviesos geografija plėtėsi, estafetės būdu keliavo beveik per visą Europą. Lietuvos harcerai ir skautai šiame renginyje dalyvauja jau vienuoliktą kartą. Skautybės šimtmečio pasaulyje išvakarėse Betliejaus akciją vieningai vykdė visos Lietuvoje veikiančios skautų organizacijos. Tai labai svarbus žingsnis bendradarbiaujant ir įgyvendinant tikrą skautišką brolystę. Bendra akcija reikalauja išmokti dirbti kartu, išklausyti kitų nuomones bei įgyvendinti bendrus tikslus.

Betliejaus ugnis – labai paprastas, bet tikras ženklas. Ugnis, žvakė dega ne sau, ji šviečia kitiems, pati sudegdama. Kaip Kristus – pasiaukojo dėl mūsų. Ji kviečia prisiminti Kalėdų priežastį. Kristus sakė: „Aš – pasaulio šviesa. Kas seka manimi, nevaikščios tamsybėse, bet turės gyvenimo šviesą“ (Jn 8, 12).

Su metų šūkiu „Taika – didžiausia vertybė“ vėl perėmėme Betliejaus taikos liepsnelę iš savo kaimynų lenkų, ir jos kelias, padedant skautams ir skautėms, taip pat visiems geros valios žmonėms, buvo tiesiamas į šeimas, bažnyčių bendruomenes, draugijas, mokyklas ir darželius, į visuomenines organizacijas, ligonines, senelių prieglaudas, kalėjimus, pas tuos žmones, kurie liūdi ir kuriems trūksta šviesos.

2006 m. gruodžio 19 d. ir Aukštosios Panemunės Švč. Mergelės Marijos Vardo parapijos mokyklų – Šv. Mato vidurinės ir „Šilo“ pradinės – kandidatai į skautus dalyvavo Pal. J.Matulaičio parapijos iškilmingame Betliejaus ugnelės atnašavime per šv. Mišias, o po jų perėmė taikos ugnelę iš Kauno krašto skautų ir parsivežė į savo parapiją. Gruodžio 20-osios rytą buvo atnašaujamos šv. Mišios, kuriose atvežta ugnelė buvo dalijama kitoms parapijos mokykloms bei organizacijoms. Po pamokų mokiniai nešiojo ugnelę po įstaigas: K.Griniaus, Raudonojo Kryžiaus, Onkologijos ligonines, senelių namus, vaikų globos namus, vaikų darželius.

Tačiau didžiausią įspūdį paliko akcija-renginys Kauno tardymo izoliatoriuje. Naujai pašventintoje koplyčioje susirinko nuteistieji, kurie nuteisti po 10-18 metų kalėti, o jų pasauliui ši vertybė – ramybė ir taikos šviesa – yra itin reikalinga. Taip norisi tikėti, kad mūsų atnešta ugnis ir parodyta programa padės jiems sušilti. Kaip atneštas iš miško kankorėžis sušyla ir prasiskleidžia nuo šilumos, taip ir žmogus turėtų sušilti, o jo tikėjimas Jėzumi Kristumi – prasiskleisti. O tikintis žmogus niekada nenuskriaus kito žmogaus, nes Kristus moko mylėti kiekvieną žmogų.

Prie mūsų akcijos prisidėjo ir Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos ansamblis, kuris parodė adventinių ir kalėdinių giesmių programą. Šv. Mato vidurinės mokyklos dvyliktokė Rūta dovanojo savo kūrybos eilėraščius. Renginio pabaigoje nuteistiesiems ir izoliatoriaus karininkams buvo išdalytos vaikų iškarpytos ir papuoštos įvairiomis mintimis ugnies spalvos popierinės liepsnelės.

Ačiū tariame savo parapijos klebonui kan. Deimantui Brogiui, mokyklos kapelionui kun. Rimantui Simanavičiui, tikybos mokytojai Kristinai Česnavičiūtei už didelę pagalbą ir paramą organizuojant šią akciją.

Šie žodžiai yra šių metų akcijos mintys

Taika bus bevertė ir beveidė, jei mes jai nesuteiksime prasmės. Taika klesti tik ten, kur ji siejama su teisingumu ir žmogaus orumu. Jei siekiame gyventi taikoje, atraskime vertybes, kurios yra labai svarbios mūsų aplinkoje ir bendravimą daro nuoširdesnį ir gilesnį. Ar mes žengiame pirmą žingsnį, pasitikdami savo artimą? Ar pirmieji ištariame atsiprašymo ir susitaikymo žodžius?

Kaip iš tiesų mes suprantam taiką?

Betliejaus taikos ugnis nėra joks pranašiškas ženklas. Ji yra simbolis, primenantis mūsų pareigą saugoti taiką.

Betliejaus taikos ugnis yra vilties ženklas. Per keliolika metų iš mažos liepsnelės pavirtęs ugnies jūra, jis šviečia, skelbdamas Gerąją Naujieną milijonams žmonių.

Visa tai galima buvo pasiekti tik šiuolaikinių technologijų dėka. Lėktuvu iš Izraelio, Kristaus gimimo vietos, pargabenta ugnelė toliau keliauja greitaisiais traukiniais, autobusais, o kartais netgi rogėmis, į kitas pasaulio šalis. Žiniasklaida labai operatyviai pateikia informaciją apie liepsnelės kelionę ir visus su ja susijusius renginius.

Žmonės eina pasitikti taikos ir ramybės, užsidegdami Betliejaus taikos žvakę.

Dalia BAJORŪNIENĖ,
skautų būrelio vadovė, tikybos mokytoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija