„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. sausio 19 d., Nr. 1 (86)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos studentės nuotykiai Amerikoje

Vilis NORMANAS

Į JAV vasarą išvyksta daug Lietuvos studentų, kurie nori ne tik užsidirbti, bet ir pamatyti svajonių šalį bei patirti daug naujų įspūdžių, susirasti draugų, taip pat čia jie gali pamatyti garsiausius pasaulyje žmones.

Vytauto Didžiojo universiteto studentė Justina Jankauskaitė – ne išimtis. Ji kartu su savo drauge Ieva Ūdraite praėjusią vasarą nusprendė praleisti JAV. Iš pradžių atrodžiusi nereali, vėliau ši svajonė tapo įgyvendinama. „Negalėjau patikėti, kad galiu pamatyti Ameriką, – sakė mergina, – todėl, vos tik pasitaikiusius progai, nedvejodama nusprendžiau vykti. Gal daugiau tokia proga nepasitaikys“.

Birželio 13-ąją iš Lietuvos išvykusios studentės pirmiausia turėjo nuvažiuoti į Rygą, iš kurios nuskrido į Niujorką, o vėliau 20 valandų keliavo autobusu iki Ešvilio Šiaurės Karolinoje, Hailando miestelio, įsikūrusio Rain mountains. „Kelionė buvo labai varginanti ir ilga. Dar niekada nebuvau tiek keliavusi, perskaičiau visas pasiimtas knygas dar nenusileidus Amerikoje. Dabar, kai pagalvoju apie praėjusią vasarą, baisiausia prisiminti pačią kelionę“, – šypsodamasi pasakojo studentė.

Dirbo padavėja

Kaip ir daugelis Lietuvos studentų, būsima istorikė Justina svajojo pamatyti Ameriką dar besimokydama vidurinėje, tačiau, atėjus laikui išvykti, atsirado ir baimių, ir dvejonių: „Išvažiuoti buvo labai sunku. Palikti visus artimuosius ir draugus. Jau net galvojau, gal nereikėjo niekur važiuoti, bet bilietai buvo nupirkti, paimta paskola – nebuvo kur trauktis“, – prisipažįsta studentė.

Lietuvoje padavėja dirbusi mergina ir Amerikoje nusprendė dirbti šį darbą: „Dirbau padavėja „Wildcat cliffs country club“. Tai atskira, privati valda, klubas turi apie 200 narių ir dar ateina jų šeimos bei giminaičiai. Pagrindinis jų užsiėmimas – žaisti golfą, bet dar yra ir fitneso centras, teniso kortai“, – savo įspūdžiais dalijosi mergina. Deja, arbatpinigių Amerikoje niekas nepalikinėjo, nes jie buvo įskaičiuoti į bendrą kainą. Tačiau apie ten sutiktus žmones studentė atsiliepia šiltai. „Klubo nariai labai draugiški, geri žmonės, domėjosi, iš kur mes atvykusios, ir atleido už netaisyklingą anglų kalbą“, – šypteli buvusi padavėja.

Sužavėjo Amerikos gamta ir tautų įvairovė

Pusantro mėnesio „Paoletti“ restorane dirbusi mergina prisipažįsta, kad Amerikoje ją tiesiog sužavėjo gamta. „Ten yra labai daug gražių vietų: krioklių, skardžių, kalnų upių. Gamta tikrai padarė įspūdį“, – pasakojo mergina.

Paklausta, su kokių tautybių žmonėmis teko dirbti, studentė pradeda vieną po kito vardyti skirtingų tautybių žmones. „Su mumis buvo atvykę lenkai, bulgarai, baltarusiai, ukrainiečiai. Nemažai jų ten gyvena ir kuria šeimas. Keista vienu metu bendrauti su tiek skirtingų tautybių žmonių, bet pamažu apsipratome ir, tik grįžus į Lietuvą, atrodė labai keista, kad čia visi lietuviai. Ir, aišku, labai pasiilgstu tos gamtos, kurią mačiau Amerikoje“.

Fantastiškas Niujorkas, kuriame norisi pasilikti

Prieš išvykdamos iš svajonių šalies, merginos dar nusprendė keturias dienas praleisti Niujorke. „Niujorkas tikrai fantastiškas. Aplankėm „Empire biulding“, aukščiausią pastatą pasaulyje, Laisvės statulą, vaško figūrų muziejų, nuėjome į miuziklą, kuris taip pat labai patiko ir svarbiausia – aplankėme Manheteną. Jau net galvojome, gal pasilikti, nes ten taip viskas gražu. Miesto gyvenimas tiesiog verda. Visi žmonės labai laisvi ir mandagūs“, – beria žodžius Justina.

Iš to, kas nepatiko Amerikoje, mergina pamini tik kelias smulkmenas. „Kai kurie amerikiečiai perdėtai jautrūs, į kiekvieną smulkmeną reaguoja kaip į pasaulio pabaigą. O šiaip žmonės visur gyvena vienodai, todėl ramiai grįžome į Lietuvą ir dabar tęsiame mokslus, kurie JAV labai brangūs. Nors ten universitetai tikrai labai gražūs, net pavydas ima į juos žiūrint, bet ir Lietuvoje nėra blogai, be to, mes čia beveik nemokame už mokslą, ir amerikiečiai nenori tuo patikėti. Jie sako: jei mums nereikėtų mokėti, tai mes mokytumėmės ir mokytumėmės“, – juokiasi pašnekovė.

Sutiko P.Didi ir Neli Furtado

Tačiau patys stipriausi įspūdžiai, parsivežti iš už Atlanto, susiję su dviejų pasaulinio garso žvaigždžių sutikimu. „Sėdėjome su drauge vienoje užkandinėje ir privažiavo prabangus automobilis, iš kurio išlipo reperis P.Diddy. Visi žmonės baisiausiai susijaudino, vos nuo kėdžių nenuvirto, – pasakoja mergina, – mums irgi buvo įdomu pažiūrėt į tokią žvaigždę. Jis ten filmavo savo videoklipą ir repavo“.

Jau kitą dieną merginų laukė dar didesnė staigmena – Neli Furtado. „Visai nesitikėjom sutikti šią dainininkę, bet vaikščiojome vienoje parduotuvėj, ir žiūrim, kad žmonės aplink sujudo, o man draugė rodo: žiūrėk, kas ten eina, – džiaugiasi studentė. – Smagu buvo pamatyti tokius žmones, nes labai mažai kas juos yra matę iš arti“.

Kokios pasirodė tos žvaigždės? „Paprastos, gal tik P.Didi šiek tiek „pasikėlęs“, aplink jį visur apsaugininkai, o N.Furtado labai paprasta, simpatiška moteris, tikrai neatrodė pasipūtusi“, – sakė Justina.

Tikisi sugrįžti

Į Lietuvą J.Jankauskaitė grįžo rugsėjo 28 dieną ir iš karto puolė mokytis, nes visi kiti studentai jau visą mėnesį ėjo į paskaitas. „Iš pradžių galvojau, kad tikrai nepasivysiu savo bendramokslių, bet dabar viskas gerai“, – sakė mergina. Ji nesigaili, kad teko paaukoti vieną mokslo metų mėnesį dėl išsvajotos Amerikos. O galvoje jau sukasi planai, kaip kitą vasarą dar kartą nuvykti į tą šalį.

„Dabar galvoju, ar kitais metais važiuoti, dar nežinau, kaip bus, bet tikriausiai vėl ryšiuosi“. Tai kas gi ten taip patiko, dar kartą paklausiau. „Ten yra daug gražių dalykų, daugiau galimybių užsidirbti, puikūs žmonės ir apskritai kitoks gyvenimas“, – atsidūsta mergina. Bet argi nesakei, kad žmonės visur gyvena vienodai? „Tai gyvena vienodai, bet nevienodomis sąlygomis, – nepasiduoda mergina, – ten net paprastas žmogus turi visus būtiniausius daiktus, o čia labai sunku pragyventi“, – šiek tiek nuliūsta Justina.

Tai tik dėl pinigų, nepasiduodu. „Ne, tiesiog noriu vėl pajusti tą kitokį gyvenimą, kuriame mažiau juodos spalvos. Amerika – tikra svajonių šalis“, – sentimentų neslepia būsima istorikė. O aš nenoriu patikėti, kad čia neįsipynę kokie nors „kitokie“ jausmai. Gal ten liko koks nors svarbus žmogus, provokuoju. „Gal ir liko, bet čia ne tavo reikalas“, – ironiškai atsikirtusi nusišypso.

Justinai galima palinkėti būtinai dar kartą nuvykti į Ameriką, ir čia taip norisi prisiminti Gyčio Paškevičiaus dainos žodžius: „Amerika – tai, ką savyje turime visi“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija