„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. vasario 9 d., Nr. 2 (87)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kur išsipildo dauguma svajonių

Bronius VERTELKA

Kun. A.Lipniūno kultūros centro
direktorė Roberta Daubaraitė
(antra iš dešinės) ir savanorių
koordinatorė Elona Stasiūnaitė
(pasirėmusi į gitarą)
su jaunaisiais panevėžiečiais

Panevėžio vyskupijos kun. A.Lipniūno kultūros centrui atiteko Aukštaitijos sostinės Metų jaunimo organizacijos vardas. Tai, ką sugebėjo padaryti jo darbuotojos – direktorė Roberta Daubaraitė ir savanorių koordinatorė Elona Stasiūnaitė – verta pagyrimo. Nors centro veiklos baras – ne vien Panevėžio miestas, bet ir visa vyskupija – nuo Zarasų iki Anykščių bei Joniškėlio.


Šeimos išlikimas – tai maldos smagračio sukimasis

Kun. Vytenis VAŠKELIS

Prasidėjęs rengimasis artėjančiam Švč. M.Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų Jubiliejui (be kitų dalykų, jo programoje numatyta ypatingą dėmesį skirti šeimų ugdymui) yra gera proga bent tam tikru aspektu prabilti apie mūsų visuomenės šeimas, kurios dažnai balansuoja tarsi ant peilio ašmenų – vienos šeimos (iškilus didžiulėms tarpusavio problemoms) vis dėlto stengiasi rasti būdų ir priemonių susitaikyti bei viską pradėti iš naujo, o kitos visiškai nusivilia ir, deja, krenta į gilią skyrybų duobę, patirdamos visišką šeimos sudužimą.


Santuokos krizių periodai

Džiuljeta Kulvietienė

Psichologė-psichoterapeutė
Viktorija Grigaliūnienė
Ričardo Šaknio nuotrauka

Kauno Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios konferencijų salėje psichologė-psichoterapeutė Viktorija Grigaliūnienė skaitė paskaitą „Šeimos kriziniai periodai“.

Pradžių pradžia rojuje

„Dievas sukūrė žmogų – vyrą – ir paskyrė jam valdyti visus žemės gyvius. Dievas sukūrė žmogui žmoną – moterį, kad ji jam padėtų. Tikriausiai jau tada moters nepatenkino jai skirta vieta. Tikriausiai jau tada vyras negalėjo atsispirti moteriai. Kai moteris pamatė, kad medžio vaisiai tinkami maistui, patrauklūs akims ir vieną suvalgius galima įgyti išminties, ji paėmė vaisių, pati valgė ir davė savo vyrui. Ir jis valgė.


Atlaidumas ir teisingumo paieškos

Skaudi netektis užgriuvo Augučių šeimą nuo Utenos krašto: autoavarijoje žuvo šeimos maitintojas Kęstutis. Tėvai neteko sūnaus, žmona ir keli mažamečiai vaikai – mylimo vyro ir tėvo, o mokykla – pavyzdingo pedagogo. Jį einantį netyčia užkliudė ir parbloškė lengvasis automobilis.

Sunkus gedulas apgaubė Augučius. Netekties gėla spaudė žmonos širdį. Prie jos glaudėsi vaikučiai, nesuvokdami, kodėl jų mamytės skruostais rieda ašaros ir kodėl ji taip krūpčioja.


Ką slepia mokyklos langų užuolaidos

Vis dažniau visuomenę pasiekia drastiški atsitikimai mokyklose. Toli gražu visuomenė ne viską žino apie tai, kas vyksta mokyklose. Kai kas kruopščiai slepiama už mokyklos langų užuolaidų. Tad kas slepiama ir kodėl? Pirmiausia to slėpimosi priežastis yra „mokyklinis krepšelis“. Reikia paaiškinti, kas yra tas „krepšelis“. Tai mokyklinės reformos, atėjusios iš užsienio, padarinys. Kiekvienam mokiniui skiriama pinigų suma. Kuo daugiau mokinių, tuo turtingesnė mokykla. Jeigu mokykla neturi gero vardo, tėvai veda vaikus į kitą mokyklą. Tad mokykla, norėdama išlaikyti gerą vardą, slepia mokinių nusikaltimus.


Mokykime gerumo nuo mažų dienų

Neseniai vienas kunigas per pamokslą teisingai klausė, kodėl mes tokie abejingi kito vargui, nelaimei, ligai. Gyvena kaimynystėje vieniša, ligota senutė, ir kad bent koks kaimynas užsuktų, pasiteirautų, ar nereikia vaistų, maisto parnešti. Kitas atvejis – gyvena toks nelaimingas žmogelis, mėgstantis išgerti. Kad ir koks jis būtų, bet tai žmogus. Taip pat niekas neužeina ir pas šį nelaimėlį. Dienų dienas jis nevalgęs, pats eina, kad tik gautų kur išgerti. Juk tie žmonės gyvena ne kokiuose miškuose, vienkiemiuose, o tarp žmonių. Ar mes kada paklausėme daugiavaikės mamos, ar ji turi ko duoti vaikams valgyti, aprengti, kuo juos apauti? Ne, mes rūpinamės tik savimi. Ir neduok, Dieve, kad mūsų vienturtėliui ko pristigtų.


Knygų puslapiuose – skaudžios jaunuolių išpažintys

Marytė Gustainienė

Kauno „Aušros“ gimnazijos
lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Šių dienų pasaulyje daug nuobodulio, nes jaunimas dažnai skundžiasi, kad neturi ko veikti, kad viskas nusibodo. Nyki, bedvasė aplinka stingdo gėrio ir grožio mintį, neleidžia visapusiškai atsiskleisti asmenybei. Žmogus tokioje aplinkoje praranda natūralų ryšį su dvasinių orientyrų ištakomis. Šiuolaikinio žmogaus pasaulyje daug nežinios, sumaišties. Taip atsitiko dėl to, kad pakito žmogaus požiūris į dvasios vertybes, į save ir kitus, aplinką, daiktus. Žmogus tapo kitoks.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija