„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. gegužės 11 d., Nr. 5 (90)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunųjų fotografų atradimai

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Gražiais mokinių darbais
džiaugėsi Užupio vidurinės
mokyklos direktorė Regina Razmienė

Neseniai Ukmergės Užupio vidurinės mokyklos mokytoja Nijolė Paškauskienė pakvietė jaunuosius fotografus dalyvauti konkurse „Atradimai“. Pedagogė sakė, kad konkurso tikslas buvo paskatinti moksleivius atrasti savo gyvenamoje aplinkoje kultūros paveldą, atrasti žmones, mylinčius gimtąjį kraštą – Ukmergę. Netrukus buvo apdovanoti visi konkurse dalyvavę moksleiviai. Parodos atidarymo metu literatūrinę kompoziją skaitė skaitovai, sukosi tautinių šokių kolektyvo šokėjai.

Parodos pristatymas

Užupio vidurinėje mokykloje eksponuota paroda vos tilpo dviejuose stenduose. Savo nuotraukas eksponavo šios mokyklos jaunųjų fotografų būrelio nariai, Jono Basanavičiaus, „Šilo“, Technologijų ir verslo, Želvos, Siesikų, Dainavos mokyklų auklėtiniai.

Istorijos vyr. mokytoja Birutė Kuorienė papasakojo apie dvarų kultūrą. Ji minėjo, kad per karus ir sovietmečio laikotarpiu buvo suniokoti dvarai, jų aplinka. Pedagogė pabrėžė, kad dabar atgimsta dvarai, jie prikeliami naujam gyvenimui. Tačiau tam reikalingos didžiulės investicijos. Ji paragino jaunąją kartą puoselėti tai, ką turime. „Šiuos jaunųjų fotografų darbus, kurie prisilietę prie mūsų istorijos, daug kas pamatys. Linkiu entuziazmo, tolimesnių didelių darbų“, – sakė B.Kuorienė.

Gražiais mokinių darbais džiaugėsi ir šios mokyklos direktorė Regina Razmienė.

Profesionalų žvilgsniai

Renginyje dalyvavo almanacho „Eskizai“ redaktorius Vytautas Česnaitis. Jis pabrėžė, kad šią parodą galima būtų eksponuoti Vasario 16-osios šventės metu prie paminklo. „Čia visa mūsų istorija: bažnyčios, geležinkelis, XVI amžiaus koplyčios, kapai. Labai daug įvykių užfiksuota. Meniškiausias nuotraukas dėsim į „Eskizus“, – sakė V.Česnaitis.

Fotomenininkas Albinas Kuliešis džiaugėsi darbų gausa ir palinkėjo jaunimui, kad jie dar geriau pažintų savo tėviškę, Lietuvą, kad iš jos neišvyktų, ją mylėtų. Ukmergės miesto bendruomenės pirmininkas Julius Kazėnas ragino mokinius fotografuoti ir nuotraukas siųsti į miesto bendruomenės elektroninį tinklalapį.

Apdovanoti visi dalyviai

Fotografijų konkursas rengiamas tik antrus metus, tačiau jų meninis lygis ženkliai pakilo. „Nuotraukų kokybė ir kiekybė pagerėjo. Šviesūs dalyvių veidai“, – džiaugėsi energinga konkurso organizatorė N.Paškauskienė.

Visi fotografijų konkurso, skirto Tarptautinei paminklų apsaugos dienai paminėti, autoriai buvo apdovanoti. Pagrindinis prizas įteiktas Užupio vidurinės mokyklos aštuntokei Ernestai Pleskutei, antroji vieta skirta dešimtokei Audrai Padlipskaitei iš Želvos vidurinės mokyklos, trečioji – šeštokei Sigitai Balandytei iš Užupio vidurinės mokyklos ir dvyliktokei „Šilo“ vidurinės mokyklos auklėtinei Austei Bagdonaitei.

Ukmergė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija