„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. birželio 8 d., Nr. 6 (91)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Mokosi dailės abėcėlės

Bronius VERTELKA

Dailininkų sąjungos narys
Romualdas Pučekas
su moksleiviais, lankančiais
dailės mokyklėlę,
prie Sartų ežero

Tikėtina, jog dar šį rudenį Dusetos turės savo meno mokyklą. Iš pradžių ji bus kaip muzikos mokyklos filialas ir veiks dabar K.Būgos gimnazijai priklausančiuose šaulių namuose.

Dabartinė dailės mokyklėlė, kuri įkurta prieš gerą pusmetį, šiuo metu naudojasi gimnazijos patalpomis. Tai, kuo gali didžiuotis Dusetos, - didžiausias miestelio bendruomenės nuopelnas. Tai ji pageidavo, kad nors tokia mokyklėlė veiktų.


Padėka mamai ir Marijai

Koncertuoja lopšelio-darželio
„Vaikystė“ auklėtiniai

Kiekvieną pavasarį, kada saulės spinduliai sušildo žemę ir ji pasipuošia žiedais, mūsų širdys, kupinos meilės ir dėkingumo, palinksta Mamos link... Tai pirmas gegužės sekmadienis – Motinos diena, o visas gegužės mėnuo skirtas bendrystei su Marija, kuri yra mūsų visų dangiškoji Motina.

Balandžio 27 dieną Rokų Šv. Antano parapijos koplyčioje atverstas festivalio „Dėkoju mamai ir Marijai“ pirmasis puslapis, kurį savo buvimu paženklino 82 vaikučiai kartu su pedagogais ir tėveliais iš 13 Kauno miesto ir Kauno rajono ikimokyklinių įstaigų. Tai renginys iš projekto „Dangiškoji Motina“, skirto artėjančiam Dievo Motinos Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejui.


Projektas baigtas. O kas toliau?

Projekto „Darni šeima –svarbiausia pilietiškumo mokykla“ apibendrinimas

Angelė RAUDIENĖ

Telšių vyskupijos licėjaus auklėtiniai,
parodę literatūrinę meninę kompoziciją

Projekto „Darni šeima – svarbiausia pilietiškumo mokykla“ išeities taškas buvo Jono Borutos, Telšių vyskupo Jono Borutos tėvo, laiškai, rašyti iš tremties žmonai Zinaidai ir trims sūnums, likusiems Lietuvoje. Pagal prieš porą metų išleistą knygą „Laiškai iš Šiaurės“ mokytoja metodininkė Elena Šidlauskienė kartu su Telšių vyskupijos licėjaus auklėtiniais parengė literatūrinę meninę kompoziciją. Šiuose laiškuose atsiskleidžia esminės šeimos vertybės – meilė, ištikimybė, atsakomybė, pagarba, švelnus rūpestis ir pasitikėjimas vienas kitu. Knygos tiražas labai mažas, o mes savo projektu siekėme, kad šitą tikrą himną meilei išgirstų ir jauni žmonės. Meilės tema – visuomet aktuali ir nujautėme, kad ji bus įdomi ir moksleiviams, ir suaugusiesiems.


Piligrimystėje ir akademinės dvasingumo paieškos

Inesė RATNIKAITĖ

Universitetai, kaip ir kitos mokymo įstaigos, yra atsakingi už studentams perduodamą žinių bagažą, formuojamus gebėjimus ir kompetenciją. Taip jauni žmonės ruošiami gyvenimui. Tačiau gyvenimiškos situacijos paradoksaliai šaiposi iš pačių vertingiausių žinių. Tiek skausmo, tiek džiaugsmo akimirkomis reikia kažko daugiau, kažko, ką sunku nusakyti žodžiais, kas siejasi su vis populiarėjančiu, į mokslą besiveržiančiu terminu „dvasingumas“. Tik ar įmanoma visa tai perteikti ketursienėse auditorijose?


Ką žino mokiniai apie vienuolius ir vienuolynus

Regina STUMBRIENĖ

Bendra olimpiados dalyvių,
organizatorių ir svečių nuotrauka

Balandžio 20 dieną Panevėžio Kazimiero Paltaroko vidurinėje mokykloje įvyko trečioji Lietuvos katalikiškų mokyklų istorijos olimpiada „Vienuoliai ir vienuolynai“. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Kristaus Karaliaus Katedroje. Jas aukojo vyskupas emeritas Juozas Preikšas. Dalyvavo 9-11 klasių jaunieji istorikai iš Alytaus šv. Benedikto gimnazijos, Kauno „Ąžuolo“, Kauno šv. Mato, Marijampolės marijonų, Panevėžio Kazimiero Paltaroko vidurinių nei Panevėžio M.Rimkevičaitės technologinės mokyklos. Kretingos pranciškonų gimnazijos komanda atsiuntė projektinį darbą (dalyvauti negalėjo).


Atsvara balaganų verslui

Algimantas ZOLUBAS

Prizininkai ir mokytojai

Visuomenė pagrįstai priekaištauja įvairių viešų renginių kurpėjams bei organizatoriams, nes tie renginiai ne tik neugdo gero skonio, patriotizmo, pilietiškumo, dorovės, bet dažnai daro žalą žiūrovams bei klausytojams. Ir tai vyksta ne tik komercinių, bet ir nacionalinės televizijos laidose. Žiūrovų ir klausytojų priekaištus organizatoriai ignoruoja, nes jų tikslas – pelningas verslas. Žiūrovas ir klausytojas, neturėdami kito pasirinkimo, tampa įkaitais, save skurdinančiais, sau žalingo verslo dalyviais. Vien protestais ar pramogų verslo ignoravimu padėtį keisti nelengva, tačiau atsvarą tokiam verslui įmanoma rasti.


Švelnumas

Vetusta PRIŠMANTIENĖ

Ir kaip tik neįvardijamas šis žmogaus bruožas! Švelnumas įgimtas, teikiantis kitiems palaimą, nusiraminimą, švelnumas liūdnas, nostalgiškas, ilgesingas, užjaučiantis ir t.t. Tačiau švelnumas gali būti ir netikras, apsimestinis, suvaidintas, siekiant kokių nors tikslų. Tokių niuansų gana dažnai pasitaiko jaunų šeimų gyvenime, artimų partnerių santykiuose. Nors tuokdamiesi viliamės, jog patirsime tikrą artimo žmogaus švelnumą, kuris lydės mus visą gyvenimą, tačiau dažnai pasirodo, jog realybė visai kitokia. Kodėl?

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija