„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. liepos 13 d., Nr. 7 (92)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Lietuvos jaunimo dienos Klaipėdoje

Artūras ŠULCAS

Lietuvos jaunimo dienose
plevėsavo ir Lietuvos trispalvė

Birželio 30 - liepos 1 dienomis Klaipėdoje vyko ketvirtosios Lietuvos jaunimo dienos „Drąsos! Tai aš“. Pirmosios Lietuvos jaunimo dienos vyko 1997 metais. Tai buvo piligriminė kelionė iš Vilniaus Aušros Vartų į Trakus. Antrosios Lietuvos jaunimo dienos vyko Vilniuje 2000 metais, o trečiosios – Šiauliuose 2004 metais. Šiemetinis krikščioniškojo jaunimo susitikimas subūrė per šešis tūkstančius jaunuolių iš visos Lietuvos, taip pat iš Latvijos, Slovakijos, Prancūzijos, Vokietijos, JAV bei Lenkijos.


Turiningai ilsėjosi skautai

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Vaikai stovykloje
rodė savo programėles

Birželio pabaigoje Ukmergės rajono skautai ilsėjosi nuostabiame Veprių gamtos prieglobstyje. Stovyklos viršininkė Ramutė Sakalauskienė sakė, kad skautų stovyklos populiarumas auga, norą joje ilsėtis pareiškia vis daugiau vaikų. Šiais metais čia susirinko per pusantro šimto vaikų. Stovyklautojus finansavo „USBF“ (Baltijos – Amerikos fondas ) bei Švietimo ir mokslo ministerija. Stovyklos uždarymo dieną į Veprius atvyko Lietuvos ambasadorius Didžioje Britanijoje Vygaudas Ušackas, Ukmergės dekanas kun. Gintautas Kabašinskas, rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Varžgalys, pavaduotoja Klavdija Stepanova, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė, Tarybos narys Valdas Petronis, mokyklų direktoriai, tėveliai.


Stovyklautojai užplūdo Zyplius

Gintarė MARTINAITIENĖ

Entuziastingai nusiteikę
stovyklautojai
ne tik klauso šv. Mišių,
skaito Šventojo Rašto
skaitinius ir gieda, bet
ir sportuoja, piešia, vaidina

Zyplių dvare įsikūrė Šventos šeimos seserų vienuolijos katalikiška stovykla. Stovykloje dalyvaujantys 25 vaikai džiaugiasi prasmingai leidžiamu laiku bei ramia Zyplių aplinka. Katalikiškas stovyklas Šventos šeimos seserų vienuolija organizuoja kasmet. Šiais metais organizatoriai nutarė apsigyventi Zypliuose. Pasak organizatorių, juos sužavėjo rami Zyplių aplinka bei aristokratiškas ir daugelio pamėgtas dvaras.

Sesuo Klara pasakojo, kad tokio pobūdžio stovyklos organizuojamos norint užbaigti metų darbus. Visus metus seserys dirba su šeimomis ir jose augančiais vaikais, o vasarą planuoja kitokio pobūdžio veiklą. Šių metų stovyklos tema „Dieve, ieškau Tavojo veido“.


Parko taką papuoš moksleivių piešti stendai

Rūta Averkienė

Dzūkijos nacionaliniame parke
Varėnos rajone gražiai piešiantys
moksleiviai dalyvavo rengiant taką
„Girinuko kelionė į mišką“ ir nupiešė
šešiolika piešinių stendams

Jau šią vasarą Dzūkijos nacionalinio parko lankytojai, apsilankę Marcinkonyse, galės pasigrožėti atnaujintu gamtiniu-pažintiniu taku „Girinuko kelionė į mišką“. Birželio 10-12 dienomis dvylika gražiai piešiančių Varėnos rajono mokyklų moksleivių dalyvavo gamtosauginiame projekte „Gamtinio-pažintinio tako „Girinuko kelionė į mišką“ įrengimas“ ir nupiešė šešiolika piešinių stendams, kurie po kelių savaičių bus įrengti daugiausia vaikams skirtame gamtiniame take. Jie įdomūs dar ir tuo, kad idealiai pritaikyti prie vietovės: šalia pelkutės – stendas apie pelkę, prie genio buveinės – genio „portretas“. Visi piešiniai, beje, su tekstais.


Jaunųjų šaulių stovykloje – pakantumo pamokos

Bronius VERTELKA

Auga puiki šaulių pamaina
Autoriaus nuotraukos

Vasara – ne tik atostogų ar svajonių išsipildymo, bet ir dvasinio bei fizinio grūdinimosi metas. Tuo galėjau įsitikinti užsukęs į Panevėžio apskrities 5-osios šaulių rinktinės mobiliąją jaunųjų šaulių vasaros stovyklą „Nociagala“, įsikūrusią krašto savanorių taktinio mokymo lauke. Tokį pavadinimą ji gavo nuo kaimo vardo. Ši stovykla čia veikė pirmą kartą ir joje tuo metu turiningai leido laiką šimtas nuo 12 iki 18 metų šauliukų. Tarp stovyklaujančiųjų daugiau buvo merginų nei vaikinų. Mačiau, kaip krykštaudamos prausėsi šaltutėliu vandeniu iš statinės. Po tokios procedūros jų veidai tapo dar gražesni.


Ministrantų šventė

Benjaminas ŽULYS

Šiuos ir kitus jaunus veidus regime kiekvienoje bažnyčioje prie altoriaus per šv. Mišių auką, procesijose, kitomis progomis. Tie vaikai, jaunuoliai – tai ministrantai, nemažą savo laisvalaikio dalį skiria kunigams patarnauti, maldai, geriems darbams bažnyčioje. Jiems pagerbti Kaune, per šv. Mišias Švč. Trejybės bažnyčioje ir aplink ją, buvo surengta Kauno arkivyskupijos ministrantų šventė. Pirmiausia jaunieji patarnautojai buvo pakviesti apsilankyti Kauno kunigų seminarijoje.


Apie ,,bemokslę“ Lietuvą

Marius MARKUCKAS

Ko gero nesuklystume sakydami, jog paskutinių savaičių įvykiai puikiausiai atskleidė tikrąjį mūsų valstybės santykį su mokslu. Parlamente esančioms politinėms partijoms sutarus, jog aukštasis mokslas privalo būti visuotinai mokamas ir tokį „kartelį“ įvardijus kaip „reformą“, savotiškai įrodyta, kad ir šioje srityje veikia elementarūs, visą valstybės gyvenimą gožiantys pragmatiniai-klaniniai interesai. Iki šiol gana neretai skambėjusios įtakingų politikos veikėjų kalbos apie tautos švietimo, lavinimo bei kultūrinimo būtinybę iš tiesų pasirodė besančios ,,proginiai“ lozunginiai teiginiai, deja, neturintys nieko bendra su realybe. Kitaip sakant, prisidengiant įvairiais ,,kilniais“ tikslais (tarkime, ,,aukštojo mokslo kokybės gerinimu“) iš tikrųjų buvo žengtas dar vienas žingsnis tautos tamsinimo link.


Jaunimas Bažnyčioje: roko „Gloria“ ir ant kranto gendanti žuvis

Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje kartu su liepos liūtimis prašniokštė Lietuvos jaunimo dienos „Drąsos! Tai aš“. Be abejo, šis renginys tapo dideliu įvykiu mūsų Bažnyčios gyvenime. Tai ne tik masinis jaunimo sambūris, bet ir didžiulė tikėjimo šventė, savotiškas vietinės Bažnyčios suvažiavimas, jos gyvybinių jėgų proveržis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija