„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. rugpjūčio 10 d., Nr. 8 (93)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ministrantų stovykla

Jau tapo tradicija, kad vasarą ministrantai iš Telšių vyskupijos parapijų renkasi į Žemaičių Kalvarijoje esančias propedeutinio kurso patalpas, kur jiems rengiamos stovyklos. Tokia stovykla, kurią rengė Telšių vyskupijos jaunimo centras ir Telšių vyskupo V.Borisevičiaus kunigų seminarija, vyko ir šiemet. Pirmoji stovykla, skirta jauniesiems ministrantams, buvo surengta birželio mėnesį, o vyresnieji į stovyklą susirinko liepos 19 dieną.

Pirmą šios stovyklos dieną, kurios tema „Būk mano ir Viešpaties draugas“, susirinkę ministrantai registravosi, įsikūrė jiems skirtuose kambariuose ir susipažino su stovyklos programa. Berniukus ir stovyklos vadovus pasveikino Telšių kunigų seminarijos propedeutinio kurso prefektas kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas. Apie stovyklos paskirtį ir uždavinius kalbėjo pagrindinė stovyklos koordinatorė Janina Šalkauskytė. Berniukams prisistatė jų būrelių vadovai – keturi šešto ir vienas pirmo kurso Telšių kunigų seminarijos klierikai bei Telšių vyskupijos jaunimo centro atstovė šioje stovykloje Rita Dirgėlaitė. Po susipažinimo ir būrelių pristatymo vyko teminis užsiėmimas „Būk mano ir Viešpaties draugas“. Vėliau stovyklautojai atliko kūrybinę užduotį pagal dienos temą, ruošėsi vakarinėms šv. Mišioms, aktyviai dalyvavo liturgijoje.

Antrą stovyklos dieną ministrantai buvo kviečiami susimąstyti, kaip ir kodėl reikia švęsti Kristų šeimose (tos dienos tema „Švęskime Kristų šeimoje“). Tą dieną vyko teminis užsiėmimas, buvo mokomasi giedoti šv. Mišių metu, ministrantai turėjo liturginę praktiką. Po pietų jaunuoliai surengė talką parapijoje ir atliko įvairius reikalingus darbus. Vakarinių šv. Mišių koncelebracijai vadovavo ir pamokslą pasakė daugiau nei 20 susirinkusių į stovyklą ministrantų atvykęs pasveikinti Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ.

Sakydamas pamokslą, ganytojas kreipėsi į jaunuolius, kvietė juos būti ištvermingus ir tvirtai laikytis savo apsisprendimo už Kristų ir tą tarnystę, kurią jie atlieka. Buvimas arčiausiai altoriaus, patarnaujant šv. Mišiose, yra tikra Dievo malonė, teikiama jaunam žmogui. Po šv. Mišių vyskupas kiekvienam ministrantui įteikė atminimo dovanėles. 21 val. visi stovyklos dalyviai su degančiomis žvakėmis išėjo į Žemaičių Kalvarijos kryžiaus kelio kalnus. Ten, giedodami Kalnų giesmes ir klausydami Židikų klebono kun. Vytauto Vaidilos pateikiamų mąstymų, gilinosi į Kristaus kančios prasmę ir Dievo meilę žmonijai.

Trečiosios dienos stovykloje tema – „Tarnaukime žmonėse esančiam Kristui“. Dar vyko teminis užsiėmimas, o po pietų stovyklautojai išvažiavo į Šventąją. Vykdami į pajūrį jie aplankė Alsėdžius, Rainius, Varnius, Laukuvą, Rietavą. Apžiūrėjo ten esančias bažnyčias ir kitas žymias vietas, susipažino su jų istorija, sužinojo šių vietovių svarbą vyskupijai ir visai Lietuvai. Pavakare ekskursantai dalyvavo šv. Mišiose Šventosios bažnyčioje, po kurių dar kartu pabuvo prie jūros.

Paskutinioji stovyklos diena buvo skirta Kristaus kvietimo „Eikite į visą pasaulį ir skelbkite Evangeliją“ apmąstymui. Tą dieną šia tema vyko teminis užsiėmimas, ministrantai ruošėsi iškilmingoms 12 val. šv. Mišioms Bazilikoje, kurių metu patarnavo prie altoriaus ir giedojo šv. Mišių giesmes. Po šventinių pietų Telšių vyskupijos ministrantai išsiskirstė į savo namus, atsisveikindami iki kitų susitikimų.

Kan. teol. lic. Andriejus SABALIAUSKAS

Žemaičių Kalvarija, Plungės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija