„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. rugpjūčio 10 d., Nr. 8 (93)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Skautų stovykloje „Tėviškės takais“

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Į žygį dviračiais „Tėviškės takais“.
Kairėje – Elvyra Gedeikienė

Kol stovyklautojai ilsisi, tolimesnio
užimtumo stovykloje planus
aptaria jų vadovai (iš kairės):
Vitalija Milkerytė, Elvyra Gedeikienė,
kun. Sigitas Valauskis, Aurelija
Betingienė, Dovilė Barcytė
ir šios stovyklos „galva“ mokytoja
katechetė, skautų vadovė
Lina Jasaitė. Medžių prieglobstyje –
Požerės bažnyčia

Šilalės rajono Požerės pagrindinėje mokykloje, esančioje netoli žilojo Medvėgalio, gražuolio Paršežerio ežero ir šalia Varnių regioninio parko, liepos 2–12 dienomis veikė Šilalės Stepono Dariaus ir Stasio Girėno vidurinės, Obelyno pagrindinės mokyklų ir Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos skautų stovykla „Tėviškės takais“. Joje turiningai poilsiavo 60 stovyklautojų, maždaug nuo dešimties iki aštuoniolikos metų. Į šią skautų stovyklą buvo integruota ir dalis vaikų, kurie neturėjo galimybės pabūti poilsio stovyklose. Jie turėjo progos pagyventi bendruomenėje, pasižiūrėti, kuo gyvena skautai, įsijungti į jų veiklą. Šią stovyklą, padedant užsienio lietuviams, finansavo Lietuvos ambasadorius Anglijoje Vygaudas Ušackas. Kadangi tarp laimingųjų stovyklautojų pateko Tauragės apskritis, todėl tos paramos dalis teko ir Šilalės rajonui. Minėtų Šilalės rajono mokyklų skautų vadovės Lina Jasaitė, Elvyra Gedeikienė ir Aurelija Betingienė šiai stovyklai parašė projektą. Skautų stovyklą „Tėviškės takais“ parėmė ir Šilalės rajono savivaldybė. Prie stovyklai vadovavusių L.Jasaitės, E.Gedeikienės ir A.Betingienės prisidėjo ir Vitalija Milkerytė bei Dovilė Barcytė. Kuratoriumi buvo Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios kunigas Sigitas Valauskis.

Pagrindinis stovyklos „Tėviškės takais“ tikslas – ne tik gerai pailsėti, bet ir pažinti aplinkines vietoves. Stovyklautojai beveik kasdien grupelėmis keliaudavo dviračiais. Ypač įdomios išvykos dviračiais vykdavo Aukštagirės dviračių taku, kuriuo stovyklautojai, norėdami susipažinti su šios vietovės aplinka, sukardavo apie 24 kilometrus. Stovyklautojai daugiau sužinojo apie žiląjį Medvėgalį, Miltų, Laumėkalnio, Bilionių ir kitus piliakalnius. Aplankę Varnių regioninį parką, jo ežerus, ir ežerėlius, pasižvalgę net nuo Šatrijos kalno, esančio Telšių rajone, stovyklautojai stengėsi pažinti to krašto istorinę praeitį, sustojant ir prie paminklų, pastatytų kovotojams už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

Vakarais, po visų žygių ir išvykų, stovykloje vykdavo aktyvus gyvenimas: būdavo žaidžiami įvairūs žaidimai, organizuojamos viktorinos, vaidinimai, savos kūrybos meniniai pasirodymai ir t. t. Bene didžiausias dėmesys šioje stovykloje buvo skiriamas pokalbiams apie žalingų įpročių žalą jauno žmogaus kūnui bei dvasiai. Kiekvieną vakarą būdavo meldžiamasi. Sekmadieniais Požerės Kristaus Atsimainymo bažnyčioje šios stovyklos kuratorius kun. S.Valauskis aukodavo šv. Mišias, kuriose dalyvaudavo visi stovyklautojai.

Ypač stovyklautojams patiko skautoramos užsiėmimai, kurių metu buvo mokomasi įvairių skautiškų gudrybių: mazgų rišimo, medicinos dalykų, rikiuotės, žaidimų ir pan. O kur dar vakaro laužai su vaidinimais, konkursais, atrakcionais, Valstybės dienos paminėjimas, kelionė prie kūlgrindos, susitikimas su Kaltinėnų ateitininkais ir t. t. Pabaigoje buvo suorganizuota ekskursija į Birštoną ir Druskininkus.

„Esame laimingi, kad pailsėjome tokioje nuostabioje skautų stovykloje“, sakė ne vienas stovyklautojas.

Šilalės rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija