„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. rugsėjo 14 d., Nr. 9 (94)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pėsčiomis į Krekenavą – švęsti Žolinės

Bronius VERTELKA

Panevėžio vyskupijos jaunimo
dienos dalyviai išėjus
iš Kristaus Karaliaus Katedros
Autoriaus nuotraukos

Studentai (iš kairės) Gintarė
Mizeikytė, Svajūnas Raubickas
ir Ona Juršėnaitė geru
žodžiu prisimena žygį
pėsčiomis į Krekenavą

Kartu su jaunimu žingsniuoja
ir Panevėžio vyskupas
Jonas Kauneckas

Prasmingų idėjų nestokojantis Panevėžio vyskupijos kun. A. Lipniūno jaunimo centras kartu su Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapija rugpjūčio viduryje surengė šventę. Jaunimo dienos dalyviai ėjo pėsčiomis į Krekenavą švęsti Žolinės.

Ėjo ir vyskupas

Į žygį susirinko didelis būrys jaunų žmonių iš visos vyskupijos. Kristaus Karaliaus katedroje gero kelio jiems linkėjo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Netrukus jis pats, vilkėdamas paprastais rūbais ir užsidėjęs skrybėlę nuo saulės, įsijungė į žygeivių eiseną. Nors ganytojas pagal amžių kai kuriems kelionės dalyviams galėjo būti seneliu, tačiau jis visur ir visada rodė pavyzdį. Panevėžio jaunimas vyskupą gerai pažįsta, žino, kad jis neturi puikybės, neišdidus ir paprastas. Tačiau tarp piligrimų buvo ir tokių, kurie vyskupą pamatė pirmą kartą, todėl gąsdinosi, ar sugebės prie jo prieiti. Tačiau vyskupas buvo laimingas, kad žygyje dalyvauja tiek jaunimo, todėl pavargusiam pats ištiesdavo ranką, šnekėjo įvairiausiomis temomis, atsakė į visus klausimus. Užtat kelionėje vyravo puiki nuotaika: visus džiugino, kad žygiuoja kartu su vyskupu.

Mandagi policija

Panevėžio policija irgi puikiai pasirodė. Išsirengusius į žygį pareigūnai pamokė, kaip eiti gatvėmis ir keliu, įspėjo, ką daryti atsitikus nelaimei. Kelionėje jaunuosius piligrimus lydėjo rajono policijos komisariato darbuotojas. Policininkas Tomas važiavo lengvuoju automobiliu iš paskos, mielai sutiko priimti daiktus, netelpančius į autobusą. Nutolus keletą kilometrų nuo Naujamiesčio, atsirado kam nutrynė batai, kai kas pavargo, iš karto tą pastebėjęs pareigūnas pakviesdavo į savo automobilį.

Svetingai sutiko keliaujančius

Maždaug pusiaukelėje, Naujamiestyje, žygeiviai susėdo pietauti. Kadangi buvo labai karšta, įsitaisė netoli šventoriaus. Visi buvo gerokai praalkę, todėl kirto, kad net ausys linko. Naujamiesčio moterys piligrimus pavaišino pyragu, sūriu, šviežiai išsuktu medumi. Prie Vadaktėlių jaunųjų keliautojų laukė siurprizas – visi gavo po porciją ledų. Likus 4 kilometrams iki Krekenavos, net labiausiai pavargę išlipo iš policijos pareigūno Tomo vairuojamo automobilio ir žygį baigė savo kojomis. Į patį miestelį, nužingsniavę apie 40 kilometrų, atvyko maždaug pusę aštuonių. Čia piligrimus nuoširdžiai sutiko Krekenavos klebonas kan. Petras Budriūnas bei krekenavietės mergaitės su gėlėmis. Tada žygio dalyviai patraukė M. Antanaičio gimnazijos link, kur jų laukė vakarienė. Nors ir pavargę, dar tą patį vakarą piligrimai dalyvavo Susitaikinimo pamaldose. Užtat paskui koks saldus buvo miegas!

Laukė įvairios pramogos

Antrąją šventės dieną žygeivių laukė gausybė smagių renginių. Piligrimai, suskirstyti grupelėmis, dalyvavo įvairiuose užsiėmimuose. Vyko susitikimas su kun. Virginijumi Veilentu, pilotuojančiu lėktuvą. Smalsuolių čia netrūko vien todėl, kad kunigas vilkėjo kariškus drabužius bei kaip karo kapelionas dalyvavo Lietuvos karių taikos palaikymo misijoje Afganistane. Ypač buvo įdomu sužinoti, kaip ten jam sekėsi skleisti katalikiškas idėjas. Apie egzorcizmą pasakojo Ramygalos klebonas kan. Edmundas Rinkevičius. Pokalbio temų būta daug ir įvairių. Paskui vyko dekanatų sporto turnyras Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko taurei laimėti. Čia geriausiai pasirodė Kristaus Karaliaus katedros komanda. Vėliau jaunimo šventės dalyviai stebėjo meno atlikėjų pasirodymus, klausėsi krikščioniškos muzikos koncerto, žavėjosi linijiniais šokiais. Apie tai, ką pamatė, kokius jausmus patyrė, gali papasakoti tik ten buvę.

Dvyliktą valandą nakties prasidėjo naktinė vigilija, kurioje jaunieji maldininkai meldėsi iki ketvirtos ryto. Grįžusių iš bažnyčios laukė netikėtumai.

Nusikaltimui buvo ruoštasi

Sugrįžę į gimnaziją, jaunuoliai rado baisią netvarką. Pamatė išmėtytus daiktus, apsižiūrėjus pasigesta telefonų, fotoaparatų, dokumentų, pinigų. Aišku, šiai piktadarystei buvo ruoštasi iš anksto. Iškviesta policija atvyko greitai. Šaltą protą ir savitvardą šioje sudėtingoje situacijoje išsaugojo ramygalietė tikybos mokytoja Sigutė Peleckaitė: ji nuramino jaunuolius, išvirė arbatos.

Bet vagystė sugadino piligrimų nuotaiką. Apie nusikaltimą vyskupas J. Kauneckas pranešė tikintiesiems per Žolinės šv. Mišias. Atlaidų iškilmėse dalyvavo ir vyskupijos jaunimo šventės dalyviai, bet jie nesulaukę koncerto išvyko į Panevėžį.

Buvo verta dalyvauti tokiame žygyje

Su kai kuriais piligriminio žygio dalyviais pavyko pasikalbėti Panevėžyje. Vilniaus pedagoginiame universitete istoriją studijuojantis Svajūnas Raubickas buvo vienas iš jaunimo šventės vadovų. Vaikinas teigė, jog jį labai nustebino jaunieji biržiečiai. Mat jie patys pareiškė norą dalyvauti vyskupijos jaunimo dienos renginiuose. Vilniaus universiteto studentei Onai Juršėnaitei jau anksčiau teko dalyvauti panašiame žygyje, kurį organizavo irgi kun. A. Lipniūno jaunimo centras. Ten buvo be galo įdomu. Ir dabartinėje kelionėje, nors kepino saulė bei kankino troškulys, jai pakako jėgų pasiekti tikslą bei dalyvauti šventės renginiuose. Gintarė Mizeikytė – rokiškietė, studijuojanti Kauno technologijos universiteto Panevėžio institute verslo administravimą. „Prieš keletą metų teko eiti nuo Kryžių kalno iki Šiluvos kartu su Šiaulių vyskupu Eugenijumi Bartuliu, be galo nuoširdžiu žmogumi. Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas irgi pasirodė esąs labai šaunus vyras“,- kalbėjo ji.

Apie vagystę studentai nenorėjo prisiminti. Viskas yra užgyvenama, o vagių ieško policija.

P.S. Panevėžio spauda rašė, jog Panevėžio rajono kriminalistai sugebėjo atskleisti vagystę, kurios metu nukentėjo Krekenavoje apsistoję Panevėžio vyskupijos jaunieji maldininkai.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija