„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. rugsėjo 14 d., Nr. 9 (94)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Būsimieji kariai mokėsi ginkluotės paslapčių ir... tikėjimo tiesų

Giedrius SINKEVIČIUS,

Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“
programų koordinatorius dekanatuose

Atokvėpis po karinių pratybų

Jaunasis šaulys su grandiniu
Kazimieru Česnakevičiumi

Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ jau penktą kartą organizavo sukarintą vaikų vasaros stovyklą „Vilkiukas“, skirtą norintiems išbandyti kariško gyvenimo kasdienybę, pajusti, ką reiškia būti būrio nariu, kas yra žygiavimas, kariniai mokymai, taktinės užduotys. Šiemet ji vyko VšĮ „Gintaro poilsiavietėje“.

Stovykloje dalyvavo 65 vaikai ne tik iš Marijampolės apskrities, bet ir Garliavos, Druskininkų. Dalyviai buvo suskirstyti į penkis skyrius. Išsirinkus skyrininkus, prasidėjo žygiavimo pratybos, nes artėjant atidarymo iškilmėms reikėjo nenuvilti nei gausiai susirinkusių VšĮ „Gintaro poilsiavietės“ stovyklautojų, nei į šventę atvykusių svečių.

Atidarymo iškilmėse dalyvavo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono S5 skyriaus viršininkas vyr. ltn. Tomas Jurgulis ir Lietuvos šaulių sąjungos Marijampolės apskrities 4-osios šaulių rinktinės vadas Raimondas Mertinkaitis, kurie pasveikino „Vilkiuko“ vaikus, pradėjusius nors ir trumpas, bet nelengvas kariško gyvenimo dienas.

Stovyklautojai gyveno palapinėse, kurias paskolino LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas. Instruktoriais dirbo Lietuvos krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės, įsikūrusios Alytuje, kariškiai: vyr. seržantas Dainius Ragauskas, grandiniai Kazimieras Česnakevičius, Vidmantas Černiauskas ir eilinis Linas Noreika. Kariškiams talkino stovyklos vyr. vadovė pedagogė Nijolė Kacevičienė ir vadovės pedagogės Lina Kačinskaitė ir Monika Tauraitė.

Be žygiavimo, maskuotės pratybų, jaunieji „vilkiukai“ buvo supažindinti su ginkluote, šautuvais, iš kurių teko ir pašaudyti. Visi mielai dalyvavo naktiniame žygyje, kėlėsi per „pelkę“ ir atliko kitas vadovų sumanytas užduotis. Be kariško gyvenimo pažinimo, vaikams dar buvo organizuojami pokalbiai dvasinėmis, tikėjimo temomis.

Stovyklos uždarymo dieną Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ direktorius kun. Arvydas Liepa visiems dalyviams įteikė apdovanojimus ir specialiai šiai stovyklai parengtas knygeles bei priedą, kuriame supažindinama su Krašto apsaugos sistemos skiriamaisiais ženklais bei karinių pajėgų karių laipsniais. Įvairiose rungtyse ar varžybose labiausiai pasižymėję jaunieji „vilkiukai“ buvo apdovanoti padėkos raštais ir diplomais. Dauguma vaikų, išvykdami iš stovyklos, jau klausinėjo apie galimybę ir kitąmet aktyviai ilsėtis panašioje stovykloje.

Projektas buvo finansuojamas LR Švietimo ir mokslo ministerijos bei Marijampolės savivaldybės skirtomis lėšomis, laimėjus vaikų socializacijos programų rėmimo konkursą, kurį pateikė šio projekto iniciatorė, Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ programų koordinatorė Elena Kerevičienė.

Nuoširdžiai dėkojame visiems, dirbusiems šioje stovykloje ir padėjusiems ją organizuoti ar suteikusiems paramą: Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio BPLB vadui mjr. Aleksejui Gaiževskiui ir jį vadavusiam kpt. Raimundui Kazeliui bei šio bataliono S5 skyriaus viršininkui vyr. ltn. T.Jurguliui, KASP Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vadui mjr. Raimondui Matulaičiui ir Marijampolės apskrities viršininkui Albinui Mitrulevičiui.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija