„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. rugsėjo 14 d., Nr. 9 (94)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ministrantų stovykla

Varėnos Šv. arkangelo Mykolo
bažnyčios ministrantai stovykloje

Ministrantai Eitvydas, Justas ir Lukas

Jau kelinti metai Vilniaus arkivyskupijos jaunimo centras rengia vasaros ministrantų stovyklą. Stovyklos misija – ugdyti patarnautojų sąmoningumą, kaip asmenybes, kaip žmones, kurie ateina patarnauti šv. Mišioms ir drauge šlovinti Viešpatį. Rugpjūčio 3-8 dienomis trys Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios ministrantai dalyvavo Gobštuose (Trakų r.) vykusioje Jėzuitų stovykloje.

Kad stovyklautojai galėtų patogiai jaustis, pailsėti, sudarytos geros sąlygos maldai, Eucharistijos šventimui, katechezei, sportui, kūrybingam laisvalaikio leidimui. Labai daug erdvės skirta saviraiškai ir savęs realizacijai. Gauti daugiau žinių ir informacijos, kad ministrantai – tai šv. Mišių patarnautojai, galintys augti dvasia ir kūnu. Penkios dienos yra trumpokas laikas, daugiau dvasinės ir fizinės naudos duotų septynios dienos, pateiktai medžiagai geriau įsisavinti ir geriau save pažinti.

Pagal sudarytą programą stovyklautojai turėjo laikytis dienotvarkės: keltis – 7,30 val., po to ryto malda, pusryčiai, katechezė „Jūs esate Jėzaus draugai ir darysite tai, ką Jis jums pasakys“. Toliau buvo laisvalaikis, maudynės, žygiai, šv. Mišios, kurias aukojo kun. Andrius Bogdzevičius (Jaunimo centro vadovas) ir kiti kunigai iš Vilniaus arkivyskupijos.

Stovyklautojai pagal amžių buvo suskirstyti į keturias grupeles, kurių kiekviena turėdavo tai dienai paskirtas oficinas – pareigas. Viena buvo atsakinga už maisto ruošimą ir valgyklos tvarkymą, antra – už ryto ir vakaro maldas bei liturgiją, trečia – už dienraščio leidybą ir informacijos surinkimą, ketvirta – už tvarkos palaikymą stovykloje.

Už tvarkos nesilaikymą surinkus dešimt kryžiukų, buvo išrašomas kelialapis „namo“.

Ministrantai susipažino su atvykusiais iš kitų parapijų berniukais ir jaunuoliais, visi susidraugavo.

Mažiausiam ministrantui Eitvydui (11 metų) viskas nuostabiai patiko: „Man labai patiko žaisti su kunigais (klierikais) futbolą, mes laimėjome rezultatu 3:1. Labai patiko naktinis žygis su užduotimis, naktinis žaidimas prie laužo – fizinė iškrova. Pamačiau daug ministrantų.“

Lukas (11 metų): „Šioje stovykloje buvo įdomiau nei pernai Tauragnuose. Aš sužinojau, kad šv. Mišias galima aukoti ne tik bažnyčioje, bet ir lauke, ant liepto prie tvenkinio, vakare prie laužo, tik reikia turėti liturginius reikmenis. Dievas yra visur, o mes jo vaikai. Mišios lauke gražu, bet bažnyčioje yra rimčiau, ir jaučiame, kad esame apgaubti dvasine aura, groja vargonai, giesmės, didesnė rimtis negu su gitara“.

Justas (15 metų): „Iš viso buvo 50 ministrantų iš įvairių bažnyčių, o ne tik mes trys, kaip anksčiau maniau kad esame. Įdomu buvo su kiekvienu pabendrauti, pasidalyti įspūdžiais, patirtimi iš mokyklos ir bažnyčios gyvenimo. Čia išmokome, kaip gilinti dvasinius įgūdžius, kaip patarnauti šv. Mišios su didesniu atsidavimu – su vidiniu nusiteikimu, kad gautume tų malonių, kurių mums Jėzus nori suteikti.

Labai dėkojame mūsų bažnyčios klebonui – dekanui Valentinui, kuris mus čia atvežė. Jau treti metai mes esame jo globojami ir galime pabūti tokiose stovyklose. Anksčiau to nebūdavo. Taigi jums, kunige klebone, nuoširdžiausiai dėkojame.“

Kalbino s. Emilija, SJ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija