„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (102)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Altenbergo šviesos šventė“

Birutė Steponavičiūtė

Lietuvos ir italų jaunimas
prie Kelno katedros

Balandžio 27 – gegužės 5 dienomis vienuolika Kauno ir Vilniaus arkivyskupijų jaunimo atstovų bei jaunimo grupių lyderių, lydimi KAJC darbuotojos Kristinos Šmulštytės, VAJC vadovės Dalios Macevičiūtės bei ką tik šventimus gavusio kun. Mariaus Žitkausko, dalyvavo piligriminėje kelionėje, kurios tikslas – „Altenbergo šviesos“ šventė Vokietijoje.

Altenbergo šviesa kasmet išsiunčiama skirtingoms Europos tautoms gegužės 1 dieną. Ši tradicija prasidėjo pasibaigus Antrajam pasauliniam karui. Tuomet Vokietijos jaunimas, atsiprašydamas už savo tautos padarytus karo nusikaltimus ir susitaikymo vardan, pirmą kartą iš Altenbergo katedros perdavė taikos liepsną kare dalyvavusių šalių jaunuoliams.


Telšių vyskupijos ministrantų diena

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Grupė ministrantų įsiamžino
su generalvikaru
Juozu Šiuriu (viduryje)
ir Varnių klebonu kanauninku
Jonu Petrauskiu (dešinėje)

Balandžio 26-osios rytą į Varniuose minimą vyskupijos ministrantų dieną suvažiavo Telšių vyskupijos parapijų ministrantai, šv. Mišių metu patarnaujantys kunigams. Renginį organizavo Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarija, vadovaujama kanauninko rektoriaus Vyginto Gudeliūno, ir Telšių vyskupijos Jaunimo centras, vadovaujamas kunigo Rimanto Gudlinkio. Varnių parapijos klebonas kan. Jonas Petrauskis su savo aptarnaujamų bažnyčių personalu padarė viską, kad Telšių vyskupijos ministrantai turėtų puikias sąlygas tos dienos veiklai. Varniai pasirinkti dėl to, kad čia yra dvi garbingos istorinės bažnyčios, Telšių vyskupystės muziejus, kad Varniuose dar yra išlikę Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus ir kitų dvasininkų bei anų laikų kultūros veikėjų pėdsakai.


Esam liūne

(Pilietinio ir tautinio ugdymo konkurso projekto „Esu pilietis. Kas kitas, jei ne mes: jei ne tu, jei ne aš” apibendrinimas)

Angelė Raudienė,

Projekto vadovė

Telšių vyskupijos licėjaus auklėtiniai
Vytenio Dargvilo nuotrauka

Šiuo projektu norėjome ne priminti visuomenei, kad esam liūne (kas to nežino?), bet pakviesti iš jo kapstytis. Mūsų požiūriu – tuo tikslu reikia mobilizuoti pastangas visų, kurie dar blaiviai mąsto. Proga, mums atrodė, tam yra – prisiminėme žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus prieš 150 metų suorganizuotą blaivybės sąjūdį, apėmusį visą kraštą. Poveikis tuomet buvo akivaizdus: žmonės nustojo gerti, užsidarė bravorai ir smuklės. Anuomet Rusijos valdininkai siekė nugirdyti tautą, nes tokią tautą lengva valdyti ir išnaudoti, vergovėje laikyti ir visai sunaikinti.


Duoklė žiniasklaidos globėjui šv. Pranciškui Salezui

Svetlana Adler

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga kalbėjomės su VDU Katalikų teologijos fakulteto magistrante, KMU Kardiologijos klinikos administratore Svetlana Adler.

Baigėte VDU bakalauro studijas ir nusprendėte studijuoti toliau, bendradarbiaujate spaudoje ir radijuje, dirbate, daug laiko bei dėmesio skiriate jaunimo ir konkrečiai studentų sielovadai. Kam teikiate pirmenybę?

Studijuodama VDU Katalikų teologijos fakultete buvau fakulteto tarybos nare, seniūne, dalyvavau studentų atstovybės veikloje. Dvejus paskutiniuosius studijų metus dirbau VDU laikraščio „University Vytauti Magni“ „Studentų kampo“ redaktore.


Tautinių dainų konkursas Lazdynų mokyklose

Algimantas Zolubas

„Minties“ gimnazijos kvartetas

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus miesto Lazdynų klubas, skatinantis ryšius tarp mokyklų ir vietos bendruomenių, kasmet organizuoja patriotinės tematikos rašinių, piešinių ar dainų konkursus tarp Lazdynų bei Panerių seniūnijų mokyklų. Šiemet buvo paskelbtas tautinių dainų konkursas, skirtas Kovo 11-ajai. Konkursu siekta prisiliesti prie liaudies kūrybos lobyno, paskatinti moksleivius domėtis tautine daina, nacionaliniais instrumentais bei rūbais, atskleisti gimtosios kalbos ir dainos grožį, ugdyti sceninę kultūrą.


Vadovėlis apie lytiškumo ugdymo etiką

Dr.Gražina Kačerauskienė

Gegužės 7 dieną VDU Teologijos fakultete buvo pristatyta knyga-vadovėlis aukštųjų mokyklų dėstytojams ir studentams „Lytiškumo ugdymo etika“. Jos autoriai kun. prof. Andrius Narbekovas, dr. Birutė Obelenienė, VDU edukologijos katedros prof. habil. dr. Kęstutis Pukelis.


Ateitininkų įžodžio šventė

Regina Saulėnienė,

Alytaus Šv. Pauliaus kuopos globėja

Segami ateitininko ženkleliai

Balandžio 19 dieną Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio bažnyčios šventoriuje susirinko gražus būrys ateitininkų – jaunučių ir moksleivių. Prie devyniolikos Marijampolės vietovės ateitininkų iš Palaimintojo Jurgio Matulaičio, Saulėtekio ir Žvaigždutės kuopų prisijungė ir dvi ateitininkės iš Alytaus Šv. Pauliaus kuopos.

 Kartu su jaunučiais ir moksleiviais gyventi šūkio „Visa atnaujinti Kristuje!“ dvasia pasižadėjo ir dvi globėjos: Rasa Pudžemienė iš Marijampolės Palaimintojo Jurgio Matulaičio bei Regina Saulėnienė iš Alytaus Šv. Pauliaus kuopų.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija