„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. birželio 20 d., Nr.6 (103)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prisiglaudę prie žemes širdies

Asta ŠIMULYNAITĖ

Vaikai su rašytoju Vytautu V. Landsbergiu

Birželio sekmadienio popietę į žydrą Kačerginės padangę pakilo vaikų kūrybos žiedais papuošti svajonių balionai. Pasi­džiaugti susirinko visa Kačerginės ben­druomenė: stovyklą kūrė daugybė drau­gijos savanorių, draugijos narių, tėvelių, menininkų, turėdami tikslą, kad vaikų po­ilsis būtų turiningas. Stovyklos vadovės -J. Vienožinskio menu fakulteto studentės, vaikus skatino įsiklausyti į aplinką, ją puo­selėti ir globoti, o Medicinos ir socialinių mokslų studijų centro studentai vaikus, pakilusius nuo kompiuterio ir mokyklinių suolų, kvietė prisiglausti prie žemės šir­dies, pajusti žmogaus ir gamtos harmo­niją. Dauguma darbelių buvo sukurti iš natūralių gamtos medžiagų: kankorėžių, šakelių, akmenukų, kelmų.

Visų akį patraukė vaikg rankomis sukur­tas pasaulio medis. Jo viršūnėje - saulė, mėnuo, žvaigždės, ant šakų paukščiai. Gy­vybės medis - tai amžina gyvybė. Vaikai su­žinojo, kad gyvybės medis apsaugo nuo piktųjų jėgų. Anksčiau žmonės galvojo, kad visos nelaimės atkeliauja iš tamsos ir iš pa­salų stengiasi naikinti, skurdinti gyvenimą. Ant gyvybės medžio pavaizduoti aštrūs daiktai, kryžiukai, apskritimai - nukreipda­vo blogį. Nuo blogio apsaugodavo įvairios gėlės - rožės, liepos, obels, alyvos, jovaro... Vaikai išgirdo daug naujų dalykų - pasiro­do, kad buvo tikima, jog kai kurios dievy­bės, ir netgi žmonės gimė iš medžio.

Mašiotynė, kurią prieš porą metų Pra­no Mašioto anūkė padovanojo Lietuvos vaikųnaujais darbais. Nenuilstantis stovyklos globėjas, skulptorius Vidmantas Vikšraitis šiais me­tais lyg darbštus genelis su vaikais skap­tavo drevėtus kelmus, žemė gėlėms buvo pargabenta iš Pustelninkų, Prano Mašioto gimtinės, iš ten, kur „gyvenamieji namai smagiausi, sodas mieliausias". kūrybai, kasmet puošiasi

Lyg vasaros žiedai skleidėsi ir Prano Ma­šioto pasakos, kurias talentingai vaikams se­kė bibliotekininkė Regina Klementavičienė, su meile vaikų praminta „pasakų fėja". Pasakų fėja vaikams paruošė daugybę įdomiausių užduočių iš rašytojo pasakų. Visų pirma vai­kai prisiminė Prano Mašioto biografiją, apie ką rašė savo pasakėlėse. Pasirodo, kad ra­šytojas turėjęs daugybę slapyvardžių - Aša­ka, Bismarkis, Dėdė Pranys, Rygietis ir bega­lę kitų. Vėliau sekė P. Mašioto kūrinių skaity­mas ir aptarimas. Kūrėjo metų laikų pavadi­nimai džiugina ausį ir sielą - žiema vadinama Šaltučiu, ruduo - Lapkrėčiu Purkštučiu, pavasaris - Skaistučiu, o vasara Šiltučiu.

Štai pasakėlėje „Kazytės darželis" rašy­tojas paaiškina vieną fizinį reiškinį: auga­lams augti reikia šviesos, be šviesos jie su­nyksta. Su gėlytėmis susijusių užduočių taip pat netrūko. Reginos Klementavičienės pa­rengtoje viktorinoje vyravo ne tik Prano Ma­šioto pasakos ir jose pavaizduotos gėlės, bet ir S. Gedos, A. De Sent Egziuperi, Vytau­to V. Landsbergio kūrinių ištraukos, iš kurių stovyklautojai turėjo atspėti, koks rašytojas apie kokią gėlę kalba. Vaikai susidomėję klausėsi gėlių reikšmių. Pasirodo, alyvos reiškia santarvę ir ramybę, narcizas - dė­mesį, žibuoklės - pasitikėjimą, kaktusas -šiltus jausmus! Vaikai savo rankomis sodi­nę, susipažinę su gėlių vardais, įvairove, komponavimu, spalvinimo gamomis, pasi­ryžo per vasarą laistyti savo gėlytę. TaigiMašiotynės gėlės žydės visą vasarą.

Vaikų pieštomis gėlėmis nusidriekė ilgas, per visą Mašiotynę parašytas laiškas myli­mam rašytojui Vytautui V. Landsbergiui.

Susipažinti su Prano Mašioto kūrybos ir gyvenimo žiedais vaikai išvyko į jo gimtinę, pakeliui aplankydami Zyplius, Kudirkos Naumiestį. Apie atgimstantį Sūduvos kraš­to pasididžiavimą Zyplių dvarą ir jame vyks­tančią kūrybinę veiklą jauniesiems mašio-tukams pasakojo skulptorius, Lukšių seniū­nijos seniūnas Vidas Cikana.

Prano ir Jono Mašiotų suorganizuota sto­vykla baigėsi, o patirti įspūdžiai ir gražiosios spalvingosios gėlės, sukurtos stovyklautojų, žydės visą vasarą. Šviesa ir šiluma, kurią pir­mąją vasaros saulėtą savaitę stovyklos kū­rėjai atidavė jauniesiems mašiotukams, pa­puoš jų besiskleidžiančias asmenybes.

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija