„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. birželio 20 d., Nr.6 (103)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Poeto Martyno Vainilaičio sodyba jau atvėrė vartelius

RūtaAVERKIENĖ

Poeto žmona dailininkė Sofija
Vainilaitienė su vaikais Martyno
Vainilaičio sodyboje

Žymiausio vaikams rašiusio poeto, dau­gybės eiliuotų pasakų, poemų, eilėraščių rin-kinių autoriaus, vertėjo, prieš keletą metų į amžinybę išėjusio Martyno Vainilaičio sody­ba jau „pravėrė vario vartelius" jo kūrybos mylėtojams. Čia įvyko pirmasis Alytaus ap­skrities vaiky meninės kūrybos festivalis „Su­sitikimas ežio dvare", skirtas poeto Martyno Vainilaičio 75-osioms gimimo metinėms. Tą­dien ne tik dailiomis, spalvingomis skulptūro­mis, bet ir vaiku piešiniais pasipuošusi rašyto­jo sodyba buvo pilna vaikų ir suaugusiųjų kle­gesio, nes buvo švenčiamos Martyno Vainilai­čio 75-osios gimimo metinės, skulptūrų parko ir muziejaus atidarymas ir festivalis.

Lauko scena tapusioje pievelėje, pade­dant aktorių trupės „Teatriukas" aktoriams, deklamavo, dainavo ir vaidino dvidešimt ko­lektyvų iš visos Alytaus apskrities.

Trijų aktorių - Žilvino Ramanausko, Da­lios Mikoliūnaitės ir Artūro Varno - įkurtas teatras vaikams, kuris organizuoja spektak­lius mažiesiems, koncertus suaugusiems ir renginius turistams, tarsi atidarė M. Vaini­laičio pasakų parką ir pristatė savo naują projektą „Pravėrus vario vartelius", kurį įvar­dino kaip keliaujančią literatūros, muzikos ir teatro pamoką.

Poeto eilės, pasakos poezijos gyslelę pa­žadino ne vienos kartos vaikų širdelėse. Jis neabejotinai būtų laimingas, matydamas sa­vo sodyboje ne tik jo kūrybos motyvais de­šimt sukurtų skulptūrų, kurios įamžino M.Vai­nilaičio atminimą bei kūrybą, bet ir siaučian­čius savo mažuosius skaitytojus.

Poeto atminimo įamžinimu sodyboje Vaitakarčmyje, kuriame beveik tris dešimtmečius vasarodamas kūrė poetas Martynas Vainilai­tis, ir kitur rūpinasi žmona, žymi dailininkė Sofija Vainilaitienė. Ji taip pat negalėjo pa­slėpti džiugesio, girdėdama sodyboje krykš­taujančius vaikus.

Festivalio dalyvius pasveikino Rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas, lite­ratūrologė Loreta Žvironaitė, literatūros kriti­kas ir vertėjas Jonas Linkevičius, jo kūrybą skaitė aktorius Tomas Vaisieta.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas palinkėjo, kad šioje sodyboje, kurioje buvo sukurta daugybė kūrinių vai­kams, dažnai skambėtų vaikų lūpomis skai­toma M.Vainilaičio poezija. Už gražią idėją -atverti sodybos vartus M.Vainilaičio kūrybos mylėtojams - jis padėkojo renginio globėjai Sofijai Vainilaitienei.

Rudnios specialiosios mokyklos direktorė Birutė Švagždienė, organizuojanti poezijos pavasarėlius Pauosupėje, prie A. Matučio drevės, Sofijai Vainilaitienei perdavė medalį, kurį Martynas Vainilaitis 1989 metais laimėjo tapęs „Poezijos pavasarėlio" laureatu.

Kad visose jo knygose, kurių poetas pa­rašė per 30, gražiai sušvyti geriausios lietu­vių poezijos vaikams ypatybės: jautrus me­lodingumas, vaizdo ir jausmo gyvumas, ly­rizmas, humoras, tautosakos ir mitologijos elementai, neabejotinai „kaltas" ir pamėgta­sis Vaitakarčmis.

2006 m. pabaigoje Varėnos viešosios bib­liotekos darbuotojai, siekdami įamžinti kraš­tiečio vaikų poeto atminimą bei skatinti vaikų skaitymą, parengė ir pateikė Kultūros ir spor­to rėmimo fondui projektą „Vaikystės žemė­je: Martyno Vainilaičio muziejaus ir skulptūrų parko įkūrimas Vaitakarčmio kaime". Šis pro­jektas buvo finansuotas, ir šiuo metu sody­boje svečius jau pasitinka skulptūrų bei skulp­tūrinių kompozicijos jo kūrybos motyvais: ke­turi linksmi ir spalvingi nykštukai iš „Snieguo­lės", trys velniai iš „Kalvio pasakų", ragana ir nykštukas Adas iš „Pelėdos giesmės". Sody­boje apsilankę vaikai gali pasisupti sūpynė­mis iš „Vaivorykščių audėjos", medinėmis kopėtėlėmis įlipti į „Ežio dvarą". Šias skulptūras sukūrė skulptorius Adolfas Teresius.

Dailininkė Sofija Vainilaitienė džiaugiasi, jog sodyba - muziejus tapo atvira visiems lankytojams, į kurią, suderinę laiką, gali at­vykti visi norintys. Joje planuojama rengti ir poezijos bei muzikos vakarus.

Varėnos rajonas Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija