„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. birželio 20 d., Nr.6 (103)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Švęsti Tėvo dienos - į kalėjimą

Birželio 4 dieną Pravieniškių antruosiuo­se pataisos namuose - atvirojoje kolonijoje - įvyko vaikų susitikimas su kalinčiais tėvais. Susitikimą inicijavo Šiaulių miesto Dubijos pa­grindinės mokyklos socialinė pedagogė Elo­na Jasinauskienė. Pasimatymą su bausmę atliekančiais vyrais padėjo suorganizuoti „Lie­tuvos Caritas" projekto „Kalinių globa ir rein-tegracija" koordinatorius Vytautas llevičius bei to paties projekto centro Šiauliuose so­cialinė darbuotoja Jolanta Vasiliauskienė. To­kio pobūdžio susitikimas Lietuvoje buvo su­rengtas pirmą kartą.

Susitikimas, vykęs Tėvo dienos proga, bu­vo ilgai planuotas. Nors šį kartą po ilgo nesi­matymo pasikalbėti su tėvais galėjo tik du vai­kai, tačiau neatmetama tikimybė, jog Lietu­voje yra daugiau vaiku, kurie norėtų susitikti su tėvais įkalinimo vietose, tačiau negali dėl aplinkybių: niekas nepalydi arba paprasčiau­siai neturima lėšų kelionei.

Šiomis dienomis daugumos rimtesnių pokalbių ašis yra naujai priimta šeimos kon­cepcija. Taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kad net ir santuokoje gimusių vaikų tėvus liki­mas gali nusiųsti į tokią įstaigą, kurioje bet kokie susitikimai yra ribojami. Tokiu atveju vaikas, kad ir labai norėdamas palaikyti ry­šį su kalinčiu tėvu ar mama, negali to pa­daryti vien dėl to, kad tokia vidaus kalėjimų ar kitų institucijų nustatyta tvarka.

Šiaulių miesto Dubijos pagrindinės mo­kyklos socialinė pedagogė Elona Jasinauskie­nė, matydama sudėtingą kalinčių tėvų vaikų situaciją, sumanė surengti tokį gan neįpras­tą, išimtinį susitikimą. Socialinės pedagogės, „Lietuvos Caritas" projekto „Kalinių globa ir reintegracija" koor­dinatorius Vytautas llevičius, bendradarbė Laima Petraitytė, Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos narys Stasys Grigaliūnas ir nuteistie­ji įkalinimo vietoje esančiame laisvalaikio centre galėjo praleisti keletą valandų, paben­drauti, padiskutuoti.

Besišnekučiuojant buvo prieita prie išva­dos, kad susitikimus su vaikais reikėtų rengti dažniau, nes neturėtų nutrūkti ir taip jau silp­nas tėvų ir vaikų tarpusavio ryšys. Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos narys iškėlė mintį, jog susitikimai su kalinčiaisiais, pabu-vimas įkalinimo įstaigoje būtų naudingas kiekvienam išdykusiam paaugliui.

Tiesa, susitikimai su bausmę atliekančiais vyrais rizikos grupės vaikams Pravieniškiųantruosiuose pataisos namuose jau buvo su­rengti kelis kartus. Tokie prevenciniai susitiki­mai paaugliams turi išties veiksmingą auklė­jamąją įtaką. Tačiau Pravieniškių antrųjų pa­taisos namų vadovybė pripažino, jog paaug­liams nereikėtų gyvenimo įkalinimo įstaigoje pateikti stipriai cenzūruoto, nes tokiu atveju paaugliai susidaro teigiamą įspūdį. O to, pa­sak visų susitikimo dalyvių, neturėtų būti.

„Lietuvos Caritas", bendradarbiauda­mas su vyskupijų „Caritas" centrais, tikisi su­rengti ir daugiau panašių susitikimų. Pasak projekto „Kalinių globa ir reintegracija" ko­ordinatoriaus Vytauto llevičiaus, negalima leisti nutrūkti tėvų ir vaikų bendravimui, kad ir kur jų tėvai būtų.

„Lietuvos Caritas" ir socialinė darbuotoja E. Jasinauskienė dėkoja Pravieniškių antrųjų pataisos namų direktoriui Alfredui Drazdžiui už išskirtinį leidimą organizuoti šį susitikimą.

„Lietuvos Caritas" informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija